Színek a lakásban - színek hatása a lakberendezésben
Címlap / Otthon / Színek a lakásban - színek hatása a lakberendezésben

Színek a lakásban - színek hatása a lakberendezésben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

A színeknek jóval nagyobb a hatása életünkre, mint gondolnánk. A színek segítenek harmonikussá tenni azt a környezetet, ahol élünk, dolgozunk, pihenünk, de a nem megfelelő színeknek zavaró, nyugtalanító hatásuk lehet. Ezért kellően odafigyelve alkalmazzuk csak lakásunkban a különböző színeket, és árnyalatokat.  

A színeknek jóval nagyobb a hatása életünkre, mint gondolnánk. A színek segítenek harmonikussá tenni azt a környezetet, ahol élünk, dolgozunk, pihenünk, de a nem megfelelő színeknek zavaró, nyugtalanító hatásuk lehet. Ezért kellően odafigyelve alkalmazzuk csak lakásunkban a különböző színeket, és árnyalatokat. Ne féljünk a színekkel játszani!. Ha már megvan az a csodás adottságunk, hogy színesben látjuk a világot, használjuk is ki!

A színeknek már önmagukban is van kifejezőereje, de tökéletesen, csak más színekkel együtt képesek a kívánt hatást elérni. A különböző árnyalatok kiegészítik vagy fokozzák egymás hatását, harmonizálhatnak egymással, vagy épp az ellenkezőjét érhetjük el a nem megfelelő színválasztással.

Mivel a színek közvetlen hatást gyakorolnak a hangulatra, a nem megfelelő kombináció rosszkedvet, levertséget, haragot, idegességet válthat ki. Éppen ezért a tónusokkal, árnyalatokkal, kiegészítő színekkel óvatosan, átgondoltan kell bánni, különösen akkor, ha a minket körülvevő négy falról van szó.

A meleg színek élénkek és izgalmasak, a hideg színekkel nyugalmat, békét lehet kifejezni. Bármely szín legvilágosabb árnyalata a fehér, a legsötétebb a fekete, legszínesebb pedig az alapszín. Különböző tónusokat kapunk, ha az alapszínhez fekete, vagy fehér színt keverünk. A világosabb tónusok finom harmóniát eredményezhetnek, a sötétebb tónusokkal drámaibb hatást érhetünk el. Semlegesek azok a színek, amelyeknek nincs színezete, tehát a fehér, a fekete és a szürke. Ezekkel a színekkel igen finoman összeköthetjük az eltérő színkarakterű részleteket a lakásban.

Lássuk, egyes színeknek milyen hatásuk van:

Sárga
A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít, és tágassá teszi a teret. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja ez a szín. A sárga árnyalatokhoz minden illik. Fontos, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, stb.) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.

Narancsszín
A sárga és a vörös keverékéből álló narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott azt alkalmazni, különben idegesítően hat.

Vörös
Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt, de fojtogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl. függönyök, párnák, terítők, egyéb kiegészítők, vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a gazdagság és a melegség tökéletes kifejezője lehet.
Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat; lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla szineket alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörösek különleges "szilárd" hatást kölcsönöznek a falnak.

Barna
Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falakon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga, narancs, arany, okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak túlzott alkalmazása azonban komorságot sugároz.

Zöld
A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el ez a kék és sárga keverékéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el.

Kék
A gondolkodás és a koncentráció színe. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítően, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt azonban konyhákban nagyon megfontoltan kell alkalmazni.

Lila
A lila a vörös és a kék keveréke. Karakteres jellege miatt óvatosan kell bánni vele. Nem szabad domináns színként alkalmazni! Azonban kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő finom hangsúlyok kifejezésére, mely más színekkel együtt érvényesül tökéletesen.

Szürke
Viszonylag semleges szín, önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ahhoz a színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürke hatást ad. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek a legjobban.
Fontos a lakás elhelyezkedése, mérete, és hogy milyen hatást szeretnénk elérni

Az emberi szem automatikusan kísérletet tesz a színhatások egyensúlyának létrehozására. A sötét-világos, a hideg-meleg, a komplementer színek párban ellentét (kontraszt)-harmóniát alkotnak. A hideg-meleg ellentét akkor érvényesül igazán, ha az egyik túlsúlyban van. Például egy hideg szürkéskékre festett szobában remekül mutathat egy meleg narancsszínű ülőgarnitúra. A nagyobb mennyiségben jelen lévő szín dominál, de a mellette szereplő kisebb mennyiségű ellenpár erősítheti a hatást, melegíthet, hűthet, világosíthat, sötétíthet.

Színválasztásnál figyelembe kell venni a lakás adottságait is. Fontos, hogy milyen stílusú épületben lakunk, a belmagasság, az alapterület, az egyes helységek összenyithatósága és átláthatósága, és az is, hogy a lakás színei eltérőnek hatnak a napszaktól és az évszaktól függően. A színek erejét ugyanis befolyásolja a felületükre jutó fény mennyisége. A sötét színek elnyelik a fényt. A fehér hússzor nagyobb mennyiségű fénysugarat ver vissza, mint a fekete. Kicsi, sötét szobában a színek még sötétebbnek és színtelenebbnek tetszenek. A tetőtéri lakások ferde falai is bizonyos esetekben árnyékosak, alulvilágítottak. Érdemesebb ezeknél a felületeknél világos, fényvisszaverő, melegárnyalatú színeket alkalmazni, csakúgy, mint az északi fekvésű lakásokban, ahol a napfényt legegyszerűbb a sárga, vagy a vörös különböző árnyalataival pótolni.

Azt is el kell eldönteni, hogy milyen hangulatot, milyen hatást szeretne az ember elérni. Konvencionális, hagyományosabb enteriőr esetén a barnák különböző árnyalatai javasoltak, a világosabb színű fenyő bútoroktól egészen a csokoládébarnáig. A világos, természetes színek a skandináv vonalat, hatást erősítik, a sötétebb, mélyebb árnyalatok, súlyos bútorok komolyabbak, tradicionálisabbak.

A világosabb faszínekhez jól illenek a kék, zöld különböző árnyalatai. A kék színekhez ezüst kiegészítők használata nagyon modernné teheti a berendezést. Elegáns megjelenést kölcsönöznek a vörös színekhez, a fekete kiegészítők.

A lényeg mindig a mértékletesség! Sose használjunk túl sok színt, inkább a színek árnyalataival lehet játszani.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 17968 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x