Mi a különböző vallások közös igazsága?
Címlap / Ezotéria / Mi a különböző vallások közös igazsága?

Mi a különböző vallások közös igazsága?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A hatvanas évek Franciaországában óriási sikere volt egy bizonyos Arnaud Desjardins vezette, keleti tanításokkal foglalkozó televíziós műsornak. Desjardins lebilincselő riportfilmeket forgatott Ázsiában, a hindu ashrámokban, buddhista kolostorokban, szufita közösségekben, találkozott és beszélgetett az ott élő lelki mesterekkel, bölcsekkel. 

Tévésből teológus
Mindenkit meglepett, sőt sokan el is fordultak tőle, amikor népszerűsége csúcsán egyszer csak otthagyta a televíziót, és maga is lelki vezetésbe kezdett. Mivel nyitott szellemű keresőként csaknem minden vallási és szellemi hagyományt élénk érdeklődéssel tanulmányozott, némelyek szélsőséges szinkretizmussal vádolták, noha ő mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy keresztény.

Amikor évtizedekkel később egy vallási folyóirat riportere váltásának okáról faggatta, Desjardins meglepő kijelentést tett: Ázsia lelkisége lehanyatlott, elfogytak a mesterek, akiket felkereshetett volna. Meghaltak a tibeti aszkéták, az indiai bölcsek, s a szentek és szerzetesek világát, egy autókat és hifitornyokat hajszoló modern társadalom foglalta el.



Az első menedék

Desjardins 1974-ben létrehozta első ashramját, ahol a szellemi keresőket fogadta - teljesen ingyen. A hozzá fordulókat meghallgatta, és a legjobb tudása szerint tanácsot is adott nekik. Noha ezt a lelkigyakorlatos helyet semmi módon nem reklámozta, özönlöttek az érdeklődők, s hamarosan jóval tágasabb helyet kellett keresnie.

HarmoNet tipp: Zoroasztrizmus - a világ, mint a jó és a rossz küzdelmének színtere >>

Amikor megkérdezték tőle, hogyan válhat valaki lelki mesterré, Desjardins így válaszolt:
"Ahhoz, hogy valaki lelki mesterré váljon, le kell töltenie az inaséveket, és tapasztalatokat kell szereznie egy lelki úton, kiállva a próbákat. Mielőtt tanácsokat adna, el kell jutnia az igazi békéhez. Ami engem illet, türelmes, állhatatos, olykor nyakas voltam. Az évek során elindult bennem egy átalakulás, amelyre bárki képes.

Az emberi természet nem csupán képtelenség, erőszak, reménytelenség, hazugság, képmutatás és hitványság, de magában rejti a szeretet és a részvét képességét is. A lelki mesternek hosszú felkészülésre van szüksége, a pszichológiai és lelki formálódás éveire, míg elegendő bölcsesség birtokába nem jut. Magam is mindig vigyázok, hogy a tanácsok ne alanyiságomból, ne tudattalanomból jöjjenek elő. A rossz tanács igen nagy pusztítást okozhat, ezért ha nem látok világosan, inkább hallgatok."


A nyugat először tanuljon meg kérdezni – kérdés nélkül nincs válasz
Desjardinshoz a világ minden szegletéből rengetegen jöttek el, nincstelen munkások és gazdag értelmiségiek járultak elé, ő azonban a nyugat lelki keresését zavarosnak és felszínesnek találta. Azt tapasztalta, hogy a legtöbben gyorstalpaló kurzust szerettek volna elvégezni a bölcsességért, valami mágikus receptet vártak, hogy eljuthassanak a legmagasabb tudatállapotba. Ő azonban senkinek sem ígért könnyű sikert, mint ahogyan véleménye szerint egyetlen lelki mesternek sem szabadna ezt megtennie.

„Egyetlen valódi lelki mester sem mondta egyetlen korban sem, hogy a bölcsesség útja könnyű vagy gyors lenne. Egyszerű útról van szó, de ezt az utat aszkézis, gyakorlás, elmélkedés kövezi ki. Keresztény terminológiában a tisztulás, a szemlélődés, az egyesülés útjairól beszélünk. Magunkévá kell tenni a gondolatot, hogy ez az út nem hozzátesz valamit ahhoz, amik vagyunk, hanem belső és mély átváltozást kíván tőlünk.”

HarmoNet tipp: Nemzeted hite: A barokktól az új protestáns mozgalmakig - hivatalos és népi vallásosság Magyarországon >>

Hogy mit nyerhet az, aki ezen az úton végigmegy?
Desjardins szerint mindent: túljut a félelmeken, az érzelmeken, a szenvedéseken; olyan békére talál, amely nem függ a külső világtól; eléri a nyugalmat, az erőt, a biztonságot és a valódi boldogságot, Istenben.
Szavakban kifejezve mindez banálisnak hat, ám átélni valódi csodát jelent.

Desjardins már televíziós karrierje idején úgy érezte, hogy bár a világ sokszínűsége csodálatos, voltaképpen valamennyi igaz mester ugyanarról beszél. Egy megvilágosodott ember ugyanahhoz a békéhez és szeretethez jut el, legyen akár buddhista, akár hindu, akár keresztény, akár szuffita. Desjardins elfogadása, nyitottsága azonban sokakban bizalmatlanságot szült, hiszen tagadta, hogy egyetlen hagyomány birtokolná az igazságot. Ugyanakkor a tradíciók keverését sem tartotta szerencsésnek, mivel véleménye szerint az csak zavart szül.

„A vallások olyanok, mint a színek: mind nagyon szép. Ha azonban összekeverjük őket, az eredmény nem lesz az. Szívesen használok egy keresztény szót: a közösség szavát. Amikor közösködünk a másikkal, nincs többé elválasztó korlát, és a sokféleség csodálatos. Energiáimat a vallásközi párbeszédre fordítom, ami bizony nem könnyű feladat. Alapjában véve pedig úgy gondolom, hogy minden vallás elárulta a maga eredeti üzenetét.”


Desjardins gondolatai
„Nem tudtok eljutni a természetfelettihez, ha kihagyjátok a természetet."

"Vannak olyan napok, amikor az ég szürke; de ez nem jelenti azt, hogy a nap örökre eltűnt."

„Minél jobban fejlődünk, annál inkább észrevesszük, hogy a világ isteni.”

„Felnőtt az, aki elvesztette gyermek báját, tisztaságát, ártatlanságát, aki már nem képes őszintén örülni, aki mindent túlkomplikál, aki mindenfelé szenvedést okoz, aki fél a boldogságtól, és aki rögtön visszaalszik, mihelyt jobban érzi magát. A bölcs egy boldog gyermek.”

Mesterkurzus >>

(Szerk.: Fodor Kata)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3601 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x