Készülj! 6 nap múlva itt a kínai holdújév
Címlap / Ezotéria / Készülj! 6 nap múlva itt a kínai holdújév

Készülj! 6 nap múlva itt a kínai holdújév

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A kínaiak számára a Szilveszter nem december harmincegyedikén jön el, hanem rendszerint január végén, február elején, mindig változó dátummal. Miért van ez? Azért, mert a kínaiak nem napévben, hanem a Hold járása szerint számítják az évkezdetet.  

Tizenkét éves ciklusok szerint váltakozva tizenkét zodiákus állatjelképhez rendelik az esztendőket, azon kívül az öt Őselem és a két létminőség (yin vagy yang) szerint is meghatározzák, milyen év következik.

Eszerint 2008. február hetedikétől a Tűz Yin Patkány éve következik. Addig nyugodtan „malackodhatunk”, a Disznó évében. A Patkány egészen más energiákat hoz el.

HarmoNet-tipp: Ne Patkánykodj! Még a Disznó úr túr! >>

Egy régi buddhista mese a Patkányról – marketingszakemberek figyelmébe!
Volt egyszer, hol nem volt, tizenkét mesebeli állat. Különböző természetűek voltak, egy-egy esztendő őrei. A Sárkányt tisztelet övezte, a Kígyót félelem, a Disznót nagyrabecsülés, a Kakast figyelem. A Kutyát hűségéért, a Bivalyt erejéért becsülték az emberek, és így tovább.

Nem tudták eldönteni, melyikük kapja a megtiszteltetést, hogy a tizenkét állatövi jegy, a ciklus vezetője, kezdőpontja lehessen! Mindegyik állat magának követelte a kezdet jogát. Hivatkoztak erényeikre, ám dönteni nem tudtak. Ezért Buddhához fordultak, mondja meg a Bölcs, melyikükkel kezdődjön a sor!

Buddha pedig ezt mondta: legyen az a vezető, aki a leginkább felhívja magára az emberek figyelmét! A Patkány ekkor így szólt Buddhához: „Mester! Kérlek, segíts, ez a verseny így nem igazságos! Hiszen valamennyi állat jókora előnnyel rendelkezik hozzám képest. Én vagyok a legjelentéktelenebb mind közül – eleve esélytelen vagyok. Kérlek, átmenetileg növeld méretemet kétszeresére, hogy legalább némi eséllyel induljak a versenyben!”
Buddha meghallgatta a Patkány kérését, és kétszeresére növelte.

A tizenkét állat elindult a falu főutcáján. A Bivaly méltóságteljesen fitogtatta erejét, a Kakas harsányan kukorékolt, a Kígyó a szokásosnál is félelmetesebben sziszegett. Ám mi történt? Az emberek a Sárkányról azt hitték, nem valódi, ezért nem is figyeltek rá. A Disznó, a Kutya, a Nyúl és a Bivaly megszokott látvány volt. A Kakas kukorékolása elveszett a reggeli zsivajban, a Kígyó pedig ki sem látszott a fűből.

Hanem a Patkány! Ő nagyon is feltűnt! Az emberek mutogattak rá: „odass, mekkora patkány!!!”
Az okos Patkány előre tudta, hogy ez így lesz. Így ő, a legeszesebb jószág lett az Évkör vezetője.

Egy európai történet a patkányról
Két laboratóriumi fehér patkány beszélget:
„- Hogy haladsz doktor Smith-szel?
„- Hát, nehezen ment, de már sikerült beidomítanom. Valahányszor megnyomom a gombot, enni ad nekem.”

Hogyan ünneplik Kínában az újévet?
Ahogy nálunk. Buli van: petárdák durrognak (maga a petárda, és az alapjául szolgáló puskapor kínai találmány), dínomdánom zajlik, az emberek táncolnak ezen az estén. Szerencsét hozó pénzt ajándékoznak egymásnak, jellegzetes piros borítékban. A gyerekek édességet kapnak.

A sült malac a kínaiak szerint is bőséget, szerencsét hoz. Viszont, míg nálunk a népi babona szerint újév napján nem szabad dolgozni, háztartási munkát végezni – mert akkor majd egész évben azt kell – a kínaiak épp ilyenkor végeznek látványos házimunkát – hogy majd egész évben ne kelljen.

Halász Alexandra, feng shui tanácsadó >>
Feng shui a HarmoNet fórumán >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5564 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x