Kifordítom-befordítom, mitől szekta a szekta?
Címlap / Ezotéria / Kifordítom-befordítom, mitől szekta a szekta?

Kifordítom-befordítom, mitől szekta a szekta?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Mindenki találkozott az adóbevallási útmutatóban pár tucatnyi furcsa nevű szervezettel, amelyeknek az adó 1 %-át lehet felajánlani. De most nem ezekről szeretnék írni. Számtalan pozitív légkörű, az ember- és Isten szeretetét hirdető, jótékony, vallási alapon szerveződött csoport van, amely valójában nem nevezhető szektának, miközben vannak üzleti, politikai, egyéb ideológia mentén szerveződött csoportok, amelyek bizony kártékony szekták.  



A szekta definíciója: Eredeti jelentése követni, a követők azon csoportját jelöli, akik leszakadtak a fősodortól. A Wikipédián megtalálod a teljes szócikket, mi most azokról a szektákról beszélünk, amelyeket érdemes megfigyelni, elkerülni, illetve észrevenni magunkat. 

Ma mindenki – de legalábbis legtöbbünk – útkereső, aki biztos támpontokra, eligazodásra vágyik egy zavaros, megbízhatatlan világban. Ez az általános bizonytalanság kiváló szellemi táptalaj a legkülönfélébb ezoterikus irányzatok számára, amelyek között szintén akadnak jótékony csoportok és kártékony fanatikusok egyaránt. Rengeteg a megváltás-kereskedő. Hasznos lehet tudni, hogy miről lehet felismerni egy destruktív szektát, ha véletlenül az útját kereső ember belecsöppen egy ilyenbe, legalábbis fel tudja ismerni, mivel áll szemben. Következzenek hát a szekta ismertető jegyei.


A szektavezér meg a cuccai

A vezető erős személyiségű, jó képességű, tekintélyes ember. Öltözete gyakran hangsúlyozza kiválasztotti mivoltát: egzotikus indiai leplek, jedilovag-imidzs, sámánszerkó, lengőszakáll, ősmagyar varkocs, amulettek, netán tibeti szerzetesi öltözék. Egy biztos: nem lehet összetéveszteni, akár a reklámban, a megjelenésnek szuggesztívnek és egyedinek kell lennie. Gyakran ül trónféleségen, netán füstölők homályában, híveitől-testőreitől körülvéve.

Az ilyen különleges lény természetesen emberileg megközelíthetetlen. Telefont nem vesz fel (csak az alkalmazottain keresztül érhető el, vagy valami misztifikált okból nincs telefonja), kérdésekre nem válaszol, csak úgy odamenni hozzá nem lehet. Ez az elkülönülés fokozza titokzatosságát. Természetesen a gyűlés szünetében, a vécé előtti sorban sem lehet találkozni vele – hívei előre engedik…

 

Függesztés – szektás módra


Híveit függésben tartja. Talán ez a legfontosabb sajátossága, hiszen az előző két ismertetőjegytől még akár röhejes is lehetne, félelmetessége ebben a hipnotikus függésben rejlik. Nem az igazat mondja, hanem amit a hívek hallani akarnak. Ha paranoid népség veszi körül, a Guru a világvégéről vagy a judeoplutokrataglobalizációs összeesküvésről beszél. Ha Isten-keresők, akkor maga lesz a földre szállt Avatár, angyalok hírnöke, megtestesülés. Ha félnek a jövőtől, akkor jövendölni fog – bármit, amit a tisztelt megrendelő óhajt. Egyébként szeret ijesztgetni, érzelmeket kelteni. Természetesen különleges, misztikus képességei vannak. A spirituális-érzelmi függést fokozatosan anyagi (és/vagy szexuális) függéssé alakítja, hogy neki is bolt legyen a dolog – például kegyesen megengedi, hogy a hívek hitelbe jöjjenek el egy-egy méregdrága tanfolyamára, előadására, és mire a kliens észhez tér, jócskán adósává vált a Mesternek, százezres nagyságrendű pénzekről van itt szó.

 


Ronda mesternek nincs esélye hívekre!


Gyakran igen jó megjelenésű pasi, vagy szép nő, és remek előadó – ronda Mesternek legfeljebb Indiában van esélye híveket találni. Éppen szexuális vonzereje miatt az első három sort a lábainál (többnyire) ellentétes nemű, felakadt szemű rajongói foglalják el. Hajlamos szexuálisan visszaélni velük, de ezt arcátlan módon megtiszteltetésnek, például tantrikus beavatásnak állítja be.
 

Ha az agyad nem elég tiszta, akkor jöhet az agymosás!


Módosult tudatállapotokat használ. Ezt ritmikus kántálással, mantraénekléssel, dobolással, meditáció-vezetéssel éri el. Természetesen ezt a hipnotikus állapotot is saját hatalma megerősítésére használja fel. Mivel ezek az állapotok igen kellemesek, a hívek újra és újra eljönnek, hogy átéljék az ellazulást és az együttlétet – az, hogy mindezért milyen árat fizetnek anyagilag és lelkileg, kit érdekel?!

Szekta – szökdösésére nincs mód

A szekta felépítése zárt. Megvan a belső hierarchiája, a beavatottak szűk köre (mondjuk kurátorok, elnökségi tagok, asszisztensek stb. néven), és a hívek névtelen tömege. Lemorzsolódni nehéz, mert „utánanyúlnak” a szökni készülő, vagy régen látott tagnak, gyakran lelkiismeret-furdalást keltve benne. Mivel egy ilyen gyülekezetben valóban simogatják az embert a szeretet, barátság, összetartozás, remény érzései, ezek miatt a pozitív összetevők miatt különösen nehéz a kilépés. Főleg azoknak, akik máshol nem élik át ezeket. A szekta vezetői pedig még az elején gondoskodnak arról, hogy szektán kívüli kapcsolata ne nagyon legyen senkinek.

