Hol van a Szentlélek? Kis kérdés, nagy talány - Ádventi...
Címlap / Ezotéria / Hol van a Szentlélek? Kis kérdés, nagy talány - Ádventi Bibliamarathon

Hol van a Szentlélek? Kis kérdés, nagy talány - Ádventi Bibliamarathon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

Marathon az elképzelhetetlenül hosszú táv mindazoknak, akik nem tudják még az örömhírt, hogy egy kicsiny sereg legyőzött egy világbirodalmat (ideig-óráig). Ha valaki elképzeli, hogy egy közösség Bibliát fog olvasni tizenkét órán keresztül felváltva egy templomban, az ugyanolyan képtelenségnek tarthatja: prófétákkal, evangéliumokkal tölteni egy napot, amikor karácsonyra készülve minden perc számít a hét közben dolgozó embernek. Nehéz politikai és gazdasági helyzetben Jézus örömhírét hirdetni a világban:  

"Az az örök élet, hogy ismerjük az Atyát."

Elég meglepő közlés

Mire a meghívó levél megérkezett, már legtöbb embernek lekötött programja volt. Edit vidékre utazott rokonlátogatásra, de a meghívó alapján úgy döntött, a marathon utolsó fázisában vállalja, hogy bármilyen hosszú részt felolvas a Bibliából. Este fél hétre a Keletibe ért, onnan az ötös busz új járatával kereste a rákospalotai ismeretlen református templomot. Sajnos, ebben a buszban nincsenek kiírva a megállók, és a vezető se közöl semmit az utasokkal, csak rohan, fordul, újrafordul. Még a megállókat jelző tábla is csak a kocsi hátán van, s egy tömött buszon elég nehéz hátraevickélni, miközben az utasok eltakarják a táblát. Szóval: rossz a rendszer. Edit tehetetlenségében kivette a táblát, de ez senkinek se tűnt fel, amúgy nem is ért vele semmit, mert negyvenhárom apróbetűs megállóból úgysem ismerte ki magát. 

Szívélyes útbaigazítás
Akit azonban szeretnek az istenek, azt nem hagyják cserben, egy kedves fiatal lány pontosan ismerte a templomot, és jóelőre szólt, hol kell leszállni, még az utat is megmutatta. S abban a pillanatban Edit otthon érezte magát, mintha csak Londonban járna, ahol minden fontos információra számíthat az utas. (Kereste a buszra utaló táblát a Keleti Pályaudvaron. Új járat, csak szeptember óta működik, jó lenne, ha már a pályaudvaron lennének irányjelzők, hol lehet az új buszmegállókat megtalálni. Richtig nem ott, ahol egy éve voltak, teljesen másik oldalon kell keresni. Szerencsére a marathon nem siettette.)Találkozás egy „régi családtaggal”

Klárival, aki a marathon egyik főszervezője volt, egy volánbuszban ismerkedtek össze. Visegrád felé utaztak tömött kocsiban télen. Edit unokájának babakocsijával állta el az utat a további forgalom elől a busz közepén, mellette az ülésen egy hölgy ült gitárokkal, hegedűkkel nyakig felpúpozva. A fiatalok – a kisgyerekes anya, és a zenészek, Klári gyerekei – valahol a kocsi különböző végeiben álltak vagy ültek. A hangszerek látványa Editet igen közlékennyé tették. Aki hangszerekkel utazik, az csakis jóbarát lehet, ha eddig nem is tudták egymásról. Két hangszerrel pedig duplán feloldódnak a gátlások. Hamarosan kiderült, hogy a nagymama születésnapját zenével ünnepli a család. S még arra is fény derült, hogy mindketten ősi református papcsaládból származnak, így a múltból prédikátorok sorsa, szeretete, szavai világlottak elő. Klári ismerte „Károly bácsit”, aki Editet egykor keresztelte. Csak egy-egy névjegykártya kellett, hogy örök barátság alakuljon Edit és Klári között.

HarmoNet tipp:
Advent üzenete >>

János evangéliuma

Amikor Edit belépett a templomba, Klári éppen hátranézett az első padokból, nem volt nehéz megtalálniuk egymást. Már János evangéliumát olvasták felváltva a jelentkezők, Klári rögtön Bibliát adott Editnek, és megjelölte a 15-16. fejezetet. Ezek Jézus szavai voltak a passió előtt. Szent pillanat volt Edit számára, ősei örökében kivonulni az Úr Asztalához, és fennhangon hirdetni Jézus szavait. Sokszor olvasta már ezt a szöveget, hiszen éveken át passiót játszott tanítványaival különböző templomokban felekezetre való tekintet nélkül. De mindig más játszotta Jézus szerepét, ő csak utasításokat adott. Most személyesen Jézus szavait közvetíthette azoknak, akik maguk is szívesen olvasgatják a Szentírást.

Jézus itt megígéri, hogy bár ő maga elmegy közülük, de elküldi hozzájuk a Szentlelket, s az velük lesz személyesen, mivel ők Jézus barátai. 


Bizony, ez nagy talány. A Teremtőt tapasztaljuk a teremtésben. Jézus valamilyen személy volt, aki olyan igazságokat mondott, cselekedett, amiket meg lehet tapasztalni szeretteinkben. Az anya szeretete hasonlítható Jézus szeretetéhez: az a legnagyobb szeretet, ha valaki az életét adja barátaiért. Ha egy gyermek ragályos beteg, lehet, hogy édesanyja mellette fekszik, hogy enyhítse félelmeit, tudva, hogy közben maga is elkaphatja a bajt.

Hol van a Szentlélek?

De a Szentlélek Jézus szerint bennünk működik, és magunkban kellene fölfedezni, miközben saját magunkban igencsak démoni erők működését tapasztaljuk. Bármilyen nemes dolgot cselekszünk, egyszer csak megszólal a kisördög, és uralkodni akarunk másokon, megsértődünk, megbántunk, kigúnyolunk másokat. Olyankor mit csinál az a Szentlélek? Hát ez bizony nehéz, életre szóló megoldandó feladat lenne.

HarmoNet tipp: Újabb ritkaság a bibliai műkincsek között (Fotóval!) >>

Lehet, hogy Klári és barátai néha-néha megtalálták már a Szentlelket, azért tudnak annyi közös összejövetelt szervezni. Önképzőkört tartanak, kiállításokat rendeznek festményeikből, Bibliát olvasnak közösen: lehet, hogy bevált náluk az Írás szava:

„Ha ketten, hárman összejöttök az én nevemben, ott leszek közöttetek.”

Lehet, hogy velünk volt aznap este is a Szentlélek.

Dobosy Ildikó
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2224 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x