Vízkereszttől hamvazószerdáig - Varázslatok farsang idején...
Címlap / Ezotéria / Vízkereszttől hamvazószerdáig - Varázslatok farsang idején

Vízkereszttől hamvazószerdáig - Varázslatok farsang idején

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

A tavaszvárás lelki varázsával hintett farsang régóta az emberiség ünnepei közé tartozik. A pogánykori népszokásoktól indulva a Saturnália ünnepeken át a mai álarcos bálokig élő hagyomány a sötétebb időszak vidámabbá tételére. A tél kevesebb fényt ad számunkra és ezt a negatív hatást enyhítik a farsangi mulatságok. Tavasszal, mikor az élet újjáéled, szirmukat bontják a virágok, csicseregni kezdenek a madarak és élettel telik meg a táj, akkor a fény újból betölt minket. A farsangi játékok és mulatozás erre irányítja figyelmünket, örömöt és jókedvet hozva, a sötétebb napokban.  

Vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang időszaka vízkereszttől hamvazószerdáig a 40 napos nagyböjt kezdetéig tart. A tavaszvárás pogánykori, ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. A téli sötétebb napok kellemesebbé tételét is szolgálták az ünnepségek, no meg persze ilyenkor nem volt annyi munka a paraszti gazdaságokban és a szórakozással mulatták az időt.

Termékenységvarázsló

A tél temetését és bőséges új esztendőt, szimbolizál számos ez idő tájt kialakult népszokás. Például termékenységvarázsló cselekményekkel is kiegészülhet a farsangolás. Ha gazdasszony kukoricát szór a farsangolók lába alá, hogy minél több csirkéje keljen ki, mint ahogy a letaposott kukorica is kikel, úgy bújik minden kiscsibe is a tojásból történjék bármi. Magyarországon a farsangi dramatikus játékok között ismert volt a lakodalmas és a halottas játék is. A telet általában szalmabáb szimbolizálta. Ezt végigvitték a faluban, aztán általában elégették, vagy betemették a hóba, földbe.

Tehát ebben az időszakban érdemes elvégeznünk mindenféle termékenységgel, bőséggel kapcsolatos rítust.Álarcos felvonulások

Már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet (Bak havának, urának Szaturnusznak temetése?), a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok általában egy hétig tartottak. A szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Innen ered a carneval. A karnevál szó a farsang megfelelője, jelentése a hús elhagyása. Érdekes megfelelés, hogy az ünnep húshagyó szerdáig tart.

A mulatozást követő böjt

A mulatozást bőséget, szentséges böjt követi. Ez az időszak amikorra már megcsappannak a téli készletek és eljön a befelé fordulás időszaka. A fény befogadásának előkészítésére is szolgál ez a 40 nap. Ugyanis mikor böjtölünk, szervezetünk méregtelenít, és lelkünk nyitottabbá válik a szellemi, spirituális világ felé. Az intuíció felerősödik, és hitünk növekszik. Felkorbácsolt érzelmeink visszavonulnak és magasabbrendű célok, felé törnek. Előtérbe lép az erkölcs, a vallásos érzület.

Mint minden ünnep szimbólumaiban, úgy itt is megtalálható a hármasság

A test, lélek és szellem szintjein is megjelenik az ünnep. Farsangkor, testi szinten a bőség, a gazdagság. Lelki szinten a áradó , néhol túlburjánzó érzelmek. Lakodalom, vigadalom. Szellemi szinten a tél temetése, a sötétség csökkenése, és a fény növekedése. A böjti időszakban pedig, majd a koplalás, a tisztulás, lelki és fizikai szinten is. Majd a fény befogadására való készülés, a hit által, imákkal vagy meditációval és elvonulással megvalósítva.

Kép: Fernand De Canne / Unsplash
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8089 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x