A Nirvanába vezető út - a buddhizmusról
Címlap / Ezotéria / A Nirvanába vezető út - a buddhizmusról

A Nirvanába vezető út - a buddhizmusról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Kr.e. VI. században Indiában élt egy királyné, akit Mayanak hívtak. Egy éjszaka álmot látott, s álmában egy fehér elefánttól megfogant. Hónapokkal később egy fiúgyermek született égi fényjelenségek közepette, édesanyja a szülést követő néhány nap múlva elment a földiek közül, Kr. e. 560-at írtak ekkor.  

Az ifjú herceget pompa és kényelem nevelte, gondtalan életet biztosított herceg apja. 29 éves korában váratlan fordulat következett be életébe. 4 alkalommal egy isten jelent meg előtte, ezek a látomások vagy találkozások a herceg életének értelmetlenségére döbbentették rá. Szakított korábbi életével és az aszkézis útjára lépet. Hét éven keresztül magányába zárkózott és a lét értelmén meditált, a meditáció tökéletes módját kereste. Végül egy éjszaka rátalált a megvilágosodás útjára, megfejtette a lét értelmét:

A lét szenvedés – a szenvedés oka a vágyakozás – a szenvedés megszüntetéséhez vezető út a vágyakozás a tudatlanság megszüntetése-a kioltás – a kioltás állapota jutatt el a semmibe a Nirvanába. Ez a megvilágosodás útja, s ezzel megszületett a buddhizmus.Alapítója, a megvilágosodott, a Buddha, akit később legendás bölcsé, félistenné magasztaltak, halála után tanításait szent iratba foglalták.

Alaptanítása a Négy Nemes Igazság:

Az első Nemes Igazság a létezés helytelenségét, romlottságát, mint szenvedésünk fő okát tárja elénk.
A második Nemes Igazság a romlottság okát tárja fel . Ez ok a tudatlanság, a vágyakozás, az akarat, az agresszió
A harmadik Nemes Igazság, hogy ez a vágyakozás gondolatainkból, tudatunkból fakad, úgyhogy csak saját magunk változtathatunk életünkön, külső segítségre nem várhatunk.
A negyedik Nemes Igazság tudatunk átformálásának az útja, a Nemes Nyolcrétű Ösvény.


fotó: roziutazik.hu

Nyolcrétű Ösvény, amely minden buddhista vallásgyakorlási módszer alapját képezi. Összetevői:
(1) a tökéletes megismerés; (2) a vallási és szellemi értelemben helyes célkitűzés; (3) az erkölcsileg és szellemileg kifogástalan beszéd (pl. hazugság és rágalmazás kerülése, lényegre törő és mindig az igazságot megfogalmazó beszéd stb.); (4) a kifogástalan cselekvés (pl. a más élőlényeknek való nem ártás, az erőszak kerülése, mások javainak el nem vétele, erkölcstelen magatartás kerülése, a tudat tisztaságát romboló alkohol és kábítószer kerülése stb.); (5) az erkölcsileg kifogástalan és a szellemi törekvéseinkkel összhangban lévő életmód megvalósítása; (6) a helyesen alkalmazott vallásgyakorlási módszerek és erőfeszítés; (7) a teljes éberség, a tudat tisztaságának és a valóság torzításoktól és illúzióktól mentes felismerésének a kifejlesztése sajátos meditációs módszerekkel; (8) a tökéletes koncentráció, a tudat szétszórtságának megszüntetése, ami lehetővé teszi a hatékonyabb megismerést és a végső valóságra történő ráébredést.
  

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2853 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x