Mitől szentek a Szent Könyvek?
Címlap / Ezotéria / Mitől szentek a Szent Könyvek?

Mitől szentek a Szent Könyvek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A természetbõl kinövõ ember, aki tudatlanságából kifolyólag kiszolgáltatott rabja volt a természetnek, elkezdett gondolkodni és annak legkülönbözõbb jelenségeire magyarázatokat keresni. Mivel híjján volt a tudásnak, ezért a fantáziájában talált magyarázatot a kérdéseire. 

Hogyan keletkeztek a vallások?
A természetből kinövő ember, aki tudatlanságából kifolyólag kiszolgáltatott rabja volt a természetnek, elkezdett gondolkodni és annak legkülönbözõbb jelenségeire magyarázatokat keresni. Mivel híjján volt a tudásnak, ezért a fantáziájában talált magyarázatot a kérdéseire. Szinte alig tudta befolyásolni a környezetét, de a környezete folyton nyomást gyakorolt életére, ezért úgy képzelte, hogy a természet erõinek forrása szintén a megfoghatatlan világon kívül található. Így alkodta meg istenségeit, melyeket imádott és melyeknek szobrokat és szentélyeket emelt, majd ezek számlájára írta az esõt, a szárazságot, a háborút a jólétet és az éhínséget.

A tudomány eredete
Mivel azonban az emberben létezik egy olthatatlan szikrája a tudás utáni vágynak, voltak mindig olyanok, akik nem elégedtek meg ilyesfajta magyarázatokkal. Valahol mélyen a lelkükben tudták, hogy létezik logikus magyarázat is. Néhányan nem adták fel a keresést és találtak is választ. Még akkor sem adták fel, ha ennek véres vége lett. Az olasz Giordano Brunot azért vetették a máglyára, mert a világ végtelenségérõl, valamint a világrendszerek sokaságáról és azonos felépítésérõl alkotott elmélete nem felelt meg az akkori uralkodó érdekeknek.

Így nőtt ki a tudomány az ember tudásszomjából és változtatta meg a sorsát. Az ember egyre inkább uralma alá vonta a természetet, élete kellemesebb és könnyebb lett. Hisz ez a tudás tulajdonsága: felszabadít, rendet tesz, nyugalmat és jólétet hoz magával anyagi és nem anyagi szinten, legalább is ha jól használják fel. A tudás korlátlan. Ellentétben az emberi elmével, mely folyton megpróbál magyarázatot lelni a fel nem fogottra. Sajnos igyekezete egy ponton mindig korlátokba ütközik, még akkor is, ha ez a pont a tudomány fejlődésével egyre inkább kitolódik. Azonkra a kérdésekre hogy „Ki vagyok én?” „Miért élek?” „Miért halok meg?” „Mi lesz velem a halál után?” Ezekre nincs olyan válasz, mely helytállna minden mérhető és matematikailag leírható mértéknek.

A filozófia eredete
Így keletkezett a filozófia. Ha más módszerekkel is, de megpróbált választ találni az előbbi kérdésekre. A filozófusok munkájának gyümölcseként keletkeztek a különböző ideológiák, melyek ugyan képesek voltak néhány dolgot magyarázni, de egy ponton ezek is elérkeztek korlátaikhoz.

A misztikus tapasztalat
Mivel azonban az ember több, mint testének, érzelmeinek és gondolatainak összessége és legbelül egy végtelen mérőeszközt hordoz, nem elégedett meg a korlátolt magyarázatokkal. Pontosabban mindig voltak néhányan, akik nem elégedtek meg velük. Fáradoztak, kutattak és kerestek belső világukban egy ismerős hang után, mely egyre hangosabban szólította őket, és figyelmeztetett, hogy amit találtak, az még nem az, amit keresnek. A tudás utáni vágyuk és kétségbeesett keresésük elért egy olyan hőfokot, hogy közben még saját magukról is megfeledkeztek. Lényük feloldódott a keresésben, magában a tudásban, túlszárnyaltak még a gondolat síkján is. Ez a misztikus tapasztalat folyamata, melynek közvetlen eredményei a kinyilatkoztatások. Ha az ember elhagyja az anyagi természet és a gondolatok korlátait, akkor egyesül az Univerzum mindent átfogó tudásával, megtapasztalva annak tökéletességét annélkül, hogy ebben a gondolatoknak szerepe lenne, így a gondolatok közvetítõ szerepe nélkül merít abból.

A próféták
Azokat az embereket, akik ezzel a misztikus tapasztalattal rendelkeztek, prófétáknak hívták. Lényük kisugározta ezt a korlátlan tudást, életük példaként szolgált mások számára. Tetteiket rend és bölcsesség jellemezte. Élményüket megpróbálták másokkal is közölni és tanítani kezdték felismeréseiket, méghozzá lírai formában, tele hasonlatokkal. Mivel azonban a szavak is csak a korlátozott gondolatok szülöttei, így a tapasztalt élmények tökéletes átadása szintén lehetetlen.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3231 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x