Julcsa, hol a templom kulcsa?
Címlap / Ezotéria / Julcsa, hol a templom kulcsa?

Julcsa, hol a templom kulcsa?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Még hívő papok között is előfordul, hogy különböző életvitel miatt egyik a másikat kimozdítja a helyéről. Jó pap persze holtig tanul, és amit megtanult itt, nem felejti el a másik helyen. De mi lesz a hívekkel, akik megszerették papjukat? Mennek utána, ameddig tudnak személyesen vagy levélben. 

Győző atyát olyan szeretettel vette körül az egyházközség, hogy az szemet szúrt a feletteseinek. Tegeződött a fiatalokkal, rendszeresen látogatta az öregeket és a betegeket, és plébánosának naponta háromszor beadta az inzulin injekciót. De a szomszéd plébánosnak nem tetszett, hogy a fiatalok a parókián szilvesztereznek, zenélnek, táncolnak. Jó hosszú munkával kijárta, hogy Győző atyát olyan helyre küldjék, ahová vonattal se lehet menni. Egy nap egyszer jár busz, ha azt valaki nem éri el, mehet gyalog a páskomon keresztül. De hát már úgyis mindenkinek van kocsija.

Ági és Júlia azonban úgy határozott, hogy nekik nem számít a távolság, vonatra ülnek szilveszter napján, és felkeresik kedvenc papjukat. Sose jártak még arra, nem ismerték a busz járását sem, bátrak voltak és jókedvűek. A vonatról leszállva térdig érő hóban sétáltak tovább. A környékbeliek megmutatták az utat valami havas mezőn át: „Menjenek csak keresztül a páskomon, majd odaérnek” – mutattak észak-keletnek.  Oké. Mentek is néhány órát, aztán feltűnt a falu, sőt még a templom tornya is. Igaza volt tehát az útbaigazító néninek, van itt templom, jó helyen járnak.

HarmoNet-tipp: Szívmelengető családi történetek >>

A plébánián
A plébánia ajtaja nyitva volt, bementek, de nem találtak benn senkit. Látszott, hogy itt egy férfi lakik egyedül, mert tele volt a mosogató edénnyel. Míg Ági a papot keresgélte, Juli gondolta, hogy elmosogat. „Nem volt víz a vederbe’, hát kapta magát, telemerte.” Jól tele rakta a mosogatót vízzel, takarékosan mosogatott, nem folyóvízzel tányéronként, hanem áztatgatta az edényeket. Le is jött azokról minden. Kihúzta a dugót, majd érezte, hogy a lábán folyik a melegvíz. A mosogatónak nem volt alja. A szekrény mögött szépen kifolyt minden a földre. Későn figyeltek fel a vödörre, ami a mosogató helyett éppen az asztal alatt volt.

Már majdnem felmosott mindent – szorgalmas asszonyka lévén – amikor megérkezett Győző atya. Elrémülve nézett a nőkre. A közeli templomban volt előkészíteni a délutáni hálaadó évzáró misét. A falu gyerekei már ott voltak, próbáltak, mert közösségi misét szokott tartani, ahol a nép is egyenrangúan részt vesz, a gyerekek pedig körbeállják az oltárt. Sikerült egy hónap alatt megszerveznie az ifjúságot. De a két pesti nőre nem számított. Juli kezébe nyomta a ház és a templom kulcsait, hogyha befejezte a takarítást, menjenek utána, ő pedig a sekrestyén át ment be a templomba.

Megvolt a mise, sokan voltak, minden szép volt, a két asszonyt Győző átvitte a szomszédos faluba, ahonnan még járt vonat este is.

Újév napja
Amikor Juli belépett a lakása ajtaján, saját kulcsa helyett Győző atyáé akadt a kezébe.
A zsebében maradt! Éjszaka volt, kocsija nem lévén semmit se tehetett. Ámde úgy hajnali négy óra tájban már gyötörte a lelkifurdalás. Úgy gondolta, Laci barátja még éppen a szilveszteri buli közepén lehet, reggel hat felé már indulhatnának az Istenhátamögötti faluba. Olyan kétségbeesetten telefonált Lacinak, hogy az rászánta magát, és néhány liter vegyes szeszes töltés után bevetette magát kis kocsijába, maga mellé ültette Julcsát, és mentek 120-szal úttalan utakon. A kocsi ajtaja rendszerint lebegett, most egyenesen táncolt, de odaértek a plébániához. Most sem találták a papot, mert az reggeli misét tartott. Julcsa arra gondolt, amíg várnak, lemossa a kocsit. Vödör, víz, rongy, kocsi – lassan megtelt az utca a templomból kijövő emberekkel, akik őket bámulták. Győző atya szeme is elkerekedett, hogy honnan került elő megint ez az örökké mosogató nő.

Hazafelé
Nem hiába állta körbe a kocsit a falu lakossága, mert bizony nem akart beindulni. Így hát a fiatalok sorba álltak a pappal együtt, és tolták, tolták, amíg csak ki nem ment a faluból. Beindult, és két vidám utasával – immár kulcscsomó nélkül megérkeztek Pestre. Húsz év múlva az idősebb plébános nyugdíjba ment, s Győző atyát visszahelyezték kedvenc kerületébe a hívek örömére, Juliska és Ágika (nénik) újra látogathatják felelevenítve a régi szép időket.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2021 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x