Hasznos babonák? - Avagy a régi hit tévhit?
Címlap / Ezotéria / Hasznos babonák? - Avagy a régi hit tévhit?

Hasznos babonák? - Avagy a régi hit tévhit?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-15

Babona és ősi hagyományok között nagyon nehéz meghúzni a határvonalat. Péntek 13, fekete macska, keresztút, varjak. Jelképek, vagy tévhitek? Ősi hiedelmek, melyeknek egy része valós is lehet, de csőbe is húzhat, ha ész nélkül hiszünk bennük. Hogy igazodhatunk el a babonák hálózatában?  

Miből lehet babona?

A legtöbb esetben olyan dolgokat nevezünk babonáknak, amelyek esetében a hagyomány, az eredeti szokás nehezen felfedezhető az adott cselekvésben. Babona lehet minden olyan apró szokás, egyéni berögződés, amely rítussá, rituálé szerűvé vált, de oka felfedhetetlen.
Szinte minden ember rendelkezik rituálékkal, napi ceremóniákkal. A felkeléstől  az álomba esésig több száz apró rítust végzünk el, melyek egyedi személyiségjegyeink. Ezekbe a kis megszokásokba belevezetjük a belénk nevelt, hallott, olvasott vagy éppen különös módon tapasztalt babonaságokat.

Kulturális egymásra rétegződés

A babonák legnagyobb része több száz éves, vagy még öregebb. Jellemző jelenség a kereszténységet felvett kultúrkörökben, ahol a népi legendák, mítoszok még jelen voltak az emberek emlékezetében, de már nem gyakorolták hitüket, vallásukat az eredeti elképzelések szerint. Itt ezek a szokásmaradványok, sok esetben gyógyítást elősegítő, rontástól védő, vagy szerencsét hozó eljárások törtek a felszínre. Később ezeket a tanult, ortodox hitű személyek babonaságnak nyilvánították. Sok babona egyszerűen előjel, jóslat értékű.

Milyen tőről fakadnak?

A legtöbb babona talán a numerológiához és a számokhoz kapcsolódik. Minden kultúrkörnek megvannak azok a jellegzetes számai, amelyek a legjobban leírják, vázolják világképüket, s ezért szerencsésnek mondhatók, s ezzel szemben azok is, amelyek ártalmasak.

Ilyen például, hogy 13-an sosem ülnek egy asztalhoz, hanem egy 14. személyt is meginvitálnak vacsoravendégnek a babonás vendéglátók. Nemcsak a hatalmas uralkodó, Napóleon, hanem egy, a korunkhoz közelebb álló híres elnök, Franklin Roosevelt is végtelenül komolyan vette ezt. Ugyanígy 13 emeletes épületet igen ritkán építenek, és ha mégis, abba csak nagyon nehezen találnak olyan bátor személyeket, akik ebben otthont szeretnének vásárolni.

A 13-as szám az egyik leggyakoribb babonás elem. A Tarot kártyában a halál lapja, társa, pajtása és buzdítója a 15. lap az Ördög, aki berögződésekért, s így a babonás szokásokért is felelős.

Jeles napok babonái

Sok babona kötődik jeles eseményekhez így több tucatot sorolhatnánk az Újévhez, illetve az esküvőkhöz is, a nászágyon át pedig a szexualitáshoz. Ma is a házasoknak gyakran rizzsel szórják be ágyát, a menyasszonyt nem lehet sem menyasszonyi hófehér öltözékében, sem éjszakai kosztümjében előre megpillantani a férfinak. Babona, hogy mit viselhet a menyasszony, és a régi elképzelés szerint, ha jó viszonyt szeretne az anyóssal jobb, ha megfogadja a friss annak gyakorlott tanácsait mind az esküvőt, mind magát az életre szóló házasságot illetőleg.

Horoszkópos babonák

Más babonák asztrológiai eredetűek, és az egyes bolygók princípiumaihoz köthetők, a bolygó hatásai alapján meghatározhatók. Mégis a leggyakrabban nem is sejthető, honnan erednek, mint az előre elszólás rossz hatásának a kivédése képpen tett, a bal kéz, középső ujjal való felfelé kopogtatás, vagy a könyök megfogása beütés után - no persze csak akkor ha nem szeretnénk aznap váratlan vendéget. Az is rejtély, hogy miért tilos az otthon elhagyása után visszamenni, és újra átlépni a küszöbön a nagy rohanásban, a randira miért anyu adja ki a gumióvszert, s nem merészkedünk vissza mi magunk.

Léteznek többféleképpen ismert, fennmaradt babonák. Így pl. egy tükör eltörésénél sokan azt sejtik a hajadon 7 évig nem megy férjhez, gondatlan volt, mások azt mesélik ahhoz az asztal sarkára kell ülni, de a tükör eltörés sokkalta nagyobb bűn, a családban valaki halálát hozza. Egyes vidékeken egyenesen gyilkosként tekintettek a tükör eltörőjére.

Egyszerűen tévhit?

A babona szó jelentését megvizsgálva talán elképedünk: természetfölöttinek, érthetőnek magyarázott tévhit. A babonák legtöbbje azonban egy térség, egy közeg kialakult hagyománya. Sok természetes gyógymód, hasznos, praktikus technika is babonának minősül, így imák, varázsigék a beteg ágya felett, vagy a természet kincseivel való szimbolikus varázslások, öngyógyítások. Pl. a vízvetés. A leányok régen, falun szerelmük után lopóztak és lába porát egy cserépbe tették. Abba magot hintettek, öntözték, s ha kikelt, viszonzott szerelmet reméltek.

Talán elsőre azt gondoljuk ostoba csacskaság, mégis a legtöbb ősi babona mélyén olyan tanítások rejlenek a transzcendensről, a tudatprogramozás, vagy mágikus rítusok olyan széles választéka található meg bennük, amelyet egyetlen szakkönyv sem lenne képes pontosan, hiánytalanul leírni, csupán a nyelv, a szájról-szájra terjedő, öreganyáink szoknyájáról felszedett évek tudnak megőrizni.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 27797 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x