Álomfejtés lexikon - 22 tipikus álom
Címlap / Ezotéria / Álomfejtés lexikon - 22 tipikus álom

Álomfejtés lexikon - 22 tipikus álom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Krúdy óta tudjuk, hogy az álomfejtés bizony úri körökben is népszerű dolog. A vajákos, szótár szerű álomfejtés, jövendölés az álmokból a mai modern ezoterikusok szerint is a múlté. Jó játék, ám az önismeret ösvényén mélyebbre juthatunk, ha inkább saját álom-élményünket magunk értelmezzük. Ehhez nyújt hasznos segítséget az alábbi álom -tipológia, az álmok fajtáinak rövid ismertetője.  

Nem vagyunk egyformák – a férfiak mást álmodnak, mint a nők, s itt nem csak a nedves reggeleket eredményező álmokra gondolunk. Eleve gyakoribb, hogy a nők felszínesebben, több álom-élményt magukkal hozva álmodnak, mint a férfiak. A nők érzékenyebbek a hold változásaira is, valamint az időjárási frontokat is jobban megérzik. Ennek oka talán az is lehet, hogy az utódok nevelése a gyerekek álmának őrzése a nőkben genetikailag kódolt.

A férfi álomban viszonylag gyakori a súlyos lidércnyomás, (ilyenkor azért a vérnyomást is célszerű megvizsgálni!) a stressz okozta harci álmok, vagy a szexuális tartalmú álmok.
A pszichoanalízis és az ezotéria haladó iskolái úgy közelítenek az álmokhoz, mint a való életet segítő, feldolgozó folyamatokhoz. Úgy tekintenek rájuk, mint segítőkre, tudatalattink üzeneteire. Értelmezésük mindig egyedi, és személyre szabott – megfejtésükben pedig segítség mellett is csak az álmodó maga jeleskedhet.


Az alábbi 22 álom típusba szinte az összes álmunk beilleszthető:

Agressziós álmok:  Az álmodó mély dühöt, haragot, agressziót él át –gyakran dúltan ébred ebből. Az álom tartalma gyakran erőszakos, melyben az álmodó kárt okoz valakinek vagy valaminek, akivel érzelmi kapcsolatban áll.
Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.

Akusztikus álmok: Ez az a klasszikus eset amikor beleálmodjuk az óracsörgést az álomba, s alszunk tovább. A külvilág valamely hang-effektusát, hang ingerét az álomban is megjelenítjük, új tartalommal töltjük meg.

Zenei álmok: Az akusztikus álom egy fajtája. Az álmodó úgy véli, hogy egyes hangokat vagy egész zenedarabokat hall. Ez többnyire nőknél, vagy zenészeknél fordul elő.
Az akusztikus álom szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.

Archaikus álmok: Az álmodó ősi tájakat, sárkányokat, misztikus-archaikus lényeket, helyeket lát álmában. Szinte kizárólag kisgyermekeknél fordul elő.

Azonosuló álmok: Az álmodó úgy érzi az álmában, hogy másvalaki, mint valójában. Néha történelmi személyiség, filmsztár, hős, néha valami referencia személy a saját életéből, vagy a közéletből…  Gyermekeknél a leggyakoribb, felnőtteknél viszonylag ritka

Állatos álmok: Erőteljes szimbolikát hordoznak, igen összetett jelentésrétegeket hordoznak. Az állatok neme és fajtája egyaránt jellemző lehet a valóság egyes személyeire. (Akár magára az álmodóra is) Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul – gyerekeknél kicsit gyakoribb.


Fotó forrása: PixabayCsonkításos álmok:
Freudi értelemben a kasztrációs szorongás kivetülései – valójában a szorongásos álmok egy speciális fajtája. Elsősorban fiúknál, néha óvodás- kisiskolás lányoknál fordul elő – felnőttekre nem jellemző.

