5 esküvői babona hazánkból és a nagyvilágból
Címlap / Ezotéria / 5 esküvői babona hazánkból és a nagyvilágból

5 esküvői babona hazánkból és a nagyvilágból

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Vége hossza nincs az esküvőhöz kötődő babonák sorának. Életünkben nagyon fontos a megfelelő pár megtalálása és a jó házasság. Így aztán sokan úgy gondolják, hogy jobb magunkat már az esküvőn bebiztosítani.  

Valami régi, valami új, valami kölcsön kapott és valami kék, és ezüst érme a mennyasszony cipőjében.

A régi dolog jelenti azt a kapcsolatot, ami a menyasszony családja és közte húzódik. Egyfajta „új időszámítás előtti” kapcsolat, támasz.. Általában valamilyen antik családi ékszer az ideális viselet az arák számára. Akik olyan szerencsések, hogy megőrzi számukra édesanyjuk a nagymama fátylát büszkén viselhetik.

A teljesen új dolog viselete a szerencsés jövő és sikeres élet jelképe. Ez sokszor lehet maga a ruha, de más viselet is megteszi.

Legyen valami kölcsönzött, hogy emlékeztesse a mennyasszonyt arra, mindig mellette lesz a család, a barátok, ha szüksége lesz segítségre az életben. Jelentheti, konkrétan a barátoktól kölcsönvett tárgyat is, de akik magát a ruhát kölcsönzik az is kiválóan megfelel a célnak.

Valami kék. Ez okozza a legtöbb gondot. A tisztaság jelképe. Általában kék harisnyakötőt takar, de lehet, egy szalag az alsószoknyára tűzve, esetleg kék színű virág a hajban.



Pénzes babonák


Ami mindig ott van a virág. No és a pénz. Nos ez természetesen a gazdagságot van hivatva elhozni a friss házasok életében. Nálunk nincs ezüstből készült pénz, de bármilyen pénzdarab megteszi az ara cipőbe rejtve. A manyasszonytánc, vagy a nászajándékba adott pénz a bőséget hivatott jelképezni, ilyenkor mindenki bőkezű az ifjú párral. 

A mennyasszonyi csokor


Csokor jelentése a boldogság. Fontos, hogy mindkettőjük viseljen belőle, ezért alakult ki a férfiak kitűző viselete. Mivel a ceremóniával a boldogság megérkezett, (hiszen egybekelt a pár) így arra már nincs szükség, vagyis másoknak is megadathatik a boldogság elérése. Így alakulhatott ki a csokoreldobás szokása, mely hazánkban is egyre több esküvőn van jelen.

Fiúgyermek a menyasszony ölébe


Több országban is elterjedt szokás, hogy a lakodalom alatt egy kisfiút ültetnek a menyasszony ölébe. A fiúgyermek a termékenységen kívül elsősorban a családnév továbbvitelének jelképe. Egy kínai szokás szerint egy kisfiúnak meg kell pördülnie az esküvői ágyon, hogy biztosítva legyen: az első szülött egy fiú lesz.

Rizs eső és galambpár elengedése 


Az ifjú párra rizst dobálnak általában a házasságkötő teremből, templomból kijövet. Történhet ez a templomi ceremónia után is, de ott inkább a rózsaszirom szórása a jellemző. A rizs természetesen a termékenységet jelképezi, bőventermő szárával. Honnan máshonnan származhatna ez a szokás, mint Ázsiából a rizs hazájából. Magyarországon ugyanezt búzával is láttuk már, hiszen a lényege ugyanaz - a galambok megehetik. A galambpár pedig a szabadságot, a szerelmet, és a húséget jelképezi, ezért őket érdemes etetni már az esküvő napjától 


A szinglikről se feledkezzünk meg


Ki ne ismerné az amerikai filmekből a szokást, amikor a menyasszony még hajadon barátnői, ismerősei felsorakoznak, hogy elkapják az ara csokrát, amint az a háta mögé dobja. Akinek sikerül megkaparintania, az lesz a következő menyasszony a társaságból! Korábban ez a menyasszonyi csokor volt, de ma már kifejezetten "dobócsokrot" szoktakt készítettetni erre a célra, ami hasonló a rendes csokorhoz és a menyasszony hazaviheti a saját csokrát. 

A még nőtlen férfiak közül is hasonló módon szokták eldönteni, ki lesz a következő: a vőlegény menyasszonya harisnyakötőjét dobja közéjük. A menyasszony éjféli fátyoltánca is ezt a célt szolgálja (főként Nyugat-Európában, ahol nem járnak menyasszonytáncot a mi általunk ismert értelemben). Az ara leveszi fátylát és bekötik a szemét. A hajadon hölgyek körülötte táncolnak, miközben a menyasszony megpróbálja egyiküket megfogni és fejére tenni a fátylat: a szerencsés lefátyolozott lesz a következő a feleségek sorában.

Az esküvői babonák mára keveredtek, így semmi gond azzal, ha valaki a saját esküvőjén akár több nép esküvői szokásait is elegyíti, az a lényeg, hogy a saját lakodalmunkban mi jól érezzük magunkat. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10753 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x