Válságaink - Egy háború az emberi élet ezernyi frontvonalán...
Címlap / Ezotéria / Válságaink - Egy háború az emberi élet ezernyi frontvonalán

Válságaink - Egy háború az emberi élet ezernyi frontvonalán

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Amikor a káosz, a zavarodottság, a megoldhatatlan élethelyzetek sora és a kétségbeesés egyszerre lesz úrrá az emberiségen, válságként nevezzük meg azt. A válság kompromisszumokat, lemondásokat követel, bizonytalan jövőképet ad, és kilátástalanságot sejtet. Mit tehetsz, hogy ne omolj össze teljesen? 

A védikus szentírások már évezredekkel korábban megjövendölték ezt. Szellemi, erkölcsi pusztulást, majd ezt követően, anyagi összeomlást ígérnek. Ezt az időszakot Kali kornak, sötét kornak vagy vaskornak nevezik.

„Óh, bölcs! Kali vaskorszakában az emberek rövid életûek. Örökké civakodnak, lusták, félrevezetettek, szerencsétlenek, s legfõképpen mindig zavarodottak. (Srímad-Bhágavatam 1.1.9.)”

A válság színterei
Ahogy a tudatos életmód és a környezetünkről való tudatosság három szinten, az egyén, a társadalom, és a természeti környezet szintjein valósulhat meg, úgy a válság is egyszerre az egyéneket, a társadalom egészét, és az anyatermészetet is érinti. A válság midnemellett több életterületen jelentkezhet: (1) az egyén egészségének szintjén, (2) gazdasági, pénzügyi vonalon, amely áthatja az egészségügy területét is, (3) természetben, ökológiai szempontból a Föld egészségét érintve, (4) morális szinten: családok felbomlása, erőszak, perverzió, elmagányosodás, stb., (5) magasabb szellemi szinteken. Ezek a területek a mindennapi gyakorlatban összefonódnak, áthatják egymást.

Korunkban az egyének életkorának megrövidülése, egészségük romlása, a helytelen életmód miatt, munkaképtelenséget hoz, a természet ésszerűtlen kiaknázásával együtt ez a gazdaság omlásához, az pedig akár az egyének pénzügyeinek rendezetlenségéhez vezet. A haszontalan költekezés újabb pénzügyi gondokat szül. A morális félrehajlások eközben végképp felduzzasztják a problémák áradatát.


Válások, devianciák, betegségek, munkanélküliség, hajléktalan lét, teljes, vagy éppen minőségi éhezés lép fel – ma ugyanis rengeteg hulladékszerű élelmiszert fogyaszthatunk, de csak kevesen látják el szervezetüket a megfelelő tápanyagokkal. Minőségtelen élelmiszerekekhez juthatunk, ám a gyümölcsök így is luxuscikknek számítanak, a hazánkban megtermelt élelmiszerek jó része exportálásra kerül, mi viszont több ezer kilométereken át benzingőzben utaztatott, import termékeket vásárolhatunk. Ez már nem kényelem, ez felesleges luxus.

Meddig tartható fenn ez a pusztító luxus?
A válság kiéleződéséig. A válság azt jelenti, hogy nincs, és igaz ez a kőolajra, vagy éppen az ivóvízre. Igényeinket szüntelenül kielégíteni vágyunk, ám beteljesítve egy-egy vágy helyébe rögtön újabb vonzódás lép. Elértük a kitermelhetőség csúcsát, túlfeszítettük a húrokat. A túlfogyasztás megakadályozásához a szükségekre kell koncentrálnunk, ahhoz azonban, hogy reálisan fel tudjuk mérni ezeket, tudnunk kell mi a célunk, hová tartunk.

Problémák gyökere, hogy igényeink gyakran irracionálisak, gyermekiek. Felelőtlenségünk oka egy hiányos világkép, a materialista mentalitás.
A majmokból lett ember képe nélkülözi a történet legfontosabb szereplőjét, a Teremtőt, aki mint egy szülő, igazságot tehetne gyermekei között. A gondok forrása a szellemi hanyatlás, a meghasonlás önmagunkkal, eredeti úticélunk elfelejtése, Istennel való örök kapcsolatunk felélesztésének elhanyagolása. A korunkban elfogadott tudományos álláspont szerint cél nélkül rohangászunk a világban, ami pusztán anyagi összerendeződés és széthullás. Mi ad felelősségérzetet a másik emberrel vagy épp a természettel szemben? Az erősebb győz versenyelvén pusztítunk, az érzékkielégítésnek nincsenek gátjai.

HarmoNet tipp:
Válság ellen válságfű >>

A válság több frontvonalon visszaszorítandó, ám az alapkonfliktust kezeletlenül hagyva, ez szélmalomharc - pl. adományok ezer kézen át való eljuttatása, segélyszervezetek áttekinthetetlen hálózata, bűnüldözés bűnmegelőzés helyett, betegségközpontú egészségügyi ellátórendszerek, stb.)
Ne gondoljuk, hogy a gazdasági válság a tőzsdei mutatók zuhanásával, vagy a társadalmi degradációval kezdődött, ez egy hosszú folyamat eredménye. Ma már gigantikus méretű, az emberiséget is a kihalás szélére sodorhatja. A változtatásnak a fejekben kell elkezdődnie, egy olyan folyamattal, ami képes az értelmetlen élvezethajhászást megállítani.

Amikor a lét forog kockán – szemben a válsággal
A Létkérdés Konferencia minden évben a legégetőbb problémákkal, a legfajsúlyosabb kérdésekkel foglalkozik. Az egy napos koferencia érdekfeszítő témákkal, szakmájukban jeleskedő előadók általi tényfeltárásokkal, a nap végén pedig szakmai kerekasztalbeszélgetéssel hívja fel a figyelmet a tennivalókra. Programja tematikus. A délelőtti előadások folyamán megközelítjük a problémakört Sonkoly Gábor történész Válságretorika napjainkban, és Petschnig Mária Zita közgaszdász A válság gazdasági-pénzügyi aspektusai című előadásaikkal. A délelőtt Sríla Sivaráma Szvámi Mahárádzsa, a Krisna-tudatú hívők vezető lelkészének A válság társadalmi és erkölcsi vonatkozásai című előadásával zárul, ahol hallhatunk a válság alapkérdéseiről, és okairól, s arról, hogyan válik a kiút lehetősége egyéni döntésünkké?!


Délután a természeti környezet válságai kerülnek kifejtésre Vida Gábor biológus prezentálásában (A környezeti válság tényei és okai), valamint egy fenntartható életmodellbe nyerhetünk betekintést Hosszú Zoltán, az Ökovölgy Alapítvány elnökének segítségével (Egy megvalósult megoldás: Ökovölgy). A nap végén sor kerül a kerekasztal beszélgetésre, ahol a teendőket taglalják, Buda Béla pszichiáter, Hetesi Zsolt fizikus, Gaura Sakti dász, Krisna-völgy elnöke, és Babarczy Eszter közíró. Azonos tervek, más megoldási stratégiák.

Mit tehetünk mi egyének ebben a káoszban?
Rólad lesz szó! Egyéni lehetőségek, az összefogás fontossága, a csoport tettereje, átfogó eredmény. Válságkezelés a legkisebbtől a legnagyobb egységig, miközben a Te léted a tét!

Időpont: 2009. november 6., péntek
Helyszín: Gólyavár, ELTE Bölcsészettudományi Kar, 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Információk, helyfoglalás, részletes program >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x