Ha zsidó vagy, lakj sátorban!
Címlap / Ezotéria / Ha zsidó vagy, lakj sátorban!

Ha zsidó vagy, lakj sátorban!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Így az októberi fagyos éjszakákban? Miközben fizetem a súlyos fűtésszámlákat? Szó sincs róla, hogy bárki is a másikat kényszerítené komfort nélkül élni. Mindössze csak arról van szó, hogy emlékezzünk a sivatagi vándorlásra: amikor sátrakban adott lakást a Mindenható a hazáját kereső népnek. Bízzunk az Úrban, hogy mindenkor megadja azt, amire feltétlenül szükségünk van. A zsidó családok szukát (sátrat) emelnek, és ott töltik a nap egy részét egy héten át. 

Az ünnep ideje
Akkor jön el ennek az ideje, amikor már gabonát, gyümölcsöt betakarítottak. Hálát adunk a mező ajándékaiért, tánccal, énekkel vigadozunk. A hét első napja is ünnep és az utolsó is. Legyen a sátorban minden gyümölcsből, amit a föld megterem, vagy amit lehet kapni a piacon. Hozzatok magatokkal faágakat, lombot, fűzfagallyakat. Ha nagyon hűvös van, legalább az étkezés idejére menjünk a sátorba. S amikor belépünk, áldjuk az Urat, hogy megadta nekünk a sátorban lakás parancsát. 

És ha betegek vagyunk?
Semmi ok az aggodalomra. Mindenki maga döntheti el, képes-e megbirkózni a különleges helyzettel. Természetesen beteg ember maradjon az ágyban, és gyógyuljon meg. 

Hogyan építsük fel a sátrat?
Legyen legalább három oldala, de lehet négy is. Bármiből fel lehet építeni, amihez hozzájutunk. Ha a ház oldalához illesztjük, egyik oldala lehet a ház fala. Lehet egyszemélyes is, de lehet az egész baráti körnek, családnak sátrat építeni. De a sátor attól sátor, hogy különleges teteje van. Minden, ami a földből kinő, megfelel tetőnek. Persze, aki rakott már kévét, épített nádtetejű házat, annak van gyakorlata a tetőépítésben, és nem is fog megázni. Aki pedig eddig nem tette, az a maga kárán tanul, és esetleg vizes lesz. De hát majd megszárad. Szép időben viszont nézegethetjük a csillagokat, és eltöprenghetünk pásztor-őseink életén. 

Hogyan rendezzük be?
Ez már igazán egyéni gondoskodást igényel. Lehetőleg úgy, hogy jól érezzük benne magunkat, és mást is meghívhassunk. Gondoljunk a régi kényelmes sátrakra, ahol párnák is szőnyegek is voltak bőven. S legfőképpen sok gyümölcsöt vigyünk be. De a legfontosabb, hogy legyen: citrusféle, pálmaág, mirtuszág és fűzfaág. A pálmát és a fűzfát kössük csokorba, s legyen minden családtagnak személyesen, s mindenki mondjon rá áldást. 

A szukot lezárása
Miként édesapánk nehezen válik meg tőlünk az ünnepek leteltével, az Úr is azt kéri, maradjunk még vele a nyolcadik és kilencedik napon. Smini áreckor elhagyjuk a szukát, és lakásunkban fejezzük be az ünnepet. 

Szimchát torá
Ez a legvidámabb ünnep, a gyerekek zászlókat lebegtetnek, boldogan vonulnak fel a Torá körül a felnőttekkel együtt. Éneklés, tánc tölti be a zsinagógát. Mindenkinek érdemes részt venni egy ilyen ünnepségen, mert igazi összetartást, egyetértést láthat az ünneplők között.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1415 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x