A Védikus Asztrológiáról
Címlap / Ezotéria / A Védikus Asztrológiáról

A Védikus Asztrológiáról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az asztrológia a sorsunk (karmánk) elemzésének a tudománya a bolygók állásának és mozgásának alapján a születés és különböző események idején. Az asztronómia (csillagászat) pedig inkább az égitestek mozgásának és természetének tanulmányozása, melynek során az emberre gyakorolt hatása nem olyan fontos. 

Az asztrológia a sorsunk (karmánk) elemzésének a tudománya a bolygók állásának és mozgásának alapján a születés és különböző események idején. Az asztronómia (csillagászat) pedig inkább az égitestek mozgásának és természetének tanulmányozása, melynek során az emberre gyakorolt hatása nem olyan fontos. Hajdan (még az ókori görög civilizáció idején is) a két tudományt egyaránt művelték a tudósok és a bölcsek. Ma már két különálló irányt vettek, holott a kapcsolat nyilvánvaló.

Asztrológiai iskolák
Az emberiség összes ősi civilizációjában ismerték és művelték az asztrológia tudományát. A kínai, azték, perzsa, arab, kaldeus, egyiptomi, zsidó és görög asztrológiai iskolák mellett (vagy talán még előtte is) létezett az ősi indiai, vagyis a védikus asztrológia. Mindezek az irányzatok egyes elemeikben, tanításaikban eltérnek, másokban megegyeznek, sőt, az irányzatokon belül is több iskola ismeretes. Az asztrológia tudománya határtalan, és nem lehet csupán egy kultúrkör vagy embercsoport privilégiumának tekinteni. Mindezek a rendszerek csupán a karma (sors) kódjának megfejtéséhez használt különböző módszerek. Egy képzett asztrológus kezében bármelyik hiteles módszer ugyanazt az eredményt adja, amelyet az élet is igazol.

A védikus asztrológia
Az ősi indiai asztrológiát Dzsjótisnak nevezik szanszkrit nyelven. Azért nevezzük védikus asztrológiának, mert az indiai asztrológia rendszere a Védákban, India ősi szanszkrit nyelvű szentírásaiban lefektetett filozófiai, társadalmi és kulturális hagyományokon alapul. Sőt, a legrégebbi (kb. 5-6000 éves) szanszkrit nyelvű asztrológiai írások szerzői egyben a Védák szerzői is voltak. A Dzsjótis tudománya tehát szervesen kapcsolódik a Védák tanításaihoz. A Védákban ismertetett áldozati rituálék elvégzésének kedvező időpontjait a Dzsjótisban jártas papok számították ki asztrológia módszerekkel. Emellett természetesen sok más hétköznapi alkalmazását is ismerték.

A védikus és a nyugati asztrológia viszonya
A nyugati asztrológiában használatos zodiákust (jegy-rendszert) tropikus zodiákusnak nevezik, mivel itt a jegyek pozícióját állandónak tekintik a Nap éves pályájához viszonyítva. Ennek megfelelően a Nap minden évben a tavaszi napéjegyenlőség napján (március 21) lép a Kos jegyébe. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az, hogy a csillagászati megfigyelések szerint a Nap valójában ekkor a Halak jegy csillagképeiben tartózkodik kb. hat és fél fok magasságban. Ez a különbség a Föld tengelyének köszönhető, amely évente mintegy ötven ívmásodpercet fordul el az úgynevezett sziderikus. vagy tényleges zodiákushoz képest, amelyet az állócsillagok helyzete határoz meg.

A két zodiákus eltérése tehát évről évre növekszik. Valószínűsíthető, hogy a tropikus (vagy nyugati típusú, kaldeus) asztrológia mintegy kétezer évvel ezelőtt vált el a védikustól, mivel ekkor még egybeesett a két zodiákus. A Föld forgástengelye mintegy 25 000 év alatt ír le egy teljes kört a sziderikus zodiákushoz képest és ezalatt a tropikus zodiákus is egy teljes fordulatot tesz meg a sziderikushoz képest. A tavaszi napéjegyenlőség napja tehát jelenleg a Halak első dekanátusában (tíz fokában) van, és mintegy nyolcvan éven belül a Vízöntőbe fog érkezni. Ezt nevezik egyesek a Vízöntő korszak kezdetének. A fenti eltérést korrigálandó a nyugati asztrológiában fokozatosan átértelmezték a jegyek jelentőségét, sőt, egyesek egy tizenharmadik házat is be akarnak vezetni.

Ez a különbség tehát jelentős eltérést ad már a születési horoszkópok terén is. A védikus asztrológiában a legnagyobb jelentőséget az aszcendens jegyének (a keleti horizonton felkelő jegy) tulajdonítják, mivel ez határozza meg a személy alaptermészetét. A második legjelentősebb a Hold, amely a mentális működésre enged következtetni, és a Nap csak a harmadik, mivel ez inkább a fizikai testre, cselekedetekre jellemző. Ezentúl figyelembe veszik a Mars, Merkúr, Jupiter, Vénusz és Szaturnusz helyzetét. Az Uránusz, Neptunusz és Plútó helyzetét nem azért nem veszik figyelembe, mert a védikus korban még nem tudtak ezek létezéséről, hanem azért, mert ezek hatásai értelmezhetőek az előző hét bolygón keresztül. A másik két bolygó, aminek szintén nagy jelentőséget tulajdonítanak, a Ráhu és a Kétu. Ezek finomfizikai bolygók, amelyek a Hold felszálló és leszálló csomópontjain helyezkednek el.

Gauranga Das Vedic Astrologer
gauranga@brihaspati.net
Jyotish Remedies:
WWW.BRIHASPATI.NET
Phone:+36-309-140-839
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3070 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x