Patkány az ágyban - bánj vele helyesen!
Címlap / Otthon / Patkány az ágyban - bánj vele helyesen!

Patkány az ágyban - bánj vele helyesen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Beleszuszog a füledbe, a farkát folyton az arcodhoz rakja és gyengéden harapdál. Tudod, mit akar? Ez a patkány tényleg patkány. Nem a pasid. A rágcsálótartás nem könnyű műfaj - így Húsvét előtt különösen megnövekszik rágcsálók iránti kereslet. 

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek többsége megőrül az aranyos, szőrös apróságokért, legyen az akár kiskutya, akár kiscica, kis nyuszi, vagy bármilyen kisállat. Sok szülő dönt úgy, hogy gyermeke állatmániájának kielégítésére kisrágcsálót vásárol, és ezzel gyakran olyan gondot vesz a nyakába, amit később nehezen tud kezelni. Érdemes hát megfontolnunk pár dolgot, mielőtt engedünk gyermekünk unszolásának, és beszerzünk egy kis szőrmókot, hiszen az állatka nem játék lesz, amit megunva a polcra tehetünk, hanem családtag, akit etetni, takarítani, alkalomadtán gyógyítani kell, és aki napi szintű foglalkozást igényel. Az állattól pedig a legtöbb gyerek azt várja:
  • legyen okos (hallgasson a nevére, tanuljon meg trükköket)
  • legyen szelíd, kezes
  • lehessen kézben hordozni és ezt szeresse is.

Egér

A legfontosabb, amit tudnunk kell: nem minden kisállat egyforma. Bár az emberek többsége sokszor megkülönböztetni sem tudja őket, és gyakori az a tévhit, hogy ami a tengerimalacnak jó, az egy görény vagy degu számára is megfelel, valójában a “kisállat” kategóriába sorolt állatok nagyon sokfélék, vannak köztük növényevők, ragadozók és mindenevők egyaránt. A kedvtelésből tartott rágcsálófajok egy része kifejezetten egzotikus állatnak számít, amelyeknek speciális körülményeket kell biztosítanunk, speciális tápot és felszerelést igényelnek, és gyógyításukhoz igen kevesen értenek. Bármilyen kicsik és bármilyen olcsón árulják is őket a kereskedésekben, egy kisállat felelős és helyes tartása bizony komoly anyagi terhet róhat a családra.

Lehetőleg ne vásároljunk állatot kereskedésben!
Bár vannak nagyon rendes és példamutató állatkeresedések, sajnos nem ez a jellemző. A kereskedésekből hazavitt állatok nagy része viselkedési problémákkal küzd, az emberrel nehezen alakít ki kapcsolatot, vagy egyenesen fél az embertől. Igen gyakori, hogy a bolti személyzet sem ért az állatokhoz, nem tudják megkülönböztetni a hímeket és a nőstényeket, és vegyesen tartják őket, így könnyen előfordulhat, hogy a boldogan hazavitt tengerimalac fiúcskáról kiderül, hogy nőstény, és ráadásul vemhes. Emellett sajnos gyakori az is, hogy a tartási, táplálási kérdésekben nem igazán kompetens bolti eladó a  legjobb szándékkal, de nem megfelelően informál minket az állat igényeiről, és kezdő állattartóként, a rossz tanácsokat követve olyan gondokat idézhetünk elő, amik később csak állatorvosi kezeléssel hozhatók helyre. Ezért nagyon fontos, hogy ne első fellángolásból, hirtelen döntés hatására szerezzünk be állatkát (lásd a gyerek unszolására megvett, majd 12 kilósra megnőtt húsvéti nyulak példáját), hanem előtte alaposan olvassunk utána az adott állatfajnak, helyes tartásának. Az interneten számos fórum és weboldal fellelhető, ahol a már rutinos állattartók megosztják tapasztalataikat a kezdőkkel. Ne féljünk kérdezni, és próbáljunk minél többet megtudni az adott állatka tartásának mindennapi gondjairól, jellegzetes problémáiról.

Ha tehetjük, inkább tenyésztőtől vásároljunk állatot
, de ez esetben is legyünk igen körültekintőek. Akárcsak a kutyák esetében, egy komoly rágcsálótenyészetnél is lennie kell származási lapnak, felvilágosítást kell kapnunk az állat felmenőiről, a vérvonalban jellemzően felbukkanó betegségekről, amikre az állat jó eséllyel hajlamos, és tartási tanácsokat is kapnunk kell. Az a tenyésztő, aki szemmel láthatólag csak szabadulni akar az állataitól, semmiképp sem a megfelelő választás.


Tengerimalac

Ne tartsunk együtt hímeket és nőstényeket
, mert ezzel csak azt érjük el, hogy folyamatos szaporulat lesz, és a születendő kicsiknek gazdit találni nem könnyű. Vannak fajok, amik kifejezetten magányosan élnek (a hörcsögfélék többsége ilyen), más kisállatok viszont igénylik fajtársaik jelenlétét, mint pl. a degu vagy a tengerimalac. A társas fajokat tartsuk azonos nemű párokban, az állatok ettől nem lesznek boldogtalanabbak, viszont megelőzzük a nem kívánt szaporulatot. Kevesen tudják, de az ivartalanítás is elvégezhető már akár a kisebb testű rágcsálókon is, így ez is megoldást jelenthet a nem kívánt almokra.


Törpehörcsög

Nem csak a gyerek dolga!

