Tükröm, tükröm mondd meg nékem!
Címlap / Ezotéria / Tükröm, tükröm mondd meg nékem!

Tükröm, tükröm mondd meg nékem!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Elterjedt hiedelem, hogy ha a tükör összetörik, bajt jelent. Ha egy lány törte el, 7 évig nem megy férjhez. Hiedelmek és babonák a tükörrel kapcsolatban.  

Természetesen nem csak nálunk ismeretesek ilyen jellegű babonák a tükörrel kapcsolatban, de akadnak rokonai világszerte. Az afrikai zuluk például azért félnek a vízbe nézni, mert attól tartanak, hogy ott megjelenő tükörképüket egy krokodilus elragadhatja.

A tükor szelleme

Ősi társadalmakban különös tisztelet övezi a tükröt. Számukra a tükör nem egy fizikai jelenség, hanem egy félelmetes valami, amiben lakik egy ismeretlen lény, szellem. Azért kell a tükör épségére nagyon vigyázni, mert ha összetörik, akkor a benne lakó szellem bosszút áll azon, aki a tükröt tönkretette. Ezek az elképzelések magyarázzák, hogy a kőkorszaki, nekünk szinte elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közt élő emberek miért készítettek fáradságos munkával tükröket; s ha már annyi időt pazaroltak készítésükre, miért temették el a halottakkal.

Amerika aztékjai például obszidiánból csiszoltak tükröket s e tükrök nagy számban kerültek elő a feltárt sírokból, de egyiptomi ókori emlékei között is sok tükör akadt. A holtak tehát magukkal vitték a sírba a tükrök szellemét.

A tudomány és mese

A tükör egyszerű fizikai működését, vagyis a fénysugaraknak a tükörlapról történő szabályos visszaverődését a különböző társadalmak, más-más módon értették és értelmezték:

Hófehérke meséjében a gonosz királyné a tükörben levő szellemtől kérdezi meg, hogy ki a legszebb országában. A tükör mindentudó szelleme pedig mindig az igazat válaszolja.

A régi orosz babona szerint az a lány, aki az újév első percében - kezében égő gyertyával - belenéz a tükörbe, háta mögött meg fogja pillantani jövendőbeli férjét.

E. T. A. Hoffmann egyik novellájában az ellopott tükörképről ír.

Modern társadalmunkban a tükör már nem több, mint hétköznapi használati eszköz. Ma már nem a szellemet látjuk benne, hanem saját tükörképünket, és az iskolában azt is megtanuljuk, hogyan jön létre ez a bizonyos tükörkép. Ami tegnap csodának számított, az ma könnyen megmagyarázható tudomány. Az ember hajlamos minden olyan dolgot varázserővel felruházni, vagy éppen csodának tekinteni, amelynek még nem ismeri a működését, a fizikáját. De eltelik egy kis idő, és minden csoda megnyílik előttünk! Mégis, a tükröt övező hiedelmek egy része még mindig életünk része...
 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6685 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x