Szepes Mária búcsúztatója - Képes beszámoló
Címlap / Ezotéria / Szepes Mária búcsúztatója - Képes beszámoló

Szepes Mária búcsúztatója - Képes beszámoló

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A magyar ezoterikus élet nagyasszonyát Szepes Máriát búcsúztatták tanítványai, olvasói, kiadói, barátai és szerettei szeptember 25-én. A verőfényes délutánon a Farkasréti Temetőben diszkrét tömeg gyűlt össze. Mária néni a HarmoNetre tavaly karácsonyra még személyes üzenetet küldött, az idén már csak odafentről üzenhet nekünk.  

A HarmoNet munkatársai közül Révész Márta készített képes beszámolót. Evangélikus szertartás szerint búcsúztatták Mária nénit. A lelkipásztor nyitotta meg a beszédeket, a 90. zsoltárt idézte, melynek egyik fő mondanivalója: ne nyugtalankodjunk, mert mindenki szíve számára van hajlék az Atya házában, ahová Jézus Krisztus elvisz bennünket.

„Legyen neked könnyű az Ég, ne a Föld”
Jókai Anna
- a magyar Írószövetség nevében - de saját személyes barátságát is említve kezdte a búcsúztatót. Véleménye szerint a formális búcsú nem illik Mária nénihez, hiszen számára a halál nem létezik, csak a metamorfózis és valami újnak a kezdete. Személyes találkozásukra emlékezett, amikor Szepes Máriát sci-fi íróként ismerte meg az Írószövetségben, aki az akkori rendszerben kénytelen volt írói álruhát ölteni ahhoz, hogy a valódi értékeket fel tudja mutatni.

Jókai Anna ekkor már ismerte a Vörös Oroszlánt, és foglalkozott ezoterikus tanokkal. Hangsúlyozta, hogy a mai ezoterikus irodalmat fontos lenne a helyén kezelni. Mindenki figyelmébe ajánlotta Mária néni "Emberek és jelmezek" című önéletrajzi regényét, melyet mélységes őszinteség jellemez, ellentétben a legtöbb memoárral, ahol az írók kiszínezik, és átírják saját élettörténetüket. Az igazi feladat közel kerülni az égi szakralitáshoz, és lehozni azt a földre.

Annak ellenére, hogy Szepes Mária gyermekét, testvérét, férjét is elvesztette, a sorozatos halálesetek nem tették őt tönkre. Betegségében is odafigyelt másokra végtelen szeretettel. Mária néni tanításaiból is felsorolt néhányat:  "Itt élünk a földön két lábbal, de mindig az eget kell céloznunk", „Az orvosságot, amit a világnak ajánlunk, mi magunk vegyük be” „Legyen neked könnyű az Ég, ne a Föld”. Megmutatta milyen Isten gyermekének lenni – zárta beszédét Jókai Anna.

A „szkafandert” levetve
Másodikként Paulinyi Tamás szólt az egybegyűltekhez a Szintézis Szabadegyetem nevében is. Mária néni ugyanis az egyetem fővédnöke, egyben alapítója volt. Tamás először meghatottan osztotta meg a körülötte állókkal, hogy Mária néni volt az ő élő lelkiismerete 15 éven keresztül, és általa vált felnőtté.  Mária néni megígérte, hogy akkor is velünk lesz, ha a "szkafander" már nem lesz rajta. Ezt követően Paulinyi Tamás is felolvasta búcsúztató írását.

Tudni, Merni, Akarni, Hallgatni
Eördögh Kristóf folytatta a beszédek sorát, aki említést tett a Szepes Mária által létrehozott alapítványáról is. (Az alapítvány tevékenységéről külön cikket közlünk a közeljövőben.) Név szerint felsorolta a Mária nénit ápoló, valamint földi tartózkodása utolsó éveiben vele közvetlen kapcsolatban álló személyeket, akik az írónőnek segítettek. Kiemelte, hogy Mária néni amellett, hogy örök tudást adott - ami nagyon ritkán fordul elő- , tudott jól szeretni is. Négy nagy erény volt a sajátja; Tudni, Merni, Akarni, Hallgatni. Vagyis bár mélyen ismerte az embereket, jobban mint az emberek önmagukat, ezzel az ismerettel azonban soha nem élt vissza.