Mielőtt kisállattartásra adnánk a fejünket, tudnunk kell, hogy – bár sajnos sokszor ez a gyakorlat – kisgyermekünkre nem bízhatjuk az állat körüli összes teendőt. Az állatka etetése és takarítása, egészségi állapotának figyelése legalább annyira a szülő feladata is. Mindenképpen végig kell gondolnunk, lesz-e a családban valaki, aki extra figyelmet tud fordítani az állat megfelelő táplálására, mert a kisállatok többségének emésztőrendszere igen érzékeny, és akár egy gyors tápváltás vagy néhány hónapos nem megfelelő élelmezés is elég ahhoz, hogy súlyosan megbetegedjenek (különösen igaz ez a nagy népszerűségnek örvendő tengerimalacra). Ugyanígy mérlegelnünk kell, hogy képesek leszünk-e megfelelő mozgásteret biztosítani kedvencünknek. Az állat élete legnagyobb részét a ketrecében éli le, és a ketrec mérete, állapota és felszereltsége komolyan befolyásolja nemcsak a kedélyállapotát, de az egészségét is, ezért törekednünk kell rá, hogy megfelelő méretű (minél nagyobb!), és az adott állatfaj igényeit kielégítő ketrecet szerezzünk. Ebben a tekintetben is jelentős eltérések lehetnek a fajok között, hiszen míg a tengerimalac nem való emeletes ketrecbe, egy degu megőrül, ha nincs legalább egy-két polc, ahová felkapaszkodhat.


Patkány

Jó PR a patkányoknak!

Ne higgyük, hogy egy kisállat nem tud hasonló élményt nyújtani gazdájának, mint egy kutya vagy egy macska, és erre a legjobb példa bizony a patkány. Bár sokak számára ez az állat visszataszító vagy egyenesen gyűlöletes, a patkány Nyugat-Európában, az USA-ban, és az elmúlt években kis hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint kedvenc, és sokan egyenesen a kutya “kis költségvetésű” alternatívájának tartják. És ez nem véletlen! A vérengző, veszélyes és mindenféle kórságot terjesztő patkány csak sztereotípia, aminek nem sok köze van  a valósághoz. A háziasított, kedvtelésből tartott patkány rendkívül intelligens, nagyon szociális és ragaszkodó állat, amivel egészen különleges, a kutyához hasonlóan szoros kapcsolatot lehet kialakítani. A kis rágcsálók közül tehát talán valószínűleg egy kezes, fiatal patkány a legjobb választás. Talán nem meglepő, hogy – éppen az őket övező előítéletek miatt – a patkánytartás leginkább a lázadó kamaszok körében hódít teret. Ha kamasz gyerekünk azzal a kéréssel fordul a családi kupaktanácshoz, hogy patkányt szeretne, pánikra semmi ok: a legtöbb ember meglepően gyorsan legyőzi az ellenszenvét, és a patkányok pár nap alatt a család sztárjaivá válhatnak. Figyelnünk kell azonban arra, hogy az állatnak megfelelő mozgásteret, játszótársat (másik patkányt) és kellő foglalkozást biztosítsunk, mert a magányosan tartott vagy elhanyagolt egyedek könnyen depresszióssá, beteggé vagy agresszívvé válhatnak.

Hozzáértő állatorvos!
Számolnunk kell vele, hogy ha kis kedvencünk megbetegszik, nem minden állatorvos tudja ellátni, hanem specialistához kell fordulnunk. Rágcsálók gyógyításával elég kevesen foglalkoznak, ezért célszerű már az állat beszerzése előtt tájékozódnunk, hogy hová vihetjük orvoshoz, hol tudják fogadni, ha baj van. A fővárosiaknak az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikus Osztályát érdemes felkeresniük, itt mindenféle kisemlőst el tudnak látni, és a klinikai háttér is adott az állat azonnali ellátására vagy komplex vizsgálatára. Ha úgy látjuk, az állat beteg, ne késlekedjünk: a kisállatok élettani folyamatai nagyon gyorsak, ezért akár pár óra leforgása alatt is kritikus mértékben romolhat az állapotuk, és a gazdi késlekedése az életükbe kerülhet!


Patkány

Ne feledjük:
bármilyen állatot válasszunk is, az állat nem a gyereké, hanem a családé, és az állattartás összes nyűgét és felelősségét nem háríthatjuk át kisgyerekünkre, még akkor sem, ha ő a szőrös apróság első számú rajongója és dédelgetője. A felelős állattartásra nevelés legfontosabb része éppen az, hogy megtanítjuk gyerekeinknek: egy másik élőlényért felelősséget vállalni komoly dolog. Fontos, hogy az állattartás kérdésében családi konszenzus legyen; ha a közös felelősségvállalás nem megy, akkor inkább látogassunk el egy-egy állatmenhelyre vagy az állatkerti állatsimogatóba, ahol gyermekeink kedvükre kiélhetik állatszeretetüket anélkül, hogy a családra ez elviselhetetlen terheket róna.

Már hazánkban is vannak olyan menhelyek, ahol foglalkoznak kisállatok mentésével és örökbe adásával, a budapesti Noé Állatotthonnak pedig már külön rágcsálómentő csoportja van, amely tengerimalacok, deguk, csincsillák, hörcsögök és patkányok mentését, rehabilitációját végzi, és védenceinek új gazdát keres. Az ő állataikat a www.noeallatotthon.hu címen tudod megnézni, ahol az örökbefogadás menetéről és feltételeiről is olvashatsz.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 15935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x