A tarot nagy arkánuma: a szerencsekerék
Címlap / Ezotéria / A tarot nagy arkánuma: a szerencsekerék

A tarot nagy arkánuma: a szerencsekerék

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Egy kétoszlopú kereten hatküllőjű fakerék függ. Különös alak lebeg a kerék felett, valószínűleg egy nyersen megrajzolt sárkány, melynek szárnyai vannak, koronát visel és egy felemelt kardot tart. A kerék jobb kéz felőli oldalán egy hasonlóan furcsa lény -talán egy szamár - kapaszkodik, amint a kerék felfelé húzza. A kerék bal oldalán lefelé mozogva egy majomnak látszó lény függeszkedik. Némely Táró kártyán a majmot földön guggoló helyzetben ábrázolják, amint a kereket forgatja... 

Egy kétoszlopú kereten hatküllőjű fakerék függ. Különös alak lebeg a kerék felett, valószínűleg egy nyersen megrajzolt sárkány, melynek szárnyai vannak, koronát visel és egy felemelt kardot tart. A kerék jobb kéz felőli oldalán egy hasonlóan furcsa lény -talán egy szamár - kapaszkodik, amint a kerék felfelé húzza. A kerék bal oldalán lefelé mozogva egy majomnak látszó lény függeszkedik. Némely Táró kártyán a majmot földön guggoló helyzetben ábrázolják, amint a kereket forgatja.

A Szerencsekerék száma a Táró sorozatban a tízes. A tízes az első kétjegyű szám, így egy új kezdetet és az előbbiek befejezését szimbolizálja. Tradicionálisan tökéletes számnak tartják, a tökéletesség szimbóluma a kör, a kerék.

A keresés második fele elkezdődött. Intuíciójának belső fényénél vizsgálva álmainak és vízióinak belső világát, a Remete észreveszi a mélységekből felbukkanó furcsa képeket. Tudatosságának alászállása a normális éberség küszöbén túlra lehetővé teszi a tudatalatti tartalmak felszínre emelkedését

A kerék egy mandala, a belső rend pszichikai teljességének szimbóluma. A szerencse kerekének megjelenése jelzi, hogy a kutatás egyik fő állomása eléretett. A Remete kiszabadította magát a társadalmi kötöttségekből és áldozata jutalmat eredményez; a sötétségből önnön nem-tudatos, rejtett oldala emelkedik fel és köszönti őt, amint a kerék forog.

Csakis a tudatalatti tartalmakkal való közvetlen konfrontáció hozhatja azokat napfényre és teszi lehetővé azok észlelését és megértését. Csakis ilyen megértéssel világosítható meg és terjeszthető ki a tudatosság és oldhatók fel kielégítően azok a kétségek, melyeket korábban az Igazság támasztott.

A kerék szimbóluma a tudat békéjét, a bűntudat feloldását hozza és megerősíti, hogy a világ minden szintjén alapvető rend létezik.
Az ősi egyiptomiaknál a kutyafejű ember, vagy kutyafejű babuin majom volt Thotnak, a Mágia Urának, Hermész megfelelőjének szentelve, mivel ezt a majmok között a legmagasabban állónak, így a tudatalatti erők képviselőjének tekintették, mely meghaladja a közönséges tudatosság szintjét.

A keréken lefelé mozgó kutyaszerű teremtmény a mélységek világába lépő megszelídített énként fogható fel, míg a felemelkedő lény a vad tudatalatti tartalmak napfényre emelésének szimbóluma. A kerék tövénél elhelyezkedő majom annak az alapvető életerőnek, libidónak fogható fel, mely a kerék hajtóerejét biztosítja, míg a felül helyet foglaló sárkány az Igazság transzformált alakjaként készen áll arra, hogy visszatartsa azokat, akiket a sors még nem készített fel arra, hogy utazást tehessenek az alvilágba.

A kerék közepe a még misztikus középpont, melyet az igazi énhez vezető, sugárzó ösvények vesznek körül. Bár ez a kártya nem képviseli a kereső végső célját, magát a központot, mégis egy olyan fejlődési állapotot jelez, melyet igen kevesen érnek csak el.
A mögöttes út lefelé, az éjszaka birodalmaiba vezet,
a Hold-világba, ahol az énségnek nincs hatalma és meg kell hajolnia olyan erők előtt, amelyeket nem egészen tud felmérni.

A Szerencsekerék kártyájának hagyományos tolmácsolása szerint a lefelé ereszkedő lény képviseli a nem eléggé emelkedett lélek lesüllyedését az anyagi világ kötöttségeibe, melyeket a majom szimbolizál. A felfelé mozgó teremtmény a felemelkedő lény, aki lassan túlemelkedik a materiális kötöttségeken, melyek ez idáig rabságban tartották.

De felül ül a sárkány a karddal, készen arra, hogy amint a halál végleg elengedte testétől, újra visszalökje
a leszálló kerékre, egy új testetöltésbe. Végül, megszámlálhatatlan életek során eléri azt az állapotot, amikor
a fizikai világ már nincs mit tanítson számára, és jogot szerez arra, hogy magasabb szférák irányába folytassa útját. Ennél a pontnál a sárkány elveszíti félelmetes jellegét és ahelyett, hogy kardjával visszaküldené a törekvőt a lefelé vezető ösvényen, arra használja éles pengéjét, hogy - szabadságot adva ezzel - levágja róla kötöttségeit.

A mundán (külső) világban a Szerencsekerék azokat a törvényeket mutatja, melyek az életet és a halált vezérlik - a változás elvét, amin belül semmi sem állandó, semmi sem megragadható és tartható meg végérvényesen. A keréktől való szabadulás egyedüli módja - míg a földön tartózkodunk - mozgásának, forgásának elfogadása és annak megtanulása, hogyan is éljünk harmóniában vele.

A Szerencsekerék negatív oldala annak a sorsát mutatja, aki teljesen belefeledkezik közvetlen életkörülményeibe, aki azonosítja magát személyiségének változó arcával, aki képtelen arra, hogy a létezést egy szélesebb perspektívában szemlélje, aki tudatlan marad azokkal a leckékkel kapcsolatban, amire a kerék tanítaná. Képtelen arra, hogy hibáiból tanuljon, úgy megy tovább, hogy azt gondolja, problémái időlegesek és saját erőfeszítéseivel, plusz kis szerencsével megoldhatóak. Ő a Párkák, a sors istennőinek örökös áldozata, aki kibogozhatatlanul a születések és halálok körforgásába gabalyodott.

Javas szempontból a Szerencsekerék kártyájának analógiái a következők:
Pozitív arca sorsfordulót, egy új ciklus kezdetét és az ezzel járó lehetőségeket, megfordulást, szerencsét jelent. Negatív aspektusa a "pörgés".
Asztrológiai analógiája a Jupiter-Uránusz együttállás, illetve az Aszcendens. Ji King trigramja a Villám, ásványa a sárga karneol, növénye a napraforgó, állata a mókus(-kerék).

Kovács Gábor

JAVASLAP
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11526 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x