Eördögh Kristóf azt is kijelentette, hogy tulajdonképpen egy újraszületett örök útitársunkat köszöntjük az ünnepségen, és nem búcsúzunk Tőle. Mária néninek is felolvasta azt a „Tekints ide...” kezdetű búcsúztatót, melyet az írónő olvasott fel, mikor embertársai távoztak el a földi létből.

A következő búcsúztatóként Novák András - az Édesvíz kiadó ügyvezetője – szólalt fel. "Kívánság termő fának" nevezte Mária nénit, aki gyógyított, egyszerre adott és kapott, erővel dolgozott, de könnyedén tette azt - "szolga és királynő" is volt egyben.

Fényköszöntő és örömhír
Venczel Vera
szavalta el Szepes Mária Fényköszöntő című versét, majd a lelkipásztor zárta a búcsúztatót a következő gondolattal: a lelki pásztornak az a feladata, hogy választ adjon a keresők kérdésére, megértesse az emberekkel, hogy Isten végső szava nem a halál, hanem az evangélium, azaz az örömhír. Az a cél, hogy az értelmet, az örökkévalóságot kereső ember megtalálja a végső igazságot, így a legősibb ellenséget, a halált leküzdöttnek lehet tekinteni. Mária néni tudta is ezt a titkot, úgy távozott közülünk, hogy biztos volt benne, hogy más formában, de mindig velünk lesz.

Az írónő urnája férje, Szepes Béla hamvaival együtt került a nevüket arany betűkkel jelző tábla mögé. Mária néni  rengeteg virágot kapott a búcsú napján – az urnákat fedő kőtáblát is elfedték a koszorúk, csokrok, egy-egy szál virágok. A szertartáson a művésznő barátai, ismerősei, szerettei is részt vettek.
Sokan közülük személyesen tapasztalhatták meg Mária néni egyedülálló személyiségét, szeretetét, kiapadhatatlan energiáját, kedves hangját és figyelmét – túlságosan nehéz lenne felsorolni, mindent, amit kaptunk tőle. Talán nem is ez a dolgunk, csak annyi, hogy szívünkbe fogadjuk, amennyire értettek vagyunk, mindabból, amit tőle kapunk ezután is, a művei, élete munkássága által.

A HarmoNet egyetlen virággal tud csak köszöntőt mondani: A lap közepén immár nyolc éve élő lótuszt mától Szepes Mária emlékének ajánljuk fel, s ha ránézel, kedves olvasó, jusson eszedbe mindig egy percre, ahogy nekünk is eszünkbe jut majd.

„És gyermeked végleg hazajön”
Révész Sándor - akit szeretetteljes baráti kapcsolat fűzött az írónőhöz évtizedeken keresztül -, dalával búcsúzunk mi is Szepes Máriától, mindannyiunk szellemi mentorától, függetlenül attól, hogy ismertük-e személyesen, vagy csak a művei által:

Szivárvány Szepes Máriának

Szivárványt láttam a nap körül
Ez vasárnap délelőtt volt
Úgy fél tíz körül
Úgy vártam már azt a napot
Mikor újra találkozhatunk
A napfényes déli tengereken
Nekem nagyon hiányzott a tél

A maya világ és fantáziák között
Éjjel és nappal
Erősnek kellett lennem
Míg eljött az a hajnal
Mikor hívhattalak téged

Boldog, oly boldog voltam
Mikor a gép földet ért
Az óceánt átrepültem
Az érzelmek tengerét
Sehol nem sérültem meg
A védelmet köszönöm
Meleg a fészek a nap melegíti
És gyermeked végleg hazajön

(Fotó és szöveg: Révész Márta)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10960 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x