A guru a guru a guru a guru a guru …

A szekta zárt ideológiailag is. A Guru tekintélye vitathatatlan, állításai kinyilatkozások. A hittételeknek (gazdaság, politikai hitrendszerek is lehetnek ezek) ellentmondó kijelentéseknek nincs helye, ahogy a kételynek sem. A Guru nagyon biztos a dolgában, és ez különösen vonzó a bizonytalan emberek számára. Emiatt szektában nemigen marad meg magabiztos, autonóm, egészséges egyéniségű ember, az ilyen előbb-utóbb továbbáll, illetve kitúrják. Nagyon jó jele annak, hogy szektába tévedtünk, ha az ott látott személyek gyenge egyéniségű, befolyásolható, gyökértelen – egyébként gyakran nagyon kedves – emberek, ilyenekkel ezoterikus klubokban tömegével találkozhatunk. A kétely elfojtása érdekében nyilvánosan kérdezni a Mestertől gyakran nem is lehet, ha van egyáltalán lehetőség kérdezni, akkor kis cetlikre írva adják át neki, majd ő válogat.


Marketing és jótékonyság


A szekta gyakran jótékonykodik, de ha jobban megnézzük, ezt sokszor a világtól való elfordulás okozta lelkiismeret-furdalás hajtja, és minden jótékony akción ott a szekta jól látható brand-je is, tehát sokszor igen erős a marketing-tevékenység. Minimum egy ménkű nagy matrica az adománycsomagon. Illetve, a jótékonyság magának a szektának tesz jót, például a tagság önkéntes munkájával adományt gyűjt – de nem ám másnak, hanem a szekta szegény sorsú tagjai számára.

A szekta nem élni segít a világban, hanem menekülési útvonalat nyújt a világból

Atlantisz, az Őshaza, a tibeti Buddha-aspektusok, vagy az angyalok kézzel foghatóbb realitássá válnak a találkozók során, mint a gázszámla vagy a gyerek beiskoláztatási problémái. Természetesen ez a mesevilág hallatlanul vonzó, főleg, ha még a kiválasztottság légköre is körüllengi. Akárki nem hallhat ilyen titkokról, nem mindenki utazhat Merkabán (képzelt űrhajó) a Nibirura (képzelt csillag). Nem is lenne ezzel semmi baj, mindenkinek jár heti egy-két óra esti mese, de sajnos a tapasztalat az, hogy a Guru mesevilága egyre inkább ránő a hívek hétköznapjaira, és azok hajlamosak lesznek elhanyagolni világi dolgaikat, például felmondanak a munkahelyükön, hogy a Mestert kísérhessék indiai zarándokútján (persze fizetve a Mester költségeit…)
 

Ne gondolkodj! Szektásodj! 


A hívek idővel saját józan eszüket egyre inkább behelyettesítik a Mester igéivel, például csak ülnek a nyomor közepén és meditálnak és az egyébként kétségtelenül létező csodára, mondjuk lottónyereményre várva, ahelyett, hogy végre kaszára-kapára kapva dolgoznának. Saját véleményt már szinte nem is hallani tőlük, a világot Mesterük szemén keresztül kezdik látni, kétségkívül kényelmes állapot ez. Nem kell önálló véleményt formálni, nem kell gondolkozni, sőt nem is szabad!


 

Légy a hívem, Baby! 


További igen jól tetten érhető jellegzetesség a hívek gyermeki státuszban tartása. A Mester az egyetlen Apa vagy Anya. Így is szólítják, Father, Mother, néha indiai változatban: mamadzsí, papadzsí, babadzsí. Mennyei Anyuci előírja pici gyermekeinek, hogy azok mit egyenek (felnőtteknek való kaját, például egy jó nagy, rágós sült hússzeletet még véletlenül se! Kása, meg párolt zöldség, egyéb bébipapi, az jöhet. A találkozók végén ropit, sütikéket, édes teát osztogatnak – sört még véletlenül se). Előírja, hogy mit vegyenek fel (előnyben a mackónaci és a jeltelen póló, dekoltázs nélkül, hiszen cicije a felnőttnek van). A hívek a padlón ülnek párnákon, plédeken, mint az oviban (szék a felnőtteknek jár) és egyszerű dalocskákat énekelnek, amelyeket rendszerint nem értenek. 
Az eredmény teljes regresszió, visszatérés a gyerekkorba – akinek itt traumája van, és persze kinek nincs, átélheti – gyermeki pityergés, kacagás, egymás oldalba lökdösése gyakorta előfordul. Az egyetlen felnőtt maga a Mester, akinek a gyermekek feltétlen hűséggel tartoznak…


Ideje kilépni a spiritualitás óvodájából! 


Az ovinak is megvan a maga értéke, hiszen támaszt adhat a támasztalan embernek, és átsegíthet nehéz életszakaszokon. Akár még egy destruktív szekta is megfoghat és életben tarthat valakit, aki amúgy öngyilkos lenne. A legtöbb szektának sok pozitív vonása is van, a tagok közötti szeretet, támogatás, együttműködés formájában. Nem egyértelműen negatív jelenségek ezek, ez nehezíti a felismerésüket és a döntést velük kapcsolatban.

Egyébként mindennemű hasonlóság az Általad ismert közösségekkel pusztán a véletlen műve…

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 9523 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x