A fényhozó mágusok vagy ájtatos szentek? Az erő misztériuma...
Címlap / Ezotéria / A fényhozó mágusok vagy ájtatos szentek? Az erő misztériuma

A fényhozó mágusok vagy ájtatos szentek? Az erő misztériuma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Március 18-19-21. Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget. Minden szent nem csak külső meleget, hanem belső melegséget és szeretetet is hordoz magában. A teremtő gyermekei vagyunk, és ezáltal különösen érzékenyek a szív melegségére. A három szent élete kivétel nélkül hordozza az Isteni fényt, a meleget árasztó őserőt.  

A tavasz hírnökeiként is ismert nevek mögött olyan szentek állnak, akik méltán váltak azzá, és számos jócselekedettel rendelkeztek a történelem folyamán. A fényt hordozzák, ami tavasszal újult erővel tör a felszínre, életre keltve a természetet, csodát rejtve az élet mítosza köré.

HarmoNet tipp: A néphit szerint az ünnepről >>

Szent Sándor vértanú
Sándor a Galerius császártól származó üldöztetés idején élt. Pidnában áldozópapként tevékenykedett. Hirdette a keresztény hitet és többször is fellépett a pogány bálványimádás ellen. Sok pogányt megtérített és keresztelt meg. A bálványimádók haragját hamar magára irányította így végül megkötözték, kínok alá vetették, így kényszerítve bálványáldozatokra. Állhatatossága miatt, azonban lefejezték.József pedig a fény apja. Az Isten fiáé. A tanító, a nevelő következett a sorban.
Jézus apjaként találhatjuk meg a bibliában ezt a nevet. S bár nem ő Jézus édesapja, a nevelője ő volt és ezért nagy tisztelet övezte. A család szentségének hordozója.

Reményik Sándor: József, az ács, az Istennel beszél
Magasságos,
Te tudod: nehéz ez az apaság,
Amit az én szegény vállamra tettél.
Apja volnék, – és mégsem az vagyok.
Ez a gyermek … , ha szemébe tekintek,
Benne ragyognak nap, hold, csillagok.
Anyja szemei s a Te szemeid,
Istenem, a Te szemeid azok.
Gyönyörűséges és szörnyű szemek,
Oly ismerősek, s oly idegenek …
Ez az ács-muhely … ezek a forgácsok …
Mit tehettem érte? …mit tehetek?
Én tanítottam fogni a szerszámot,
Mégis rá fogják majd a kalapácsot.
Úgy félek: mi lesz?
Most is ki tudja, merre kóborog,
Tekintetétől tüzet fog a műhely,
Tüzet a világ, s egyszer ellobog.
Ó, jó volt véle Egyiptomba futni
S azután is óvni a lépteit,
Fel a templomig, Jeruzsálemig,
Míg egyszer elmaradt …
Ó, jó volt, míg parányi rózsaujja
Borzolta szürkülő szakállamat.
Ezüst nyomot hagyott már akkor is,
Komoly nyomot parányi rózsaujja.
S most olyan más az útja …
Vezetném és O vezet engemet.
Csak azt tudom, a Te utadon jár,
Magasságos,
De ki tudja a Te ösvényedet?
Te vagy az atyja, – én senki vagyok,
Az Evangéliumban hallgatok,
S hallgat rólam az Evangélium.

Kalazanci Szent József
Kalazanci Szent József pedig a piarista rend megalapítója. Filozófiát és jogot is tanult. A rendet, 1656-ban kongregációvá, majd 1669-ben szerzetesrenddé nyilvánították. A Kegyes Iskolák nagyon sikeresek voltak, melyeknek munkájában Kalazanci Jószef is részt vett. A sikerének oka az volt, hogy alkalmazkodott a szegények igényeihez, tehát az alapok (írás, olvasás, latin) mellett nagy hangsúlyt fektetett, olyan ismeretek (például írás, matematika) tanítására, amelyekre a gyerekeknek óriási szükségük volt.

Ugyanakkor az iskola katolikus nevelést biztosított, tanítási módszerében szerepelt az az egymást váltó csoportokban végzett közös imádság és más ájtatosságok. Augusztus 26-án, halálának másnapján, amikor híre ment és a tömegek megérkeztek a ravatalra, rengeteg ember gyűlt össze, és több csodás gyógyulás is történt. Kalazanci Szent József tanítása és pedagógiájának mintájára később sok más, de alapjaiban hasonló elemeket tartalmazó szerzetesrend is létrejött.

HarmoNet tipp: Márciusi ünnepek >>

Szent Benedek, a Bencés rend atyja

A Benedek név magában hordoz egy szeretetteljes és kegyelemtől vezérelt életutat. Ezen a napon érezhetően jobb az emberek hangulata és kedve. Megnő a segítőkészség, ha hozzá imádkozunk Isten kiváló hírnöke fog segíteni nekünk általa. Nursiai Szent Benedek a Bencés rend alapítója, s őt egyben az egész nyugati szerzetesség atyja. Egy csodatétele miatt kezdték szentként tisztelni. Az eset pedig egy széttörött cserépszita összeforrasztása volt. Majd elbujdosott és egy barlangban kezdett remete életet élni, ahol rengeteg kísértést kellett kiállnia. Ezeket pedig úgy tudta legyőzni, hogy egy közeli tövisbokorba vetette magát.

Remete életét szigorú aszkézis jellemezte, olyannyira, hogy még az egyházi élettől is teljesen elvonult. Később egy sziklakolostorba meghívták apátnak, de később szigorú vezetése miatt meg akarták mérgezni. Egy csoda azonban megmentette életét. Az áldás keresztjétől széttörött a mérget tartalmazó kehely. Visszatérve Subiacoba, tanítványok gyűltek köré, és az előkelő rómaiak gyermekeiket is rábízták. Itt kolostorokat alapított. Mindegyiket 10-12 szerzetessel. Egy újfajta szerzetes életet virágoztatott fel. Megírta a Regulát, aminek segítségével számos más kolostor és szerzetesség iránymutatást kapott. Érdekesség, hogy valószínűleg a feljegyzések szerint 547. március 21-én halt meg – József napján.

A szentek által és a tavaszt várva a fény újraéledésével mi is feltámadhatunk. Az új élet kezdetét veszi és fénnyel tölti el szívünk. Mivel március 21., a tavaszi napéjegyenlőség időpontja is így a nappalok egyre hosszabbak lesznek. A sötétség menekül és teret ad a világosságnak. A szűkösségnek vége kezdődhet a munka és a vetési időszak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4244 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x