A Tűz ünnepe - Szerelem, Öröm, Életerő
Címlap / Ezotéria / A Tűz ünnepe - Szerelem, Öröm, Életerő

A Tűz ünnepe - Szerelem, Öröm, Életerő

Forrás: HarmoNet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Bika havának első teliholdja, Beltane ünnepe. Nevezik ezt a napot májusnapnak, vagy a Hölgy Napjának is. A természetvallásokban ez az ünnep az első szerelemünnep, az első találkozás utáni őszinte kimondása a szerelemnek, jelképezheti a jegyességet is. 

A keltáknál ezt az ünnepet Beltane-nek nevezik, Bel isten után, aki az ifjú tűzisten, a Gyermek. Hasonló mint az egyiptomi Hórusz, vagy a germánoknál Tór. Ugyanakkor ez az ünnep az agancsos isten, és a természetet jelképező úrnőnek egybekelése (még nem a menyegző). Május elejére ezért nagyon sokan eljegyzést, esküvőt terveznek, mivel szerencsés a házasságra nézve az égiek ritmusára megfelelően egybekelni. A nyugati naptárrendszer pontatlanságai miatt ezt az ünnepet a modern követők május elsejére helyezik. Ennek ellenére mozgóünnep.


Május elseje, ma persze pusztán egy letűnt korszak, egy politikai elvrendszer ünnepe Magyarországon, amelyen a gyermekek a kivonuló gyári munkásokat nézhették, vagy lufit kaphattak.

Ez az ünnep hagyományosan tűzünnep, az első tűzátugrások ünnepe.
A szerelem ünnepeként kapcsolódik is a két téma, a néphagyományban, az esküvő szerelmespárok kézen fogva ugrották át a tüzet. Sokan ma is tábori körülmények közé vonulnak, tűzgyújtással, énekléssel emlékeznek meg róla. Beltane ünnepe rendkívül fontos, mert az év fényes felének ünnepe. Noha az asztrológiai körön ez március 21.-el, vagyis a Kos havával indul, mégis a természetben ide köthető.

Ez az optimista félév, ezen a napon ezért feltöltődhetünk energiával, jókedvet meríthetünk a nyárra, érdemes elmélyülni, ez azonban nem a meditáció ünnepe, hanem a közösség felé visz, legyünk társaságban, szabadban, üdvözöljük a Nap erejét, fényét, amely megérleli a gabonát, a gyümölcsöket, s ha még nem tettük volna meg, válasszunk párt magunknak. Ezekben a hetekben minden jegy szülöttének izgalmas kalandokban, intim percekben lehet része a kozmikus hatásoknak köszönhetően.

Az egyén számára nagyon fontos a mai nap, mivel ez a védelem, a család és a ház megszentelésének ideje. Ajánljuk hódolatunkat a ház őrző szellemének, tisztítsuk meg otthonainkat szórt vízzel, díszítsük virágokkal. A nap színei a sárga, a rózsaszín, a narancs.

HarmoNet tipp: Szent házasság, Égi egyesülés>>>

A keresztény kultúrkörben, ez az időszak a készülődést jelképezi.

Felkészülést a Pünkösdre a mennybemenetel idejére, amely minden keresztény legnagyobb ünnepe. Május harmadik napján történik egyébként a Szent Kereszt megtalálása Nagy Konstantin császár anyja Szent Ilona kérésére és javaslatára kereste, és e napon találta meg a kálvária földjében Jézus keresztfáját.

Május az öröm, az újrakezdés, az életerő ünnepe.

Ha tavasztól folyamatosan végeztük a tisztítókúrákat, most már kezdhetjük a gyümülccsel, vitaminokkal való feltöltés idejét, raktáraink rendbetételét. Az étkezésben ez az utolsó tivornya. Később a tudatos ember már áttér a könnyű, nyárias ételekre. Növényi alapú élelmiszerekre, salátákra.

A lányok ezen a napon kicsinosítják magukat, ekkor már szívesen öltöznek pirosba, jelezvén, hogy közeledik a forróság, ezzel együtt pedig, lángra lobban a szenvedély. Nagy hagyománya van a májusfa, vagy kívánságfa állításának, amely minden kultúrkörben fellelhető életfára hívja fel figyelmünket, így Beltane idején – amikor véget ér a sötétség – láthatjuk, hogy érdemes, és képesek vagyunk kutatni és haladni a szellemi világba, az isteni magasságok felé.

Ha a természetbe nem jutunk ki, otthonainkban akkor is érdemes gyertyát gyújtani, és egész éjjel őrizni lángját.

Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4111 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x