Farsangi maszk arcfestéssel - 7 trükk és 100 ötlet a jelmezbálra...
Címlap / Otthon / Farsangi maszk arcfestéssel - 7 trükk és 100 ötlet a jelmezbálra

Farsangi maszk arcfestéssel - 7 trükk és 100 ötlet a jelmezbálra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Milyen maskarába indítsd útnak és mi az, ami igazán jól állna neki? Szeretnéd, ha gyermeked öltözéséke maximálisan a legjobb lenne. Kreatív, ötletes, és különleges arcfestések a legfontosabb technikai információkkal! Gyorstalpaló farsangra! 

1. Bár a gyermekek nagyon kedvelik, hogyha valamilyen állatnak, vagy mesefigurának festjük ki őket, különleges lehet a gyermek, ha tájképet festünk orcájára. A tájkép szerkezete az egyik legnehezebb, mégis az egyik leginkább alap eljárás, hiszen legfőbb eleme a háttér, az alapszín, ami minden egyes maszkhoz szükséges. Ha arcfestésbe kezdesz, akkor mindenképpen hagyd megszáradni az alapot. Addig a gyerek hadd rohangáljon, szaladjon, kacagjon. Fontos azonban, hogy mindezt mértékkel, ne izzadjon meg, és ne igya, vagy egye le maszkját. A tájkép különlegessége, hogy a maszk, a háttér, általában vízszintesen tónusolt. A naplementéhez pl. alulra tengerkékjét, középre a zölden ragyogó habokat, fölé az arany fénysugarakat, a fölé pedig a rózsaszín ragyogást kell elhelyeznünk. Ha szépen megszáradt a maszk, akkor már lehet rá mintákat festeni. Tájkép esetében pálmafa, cápa a vízben, napkorong az ég alján, repdeső madarak jöhetnek szóba. Lényeg, hogy a tájkép tónusolt hátteret kíván!

2. A gyermeket sokszor zavarja, hogyha a szeme körül is kifestjük őt. Ezért érdemes az egész szemzugot kihagyni, kislányoknak esetleg finoman kihúzni. Lehet azt is, hogyha van hasonló színű szemfestékünk, azzal pamacsoljuk be ott a gyermek szemét, amely belepislogva szemébe sem zavarja meg őt. A katica például nagyon egyszerűen készül. A piros alapra adunk egy keretet. Az arcocskát körbefessük, a katica feje a gyermek homlokán (3. szemén) található, itt lehet egy nagyobb fejecske. Ez után, a fejből az áll részén lévő ívig egyenest húzunk hosszában az orron át, ezzel létrehozzuk katica két szárnyát. A két orcába pöttyöket festünk. Ha akarjuk, a szemek üres részeit is tekinthetjük pöttynek. A szarvacskát ne feledjük el!


3. A gyerekek a szájuk körül sokszor nyalakodnak. Ezért előfordulhat, hogy lefestés után azonnal lejön a gyerekről a szín. A legjobb, ha a száj vonalát kihagyjuk, ha csak lehet, vagy inkább rúzsozzuk a megfelelő színnel, mert különben beindul a "lenyalakodós-reflex".

HarmoNet tipp: Cserfes csalafintaságok - ötletek farsangra >>

Ha cicát, oroszlán, tigrist, egyszóval bármilyen macskafélét festünk - s ilyen bizonnyal lesz egy farsangon - akkor óhatatlanul előkerül a bajuszfestés problematikája.
A cicák abban különböznek, hogy milyen bajszuk van. A tigrisnek hegyes, a cicusnak cizellált, az oroszlánnak a száj körüli fehér pamacsos rész egészen kerekded. Érdemes először a fehér színű formát felkenni, s a már kapott ívet körbefesteni egy sötét, esetleg fekete kontúrral. A bajuszka tipikus eleme a kis szőrtövek, vagy pöttyök a száj körül. (Tipp: a kölyök cica rózsaszín orrú a mama cica orra viszont szürke! - máris megkülönböztethető.)

