Tudod, hol a határ? És a gyereknek is meg tudod tanítani?
Címlap / Otthon / Tudod, hol a határ? És a gyereknek is meg tudod tanítani?

Gelsei Bernadett

Tudod, hol a határ? És a gyereknek is meg tudod tanítani?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Milyen példát mutatnak a szülők gyermekeiknek az alkoholfogyasztás terén? Az egyik söripari cég felmérésében többek között erre kereste a választ. A felmérésben több mint 3.300 szülő vett részt, a kiértékelés alapján a hazai helyzet alapvetően nem aggasztó, de van még hova fejlődni. A felmérés kapcsán megkérdeztük a Harmonet szakértőjét, Gelsei Bernadett addiktológiai konzultánst is arról, vajon szülőként milyen eszközökkel élhetünk a felelős alkoholfogyasztásra nevelés terén. 

A sörivás az élvezetről, a baráti összejövetelekről, új élményekről és kedélyes időtöltésről kell, hogy szóljon – így kampányol a Heineken a mértéktartó alkoholfogyasztás mellett. A mértéktelen fogyasztás nem csak butaság, de egyáltalán nem menő, mindemellett egészségtelen is. Kutatási adatok szerint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás problémája leginkább a fiatalokat érinti. Az ő fogyasztási szokásaik kialakulásában pedig a gyermekkori családi minták és a kortársak viselkedése a legfontosabb.
 
A website-on publikálták azt a szülőknek szóló felmérő tesztet, amely célja az volt, hogy a kitöltésre vállalkozó szülők gyors visszajelzést kapjanak alkoholfogyasztáshoz fűződő saját viszonyukról, amely valószínűleg szorosan összefügg azzal, hogy milyen mintákat adnak át gyerekeiknek.
A tesztet eddig 3300 szülő töltötte ki, a szám pedig folyamatosan növekszik. A kérdésekre adott válaszok alapján elmondható, ugyan a szülők nagy része alapvetően felelősségteljesen, megfontoltan viszonyul az alkoholfogyasztás veszélyeihez, de sok területen van még mit fejlődni. A válaszadók 75%-a esett az ún. optimális, egészséges kategóriába, ugyanakkor érdekes adat, hogy a fennmaradó 25% megoszlik a két véglet között. 10% tartozik a problematikus, bizonytalan kategóriába, 15% pedig a teljes absztinenciát választja.
További érdekes összefüggés, hogy sok szülő nem veszi figyelembe a direkt és indirekt üzenetek közötti párhuzam jelentőségét. Pedig a mindennapokban, a szülővel való együttélés során a fiatalok számára rengeteg spontán szituáció adódik, amelyben szabadon tanulmányozhatják a felnőttek és az alkohol kapcsolatát. Ilyenek például a szülők ivásával kapcsolatos közvetlen élmények, de akár a mások lerészegedését kísérő kommentárok, felmentő, elismerő vagy bagatellizáló megjegyzések is.

 
„A család alkoholfogyasztásra vonatkozó üzenetei direkt és indirekt úton is zajlanak. Direkt szülői üzenetnek hívjuk például az alkoholfogyasztás tiltását vagy megengedését. Ezek lényegesek, de hatásukat felülírhatják, vagy akár teljesen ki is olthatják, hogy mit mutatunk indirekt módon. A Heineken felelős alkoholprogramjában többek között ezekre a kényes területekre is rávilágítunk.” – tette hozzá Kiss Éva, a vállalat kommunikációs menedzsere.
 
A felmérés kapcsán megkérdeztük Gelsei Bernadett addiktológiai konzultánst, a Harmonet szakértőjét is, hogy mi a véleménye a cég felméréséről.
 
- Egy számomra nagyon szimpatikus kezdeményezésről van szó, és csak remélni tudom, hogy más alkoholgyártó cég is kapcsolódik majd ehhez a kampányhoz vagy hasonlóhoz. Ami miatt kiemelkedőnek tartom, az az, hogy a sörgyártó cég felismerte a saját társadalmi felelősségét az alkoholfogyasztást illetően és nem volt rest megtalálni ebben a szerepét, illetve azt a szakmai szervezetet, akivel együtt tud működni. A Kék Pont Drogambulancia és Konzultációs Központ régóta híres az újfajta szemléletéről és kezdeményezéseiről és ez úgy tűnik, valóban eredményes találkozása a nonprofit és az üzleti szcénának.
 
