Zöld csütörtök - receptek és babonák
Címlap / Ezotéria / Zöld csütörtök - receptek és babonák

Zöld csütörtök - receptek és babonák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Ma van zöld csütörtök, vagyis nagycsütörtök. Különleges népszokások vonatkoznak a mai napra, melyeket érdemes lehet megõrizni. Kincsre lelhetünk, zöld ételekkel varázsolhatunk, kerepelhetünk, dobolhatunk.  

Zöld csütörtök - nagycsütörtök

Faluhelyen ilyenkor különleges hagyományokat követtek. Ezen a napon zöld ételeket ettek, mégpedig olyasmit, ami már termett ilyenkor.  A zöldcsütörtök az utolsó vacsora emlékének ünnepe, feltehetõen a XII. század végéig használt zöld színű miseruhára utalhat, vagy azokra a vezeklőkre, akik bűnüktől megtisztulva az Úr szőlőtőkéjén most újra zöld ágakká váltak.
A zöldcsütörtök elnevezés mára egy táplálkozási hagyományt is teremtett, spenótot, sóskát, salátát ettek, sőt az ételbe fiatal csalánt is fõztek, hogy jó termés legyen.

HarmoNet tipp: Egyél te is zöld ételeket! A nagyi konyhája rovatban találsz erre válogatást! >>>


Menü mára:

 


Gonosz űzés - kereplővel


Mivel ma a "harangok Rómába mennek" és nincs harangozás, a gyerekek feladata, hogy a harangozást helyettesítsék. Ilyenkor a gyerekek kereplővel járták az utcákat, kiűzve onnan a gonoszt.

A 2008. évben ez a nap egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőséggel, így hagyományban különleges éjszakánk lesz, és szép, teliholdas reggelre virradunk. Ilyenkor érdemes elmélyülni, befelé figyelni. A bőség varázslatokra különlegesen alkalmas ez a nap. 


Oltárfosztás fülemüleszóra

Ez a nap Szent Gyula pápa ünnepe is. Ezen a napon szólal meg a fülemüle. Ezen a napon mennek Rómába a harangok, vagyis elnémulnak, mivel nagyszombat Glóriájáig nem szólalnak meg újra.

Ilyenkor van "oltárfosztás", amikor az oltárt lecsupaszítják, és egy kivételével eloltják a templomi gyertyákat.
 

Találj kincset!


Szatmár megyében nagycsütörtök kincslátó nap, ugyanis ilyenkor megnyílnak a kincset rejtő pincék, alagutak, és mindenki vehet, amennyit akar. Gyomán aki ezen a napon hajnalban sírra ül a temetőben és egy tükörbe bámul, ha abban lángot pillant meg, abban az évben rejtett kincsre akad.

HarmoNet tipp: Iratkozz fel a Harmónia kártyára, segít a hétköznapi kincsek megismerésében! >>>

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 19983 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x