4. Sokszor a teljes kép és összhatás nagyon szép és élénk tud lenni egyetlen elemtől, ez pedig, a szem kihúzása - vékonyan, tussal, vagy ecsettel, óvatosan. Főként lányok kedvelik ezt, de fiúknak is jól áll. Ezt kétféleképpen végezhetjük. Ha valaki jobban bírja a strapát, akkor a teljes szemhéj hosszon kihúzható a szem, főként feketével javasolt, ha van, akkor a szem külső sarkától egy rövid, alig fél cm-es kis íves vonallal jelöljük a szem meghosszabbítását. Akaratlanul előkerülnek a hölgyek, a dívák e kérdéskörben. A királylány, a tündér vagy a gésa a kihúzott szemében különbözik. A tündér pöttyös, szakrális mintákat visel az arcán, pl. pöttyöket a szemhéjon vagy a szem alatt csipkeszerűen lelógóan. A szemének kihúzása lágy, íves, a boszorkány szigorú éles szemkontúrt kap, a királylány esetleg mindezt arany, csillogó szemfestékkel. A szemöldök a bosziknál erős a királylánynak szinte nem is látszik. Míg a királylányok és egyéb dámák koronát kapnak homlokukra, addig a tündérek és boszorkányok a homlokra, a harmadik szem helyére kérhetnek kis mintákat, pöttyöt, vagy csepp alakú "ékkövet".


5. Nagyon fontos az arcfestésben, hogy tudjunk játszani a színekkel. Nem csupán különböző színeket használhatunk, hanem egy szín más és más árnyalatait keverhetjük ki fehér, fekete, vagy harmonizáló szín segítségével (zöld, sötétzöld, világoszöld, kék+zöld: azúr). A színezés leginkább pillangók esetén fontos. Ahol nem csak az alsó és felső szárnyak színét kell megkülönböztetnünk, hanem tónusolhatunk vízszintesen a pillangó testétől kiindulva. A pillangók teste ál. Az orrnyeregre kerül, a szárnyakat pedig, arcforma szerint alakíthatjuk, lehet fecskefarkú, tirádás, vagy éppen kerek ívű is a lepke szárnya. Ha készen vagyunk a kifestéssel, lehet még mindenféle farkincákat festeni az alsó szárny végére, illetve a szárnyak szélét díszíteni.

6. A színek mellett rendkívül fontos a minták és árnyalások használata is. A szemzug külső világosítása az arc szélesedését, sötétítése, keskenyedését eredményezi. Egy teknős-szem pl. kifelé tekint, ezért szét kell húzni optikailag az arcot, egy kengurunál ez fordítva van. Az oroszlánt és tigrist megkülönbözteti a leopárdtól a minta. A tigris fekete elmosódott függőleges csíkokat kapjon homlokára és orrnyergére, az oroszlán barna foltokat, a leopárd inkább pöttyöket és vörösbe hajló árnyalatokat. Ehhez hasonló az is, amikor az ember lovat, vagy zebrát fest. Ez esetben egy erős, széles orrnyerget kell kialakítani az arcon függőlegesen, középen, az orr sávjában. Más mintát kap a homlokára egy zebra és mást egy paci. 

HarmoNet tipp: Farsangi menü >>

7. Végül, de nem utolsó sorban meg kell jegyezni, hogy a vicces mintákon és mesefigurákon, állatmaszkokon túl, nagyon sok egyéb ötlet is festhető a gyermek arcára, csak pofikájára, és a kézfejére is. A nagyobb lányok pl. nagyon kedvelik a henna szerű felfestéseket egy rozsdaszín festékkel, illetve az egyéb elvont mintákat, tetkókat, és virág mintákat. Ezek legyenek stilizáltak, ne akarjuk az egész virágot ráfesteni a gyermek fejére, próbáljuk a virág színét, lényegi formáját megragadni. Ne kössük az ebet a karóhoz, hogy neki mindenképpen maszkot kell kérnie. Nagyon sok jelmezhez egy stilizált minta is elegendő. Ha ügyesek vagyunk, és megfelelő minőségű festéket választottunk, akkor még az érzékeny, allergiás gyermekek bőrfelületét sem cserzi ki.

Fodor Kata
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 40554 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x