- Miért fontos a szülői példa, hogyan befolyásolja ez a gyerekeket a felelős alkoholfogyasztásban?
- Nagyon jónak tartom, hogy a kampányban is a mértékletességre fektetik a hangsúlyt, arra, hogy élmény, öröm és élvezet legyen az alkoholfogyasztás, ne pedig függőséghez, rosszullétekhez, detoxikációhoz vezessen. Ami azonban nagyon nehéz ebben a kampányban, az éppen a szülők bevonása. A szülőkben tudatosítani kell, hogy direkt vagy indirekt módon hogyan közvetítik a mértékletes alkoholfogyasztást gyerekeik számára. Például direkt formának számít az, ha este elengedjük a gyerekünket buliba és azt mondjuk, ne igyon alkoholt. Akkor a teljes abszinenciát közvetítjük gyerekeink felé, ezzel szemben, ha még aznap délután mondjuk az apa harsányan azt meséli az anyának a gyerek előtt, hogy a tegnapi munkahelyi bulin hogy berúgott és alig tudott hazajönni , akkor indirekt módon pontosan ellentmond önmagának, a szülői elveinek és ezzel oda a következetesség. Ez a gyerek számára úgy csapódik le – teljesen jogosan -, hogy a szülei vizet prédikálnak és közben bort isznak. Ha sok ilyen apró dolog történik, azokból könnyen összeadódik egy olyan tipikus konklúzió – főleg a mindent megkérdőjelező kamaszok esetében - , hogy az őszintétlen, képmutató szülőt nem lehet és nem is szükséges tisztelni.
Természetesen nagyon sok hasonló példát lehetne hozni ezzel kapcsolatban, de maga a kampány és a szülőknek szóló teszt  sokat tud segíteni a reális és tudatos hozzáállás kialakításában és a mértékletességben. 
 
- Lehet-e, kell-e szülőként tiltani, a véleményed szerint eredményre vezet-e a tiltás?
- Továbbra is azt gondolom, hogy nem a tiltás a legjobb módszer, főleg, ha mi szülők sem tudjuk ezt önmagunkra nézve betartani. Inkább merjük felvállalni gyerekeink előtt a gyengeségeinket, elbukásainkat, túlkapásainkat az alkoholfogyasztásban, vagy például a túlzott nassolásban – úgy, hogy az, amit mondunk és képviselünk, összhangban legyen. Azaz, be lehet vállalni, hogy például apa a munkahelyi buli után alig talált haza, ezért másnap betelefonált, hogy nem fog bemenni dolgozni, mert annyira másnapos, így az aznapi bérét elveszítette, bűntudata lett a munkahelyével szemben, önmagával szemben, és amiatt, hogy kicsúszott a kontroll a kezéből,  és szégyenérzete a családjával szemben. Bármennyire is nehéz ez, mégis lehet pozitív minta a gyerek számára, a tanulság, a következmény és nem utolsósorban a szülő őszintesége miatt, és bármennyire is furcsa, még tiszteletet is képes ébreszteni mindez a gyerekben.
 
- Milyen eszközei lehetnek még e tekintetben a szülőknek?
Hol a határ az ivásban? Miből tudom meg, hogy nekem hol a határ? Mennyi  az, ami elég és milyen gyakorisággal lehet alkoholt fogyasztani? Sokkal felelősségteljesebb dolog és egyben jobb érzés is, ha ezekre a kérdésekre  mi magunk adjuk meg a gyerekünknek a választ, ahelyett, hogy hagynánk,  hogy gyerekünk a saját bőrén és esetleg súlyos kudarcokkal, rosszullétekkel tanulja meg ezeket. Legyünk tudatos és őszinte szülők, akik fel tudják vállalni a gyerekek előtt is önmagukat olyannak, amilyenek valójában!

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3598 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x