Halloween, az ősi kelta hagyomány
Címlap / Ezotéria / Halloween, az ősi kelta hagyomány

Halloween, az ősi kelta hagyomány

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A halloween szó szerinti fordításban a mindenszentek előtti estét jelenti. A druidák idejében az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, egyszerre hódolva a Napisten és a Holtak Ura előtt. A kelták hite szerint ezen a napon tértek vissza a földre az elmúlt év során meghalt bűnösök lelkei, akik azóta állatok testében "léteztek".  

Mindenszentek ünnepének előestéjén számos országban hódolnak ma is egy ősi kelta, a druidákig visszanyúló szokásnak, amely különösen az angolszász világban terjedt el halloween néven, de fokozatosan "globalizálódva" más országokban is megjelent.

Október 31-én este fekete-sötétvörös ruhába öltözött, ördögálarcot viselő alakok (gyermekek és felnőttek egyaránt) tűnnek fel városok utcáin. Kivájt tökökben sorra gyúlnak a gyertyák, édességért utcára tóduló gyermekek kiáltásaitól hangosak városok és falvak.

Az angol halloween szó szerinti fordításban a mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. A druidák egyáltalán nem találomra választották ezt a dátumot: az évnek abban az időszakában terelték ugyanis a szarvasmarhát a legelőről az istállókba. A kelták hite szerint ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, és ezáltal egyengethették útjukat a mennyei örömök felé.

Az egyházban III. (Szent) Gergely pápa (731-741) a VIII. században november elsejére tette mindenszentek ünnepét. A megelőző nap, tehát október 31-e (főleg a középkorban) arról volt ismert, hogy boszorkányok és varázslók akkor végezték üzelmeiket.



Az Amerikába irányuló tömeges kivándorlás 1840 körül hozta létre a halloween ünnepet. Ekkor az írországi burgonyaínség következtében ezrek vándoroltak ki az óceánon túlra, és magukkal vitték szokásaikat az Újvilágba. Napjainkra a mindenszenteket megelőző nap eredeti jelentősége alapjában megváltozott, és főleg gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy élénk képzelet alkotta ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek ("jack-o’-lantern"), s rémisztőnek tűnő fenyegetésekkel házról-házra vándorolva gyümölcsöket és édességeket zsaroljanak ki az ott lakóktól ("trick-or-treating").
 
Közben pedig se szeri, se száma a hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb kísértettörténeteknek. A szellemvadászok körében kiemelten jegyzett londoni Towerben a XIII. században vélték először meglátni a Canterbury-i katedrálisban 1170-ben meggyilkolt Thomas Becket kísértetét. Azóta számos esetben "jelennek meg szellemek" az ősi erődítmény falai között - a VIII. Henrik által vérpadra küldött egyik feleség, Boleyn Anna, vagy éppenséggel a parlament elleni merényletről elhíresült Guy Fawkes. 1815-ben pedig a Tower egyik őre azt jelentette, hogy medvét látott kijönni az egyik kapun. Nem tudni, hogy halloween napján látta-e, de az tény, hogy az őr két napra rá belehalt az ijedtségbe.

Romániában a legnépszerűbb úticél ilyenkor Törcsvár (Bran), a hírhedt Drakula gróf, azaz Vlad Tepes, a "karós vajda" kastélya. Az ünnepségek betetőzéseként szokás itt álarcosbált rendezn, ami után a résztvevők akár denevérbarlangban is tölthetik az éjszakát.


 
  





Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon





 
 
[ 23211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x