A Pálosok Harmonet - Horoszkóp -Ezotéria - Jósda
Címlap / Ezotéria / A Pálosok

A Pálosok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A pálos rendet Boldog Özséb alapította 1252-ben, amikor a Pilis hegységben élő remetéket egy közösségbe gyűjtötte össze. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, melyet a Szentszék 1308-ban hagyott jóvá. Feltehetőleg a magyar mágikus hagyományok tovább élését is szolgáló keresztény rend volt. 

A pálos rendet Boldog Özséb alapította 1252-ben, amikor a Pilis hegységben élő remetéket egy közösségbe gyűjtötte össze. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, melyet a Szentszék 1308-ban hagyott jóvá. Feltehetőleg a magyar mágikus hagyományok tovább élését is szolgáló keresztény rend volt. A Rend a remeteség szellemét, a hazáért való engesztelés gondolatát és a Szűzanya (Miasszonyunk Mária, vagy a Magyarok Anyja) tiszteletét hirdeti. Magyarországon ma mindössze 23 tagot számlál.

A magyar pálos rend a középkori magyar állam egyik legbiztosabb tartópillére volt. Csúcspontját a Pálos rend fejlődése során a XVI. században érte el, amikor Európa országaiban, sőt még Palesztinában, és Egyiptomban is, 8 provinciában 300 kolostor volt. A magyar sereg veresége 1526-ban, a mohácsi csatában, nagy pusztulást okozott a rendnek. A törökök több mint tíz kolostort leromboltak, felgyújtották a levéltárakat és könyvtárakat, a szerzeteseket kivégezték. A maradék „takarító munkát” sajnos elintézte a reformáció.

A rend a központja Buda mellett volt, - lehet, hogy a mai pálos hagyományokat ápoló gellérthegyi Sziklakápolnában? - és minden hatodik évben minden egyes pálos kolostor küldöttjének be kellett számolni itthon a kolostor életéről. A világ minden pálos szerzetese, függetlenül attól, hogy hol lakik, a rendbe való belépéssel magyarnak számított. A pálos rendet különösen támogatta Károly Róbert, Nagy Lajos és Mátyás király.

Érdekes színfolt a magyar pálosok történetében a dél-amerikai szereplésük. Encyclopediea Hungarica szerint Argentínától egészen Bolíviáig és Peruig eljutottak (mai országneveket használva), ahol szembekerültek Pizarro és katonáival. Mivel a magyar szerzetesek zavarták őket, ezért kisebb szigetekre igyekeztek a szerzeteseket áttelepíteni. A magyar pálosok eme üldöztetésük idején egymás közti levelezésükben az otthonról hozott rovásírást használták. Ezen írás jellegzetessége, hogy balról jobbra haladt.

A magyar pálosokról még 1559-ből is vannak emlékek Dél-Amerikában. A pálosok számára végzetes volt a török hódítás, hiszen így a bázisukat, a független és erős magyar államot veszítették el. 1551-ben meggyilkolták a rend legismertebb tagját, Martinuzzi Fráter Györgyöt, egyidejűleg a bécsi udvar bizalma is megrendült a pálosokban. A dél-amerikai pálosoknak 1560. táján veszett nyoma. Helyüket spanyol szerzetesek és később közép-európai jézus- társaságiak (jezsuiták) vették át. Közöttük volt 20-30 magyar jezsuita is. Legtöbbször ők is a pálos rovásírás jegyeivel rögzítették azokat a szövegeket, amelyeket titokban akartak tartani.

Mátyás király idején már százhetven kolostoruk volt az ország területén, ebből a törökdúlás után csak tizenkettő maradt. 1781-ben II. József császár egyetlen tollvonással megszüntette működésüket Néhány pálos szerzetes a második világháború előtt visszajött Lengyelországból, de 1950-ben Rákosi ismételten eltörölte a rendet. Ki bányába, ki börtönbe, ki bitófára került az atyák közül. Jelentőségük a rendszerváltás után nőt meg újra.

A HarmoNet fórumlátogatóinak csapata tervezi, hogy a jelentősebb pálos emlékeket meglátogatja ezen a nyáron. Aki szívesen csatlakozna túránkhoz, kövesse fórumunkat!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2477 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x