Nagyszombati népszokások
Címlap / Ezotéria / Nagyszombati népszokások

Nagyszombati népszokások

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Jézus Krisztus ma a sírban nyugszik a néphit szerint. Csendes, békés nap ez, melyen befelé kell figyelni. Ma szentelik meg azokat az ételeket, melyek holnap az asztalra kerülnek; a sonkát a tojást, de a barkaágat is.  

Az ősegyházban a nagyhét három utolsó napján Krisztus halálának emlékezetére eloltották a gyertyákat és csak a föltámadás ünnepére gyújtották meg újra. Az oltárfosztásnak nevezett rituálé nagycsütörtökön történt, és ilyenmor az oltár teljsen csupasz, vagy le van takarva.

Nagyszombat elcsendesedőnap, ilyenkor a kevés beszédvolt a jellemző a falvak népeire. Krisztus ma a sírban nyugszik, így a gyász, a csend, de egyúttal a reményteli várakozás is áthatja a mai napot.

Az újtűz nagyszombati kultuszát előmozdította a pogány világ -az ősök népi hitének- hagyatéka is. A magyarok ősi hitében a tűz - mely a héz közepén égett - igen fontos szerepet töltött be. A tűz meggyújtásának első napja szinte minden népi tradícióban a tavasz elejére esik. Ilyenkor éled fel a világ, ébred újra a Nap ereje, támad fel Krisztus, vagy éppen a mágikus Bika emeli át egyik szarváról a másikra a napot. (Nem véletlen, hogy épp a bika jegyében járunk most.) Ez a nap, amikor a sötétség uralkodik, de felvirrad a fény, és a fény győzedelmeskedik a sötét felett.

Ilyenkor tartanak körmeneteket a katolikus egyházban.

A germánok isteneik tiszteletére tavaszi tüzet gyújtottak, hogy elégessék a tél, sötétség, pusztulás démonait, és így földjeiknek termékenységét biztosítsák. Bonifác, a németek apostola, ezt az ősi szokást a nagyszombati tűzszenteléssel, és annak egyházias értelmezésével helyettesítette. Az egyházi szimbolikában a kialvó, majd újra fellángoló tűz jelképezi Krisztust. Más magyarázat szerint a kovakő, amelyből tüzet csiholnak: Krisztus, a tűz pedig: a Szentlélek, amelynek útját, kiáradását a Megváltó előkészítette.

A liturgikus gyakorlat ma is él: a gyertyát, a feltámadó Krisztus jelképét megszentelt tűz lángjánál gyújtják meg. Ez általában úgy történik, hogy a tavaly szentelt barkára tüzet csiholnak, és ennél gyújtják meg a gyertyákat, illetőleg az örökmécset. A templomi hagyománynak sajátos népi fejleményeként az istensegítsi asszonyok pimpóval, vagyis virágvasárnap szentelt ággal gyújtanak tüzet az elkészítendő húsvéti eledelek alá.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4001 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x