A hamubasült pogácsa tradíciója - spirtuális jelkép a mesében...
Címlap / Ezotéria / A hamubasült pogácsa tradíciója - spirtuális jelkép a mesében

A hamubasült pogácsa tradíciója - spirtuális jelkép a mesében

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Gondolkodtál már rajta, hogy is festhet egy olyan pogácsa, amit hamuban sütnek meg? Szerinted ehető lenne a végeredmény?  

Gondolkodtál már rajta, hogy is festhet egy olyan pogácsa, amit hamuban sütnek meg? Szerinted ehető lenne a végeredmény? A minap pogácsa sütés közben gondolkodtam ezen. Milyen jelentősége lehet a hamubasült pogácsának, ha azt népmeséinkben a mese elején említik, s ráadásul az Édesanya készíti legkisebb fiának az indulás előtt. Utána néztem a dolognak és az alábbi okfejtésre bukkantam.

Hová indul ez a hős? Útra, életútra, beavatási útra

Szerves műveltségben járatos tanítóink szerint népmeséink az égen játszódnak, a csillagok között, az égig érő paszulyon, a kis és nagy Napév történései szerint halad a mesehős célja felé. Miféle energiát hordoz a hamubasült pogácsa, ha ott lapul az útra váló gyermekember tarisznyájában? Szinte kimeríthetetlen energia szükségeltetik ahhoz, hogy sikeresen járjon a csillagok útján. Milyen segítséget ad hősünknek? Mert kell, hogy adjon, hiszen ez a tápláléka. Ad is! Emlékezz csak, amikor a mesehős ad belőle például egy egérkének, az azonnal segítőjévé válik az úton.

Élelem, élelmiszer a hamubasült pogácsa? Élő a magyar nyelv is, és mindent elárulnak a szavak!
Ha élni akar a mesehős a csillagúton: Élelmet – Él – elem – élő elemet kell ennie. Élelmiszert – Él – el(e)m – i – szert – szertartással kell elfogyasztania. Miért hamubasült? Ha az előbb elképzelted a hamubasült pogácsát, akkor benned is felmerült ez a kérdés.
Hamubasült – ha – Mu – ba – sült
Mu: az elsüllyedt kontinens
Mu: múlt, elmúlt, hamuvá lett. Ez persze csak egy lehetséges teória a sok közül.



Ki süti ezt a pogácsát? - Az édesanya!


Az ősök az anyai vonalon áramlanak felénk. A születésen keresztül folytonos a vonal. Anya, Nagyanya, Dédanya, Ükanya, Szépanya…. Szép Szűz Mária, Földanya, Nagyboldogasszony! Mit is süt bele az édesanya ebbe a pogácsába? Az ősök tudását, életét, üzenetét, szeretetét. Ez, a múltat idéző pogácsa a mesehős tápláléka, s ha ez a tápláléka (kimeríthetetlen energiaforrás), mindent elérhet! Dei mért pont pogácsa? Miért nem lángos, vagy más étel?

Pogácsa – Pogá(ny) – csa (...)


„...Tanú vallomások alapján az évi aratások befejezése után, a mai Péter és Pál apostolok ünnepe táján tartották az úgynevezett „nyár-ősz” ünnepet, amelynek legfőbb pontja az új lisztből készült apró, friss cipó kiosztása volt. Ezek elkészítése a Táltosok feladata volt, és szimbolizmusát azok is megőrizték, régi hagyományként, akik már az új valláshoz tartoztak. Az ételek elkészítését különleges szertartások kísérték. Az apró, manapság pogácsának nevezhető süteménynek a lakosság nagy értéket tulajdonított. Énekszó kíséretében osztották szét a hívők között."
Írja Fehér M. Jenő: A középkori magyar inkvizíció című könyvében

Miből és hogyan készül a pogácsa?


Először is kelt tésztából. Kelt – Kel(e)t tészta. Az éledést, az életre támadást jelképezi. A sárga és kerek pogácsa nap szimbólum is lehet. Az életből, gabonából. Az édesanya lelkülete is hasonlatos lehet a kelő Napéhoz, amikor Nagy Útra készülő fiának készíti a pogácsát. Tele bátorítással, féltő szeretettel, védő-óvó gondossággal, a megújulás reményével. Elkészítése, fogyasztása, emésztése állomásokra bontható, ezek megfeleltethetőek az állatöv jegyeinek, s a teljes ciklus a Naputat írja le precessziós irányban, azaz a nagy Napévet. Tanulságos üzenet ez!

Formája kerek, mint a világ! Tetején ráccsal, ami az ősi tudáson, hiten ma feszülő rácsot jelképezi, de felszabadítható. Ma elérkeztünk ide, súlyos évszázadok után, itt a megfelelő pillanat. Ahogy a mesehős élő élelmet visz magával az útra, úgy nekünk is élő élelmet kell enni. Ez nagyon fontos dolog, s a mai ember ezzel törődik a legkevesebbet.

Honnan tudom, hogy egy élelmiszer él-e?


Ellenőrizhetem egyáltalán? Igen! Akár belső bioenergetikai képességeimmel, megérzéseimmel, akár műszerrel, ingával a Bonvyn-skála segítségével. Ma egy egészséges ember rezgésszáma 11000 Bonvyn körül van. A mai, gyárilag előállított élelmiszerek rezgésszáma ezen érték alatt van, de az emberi kéz munkája által életre kelthető. Például: otthon készült étel, sütött kenyér, kerti gyümölcsök stb.

Tehát élő élelmet kell enni, s ez általában is igaz, főleg igaz ősi szent ételünkre, a pogácsára.Ha-mu-ba-sült pogácsát kell enni. Fogyasztásakor, emésztésekor a hagyományosan beépülő fizikai energia (fizikai test) mellett szellemi energia (lélektest) is beépül az emberbe. Mindig annyi, amennyire fogadókész az ember, ahová eljutott élete útján. Megemésztésével, felélésével átadja a nekünk éppen megfelelő, a bennünket segítő, támogató energiát (parányt), rezgést. Egy húron pendülünk – mondja a magyar, azaz együtt rezgek környezetemmel.

Ha 4000-en a rákkal (mint betegség)
Ha 11000-en az élő emberrel
Ha 15000-en a szellemvilágba lépek
Ha 40000-en egy öreg tölgy faunjával
Ha 65000-en egy szent kút nimfájával
Ha ……. egy táltos csikóval, a Turullal és így tovább!

Talán nem élem meg tudatosan, de a tudattalanul is hatnak rám ezen „energiák”, ha egy húron pendülök velük.

A lényeg:


A ha-Mu-ba-sült nem rejt semmilyen titkot, hiszen titkok nincsenek, csak az ismeretlen. Kimeríthetetlen energiájából éppen annyit ad át, amennyit képesek vagyunk felvenni, hasznosítani! Ezt az él-ő él-el(e)m-et fogyasztva (s kínálva az utunkba kerülő segítőknek, pl. kisegér) ki-ki járhatja saját útját, élheti saját meséjét! Célba érhet, de el is bukhat! De van cél és van remény.

Mi Gyenesdiáson ha-Mu-ba-sült pogácsát készítünk Teremtőnk akaratából. Ünnepi alkalmakra, de rendszeres fogyasztásra is küldünk.

**************************
Szerzőnk: 
Nagy Péter (pogácsasütő) Gyeesdiásról (telefon: 06-83-317-013)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 11389 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x