A Szent háború valódi, spirituális értelméről - a Dzsihád...
Címlap / Ezotéria / A Szent háború valódi, spirituális értelméről - a Dzsihád igaziból!

A Szent háború valódi, spirituális értelméről - a Dzsihád igaziból!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

"Ha megfejtjük a metafizikai lexikon ábécéjét és lelepleződnek az Önnönvaló, a beszélő könyv titkai, akkor nem lesz szükség többé néma könyvekre és megközelítjük Isten méltóságát.“ Az emberek közötti kommunikáció a nyelven alapszik, mely szavakból és mondatokból áll. A beszélő és a hallgató közötti értekezés alapfeltétele az, hogy mindketten ugyanazt értsék a kimondott szavak alatt.  

Ez a törvényszerűség az anyagi dolgokon kívűl különösen az érzékekkel meg nem fogható, nem anyagi dolgokra érvényes. A próféták tanításai, melyeket évszázadok óta adnak tovább követőik, szintén nem azt az arcukat mutatják, melyet megalkotóik mutatni szándékoztak. Ennek oka egy példán mutatható be a legjobban.

Ugyanaz a szó - másik jelentés
Ha egy szerető szülő elmagyaráz egy egyszerü dolgot csemetéinek, akiknek elvileg az azonos nevelés miatt azonos mértékrendszerrel kellene, hogy rendelkezzenek, azt tapasztalja, hogy mindegyik gyerekben arról egy más kép áll össze. Még elképzelni is nehéz, hogy mennyit lehet ma egy olyan igazságból viszontlátni, melyet évszázadokon keresztül szájról-szájra adtak tovább kevésbé szeretetteljes kortársak.

Minden ember egész élete folyamán a nyugalmat, a békét keresi és arra vágyik, hogy ne szoruljon rá soha senkire és semmire. Ez abban nyilvánul meg, hogy mindenki folyton egy aktiv tevékenykedésbe merül. Minden cselekedet mögött ott rejlik ez a kiváltó ok, még akkor is, ha ez nem tudatos.


Mi a próféták dolga a világban?

A próféták egy olyan utat mutatnak, melyen ez a szomjúság oltható. Emlékeztetnek arra, hogy az ember nem azonos anyagi burkával, annál lényegesen magasabbrendűbb. Csak akkor érhet el valódi békét, ha megismeri ezt a titokzatos lényt. Mivel ez egy gyakorlati út, sem elbeszélések, sem néma könyvek nem lehetnek segítségünkre. A megismerés útján mindenkinek önmagának kell mennie. A próféták maguk is végigjárták ezt az utat és mint egy világító lámpás mutatják azt a sötétben botorkáló előtt.

A valódi vallás egy belső folyamat, mely a saját Önnönvaló létének megismeréséhez vezet. Ezért nincsenek különböző vallások, csak az emberek különböző értelmezése. Az, aki nem megy a vallás belső útján, hanem arról csak hall, olvas és beszél, semmit sem fog fel erről a finom esszenciájól. Ezért nem létezhet egy „helyes értelmezés“ sem.

Az, aki egy dolgot a gyakorlatban akar megismerni, rá fog jönni arra, hogy minden lépés csak a megfelelő fáradozás útján lehetséges.
Szükség van:
  • koncentrációra,
  • akaratra,
  • céltudatra és főleg
  • időbefektetésre.

Ha azon kifejezések valódi értelmét akarjuk megfejteni, melyeket a próféták használnak, melyeknek többsége absztrakt dolgokra vonatkoznak, akkor előszőr is pont azt kell a szavak alatt érteni, melyet azok értenek. Mivel tanításuk a belő útra vonatkozik, hiábavaló a szavak jelentését a nagyvilágban keresni. Alapvető fontosságú a nyelvi pontosítás is.

Mit jelent valójában a dzsihád szó?
Például azt mondják, hogy a béke eléréséhez „Szent Háborút“ kell folytatni. A Korán eredeti arab nyelvében alkalmazott „dzsihád“ szó magyar fordításban nem háborút, hanem fáradozást jelent. Azt a fáradozást, mely ahoz szükséges, hogy az ember felismerje valódi identitását, létének valódi esszenciáját és ezáltal megtalálja a békét. Azért nevezik ezt a fáradozást „Szent“-nek, mert szentséghez, azaz tökéletességhez vezet. 


Mi igazából a Szent Háború?
A Koránban arról is szó van, hogy a legfontosabb feladat a „hitetlenek elleni kűzdelem a Szent Háborúban“. Ennek értelme szintén bennünk található. Ki nem ismeri azt a „hitetlent“, melyik folyton kételkeve súgdos a fülünkbe, mely reménytelenségbe és kétségbeesésbe sodor? Mely még akkor sem hisz, ha a saját szemével lát, mely még akkor is kételkedik, amikor lelkiismeretünk legmélyén tudjuk, mi az igazság? Aki legyőzi ezt a „hitetlent“ a tudás fegyverével, az valóban megtalálta a békét. 

A Korán és a többi szent könyv „útileírások“ a belső világ felfedezéséhez
Azokhoz szólnak, akik ezen az úton menni akarnak. Soraik nem külsőséges, társadalmi dolgokra vonatkoznak. Vezethetnek bennünket, de félre is vezethetnek. Valódi értelmüket belül kell megtapasztalnunk ahoz, hogy megérthessük őket, elemzésük, értelmezésük lehetetlen. 

Azonban ez a belső tapasztalat sem lehetséges tanár nélkül. A belső világ kapujában ismeretlen talajra lépünk, melyen reménytelenül eltévedhetünk egy tapasztalt vezető nélkül. Ez a valaki viszont semmi esetre sem az, aki ezt magáról állítja. A „legfelsőbb bizottságnak“ kell elrendelnie és elismernie. Isten útján ez a bizottság maga Isten. 

A tudás nem az információk gyűjteménye, hanem személyes tapasztalat
Az az ember, aki felismeri Léte egyedülállóságát, valamint azt, hogy ez a Lét nem teremtődik és meg sem szüntethető, az soha sem fog ölni és gyilkolni. Mert pontosan tudja, hogy ez az egyedülálló Lét ugyanúgy létezik a másik emberben is. Ezért el fog ismerni mindenkit és tisztelni fog mindent valódi méltóságában. 

Ehez a felismeréshez csak úgy juthatunk, ha megvívjuk a „Szent Háborút“ lényünk belsejében, ha átadjuk magunkat annak Szent Fáradozásnak, mely lehetővé teszi, hogy uralkodjunk nyers tulajdonságainkon, hogy tudást sajátítsunk el és azt gyakoroljuk is. Nem könnyű ez az út, de az egyetlen a valódi béke megtalálásához. 


B. Enikő, 
Oveyszi szufi iskola
 

Ha úgy gondolod, hogy másoknak is tudnia kell ezt, hogy a szívekben ne gyűlölet gyűljön, hanem szeretet gyújon, oszd meg ezt a cikket most! 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 13128 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x