Boszorkányos, szörnyes és szellem-álmok:
A boszorkányos álom esetén mindig valamilyen valóságos női élet szereplő álombeli szimbolikája jelenik meg. A szellemjárós, kísértetes vagy más misztikus lényekkel álmodás már lehet férfi és nőnemű személy kivetülése is. Érdekes, hogy nem mindig klasszikus rémálom, nem mindig kíséri félelem érzet, bár kétségtelenül ez a leggyakoribb. Elsősorban kisebb gyerekeknél, fiatalabb kamaszoknál jelenik meg, ritkábban ezoterikusan gondolkodó, a valóságtól eltávolodott nőknél.


Fotó forrása: Pixabay

Erotikus álmok: Erotikus tevékenység után, nemi izgalomban, vagy éppen a hosszú szexuális „éhezés” eredményeképpen fordul elő minden korosztálynál és mindkét nemnél, az életkori sajátosságok függvényében differenciálva. Néha szimbolikusan, néha direkt formában jelentkezik. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul – férfiaknál főleg kamasz fiúknál látványosabb, ha nem is minden áron gyakoribb!

Gusztatorikus álmok; ízes - szagos álmok: Az álmodó egy vagy több intenzív szagot érez – ezek lehetnek valósak, melyek a külvilágból érkeznek és az álmodó bevonja a valóságot az álom élménybe, de lehetnek csak az álomban megjelenők is. Ennek az álomnak rokona az ízleléses álom, melyben az álmodó egy erőteljes ízt érez valóságosként. (Például a rég meghalt nagymama legfinomabb süteményének íz-emléke jelenik meg élénken.)

Halál – álmok: Az álmodó néha saját halálát álmodja meg, gyakori azonban, hogy olyan személy haláláról álmodik, aki a vágyai beteljesülésének, fejlődésének útjában áll, de ezt ébren nem lehet beismerni. Az álom ennek ellenére nem felszabadító – inkább nyomasztó.
Halottakkal álmodni is hasonló jelentésű – az illetőt nem tudtuk elengedni, meggyászolni, vagy még van valamilyen üzenete a számunkra, amit be kell fogadnunk. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul, életkor szerint differenciálva.

Intő álmok: Ezek szinte egyértelműen figyelmeztetnek valamire, olyan jeleket küldenek, melyeket gyakran különösebb értelmezési körök nélkül is tudhatunk. jelezhetnek például egy kezdődő betegséget, de felszínre hozhatnak kora-gyermekkori lelki bonyodalmakat, melyek okozói mai problémánknak.
Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.

Jós álmok: Az álmodó olyan dolgokat tapasztal meg, melyek később valósággá válnak. Erre mondjuk, hogy „ezt megálmodtam előre” – sokszor a pszichológiába leírt „de ja vue” (Dezsavű) élmény éppen efféle jós-álmok nyomán keletkezik. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul, gyerekeknél sokkal ritkábban. (Tudatos álom – munka segítségével ez is előidézhető, jól megfigyelhető!)


Fotó forrása: Pixabay

Kényszeres álmok:
Az álmodó nem tesz különbséget az álom és a valóság között. Nem sokkal ébredés után, látszólag ok nélkül, valójában az álomélmény okán olyan dolgokra ragadtatja magát, amik egészen értelmetlennek tűnnek. Ezek néha misztikus élményt hozhatnak, néha azonban teljesen őrült dolgokhoz vezetnek. (Misztikus élmény, pl. ha valaki megálmodja, hogy milyen településen, milyen ház amit meg akar venni, majd azonnal odamegy és meg is találja azt. Ez nem jós álom, mivel a jelenben, a valóságban már megvan, nem egy későbbi időben lesz majd. Őrültség, ha valaki azt álmodja, hogy a férje megcsalja őt, s ezért az egyébként teljesen ártatlan embert bünteti meg!) Fiataloknál viszonylag gyakori – elmekórtani eseteknél szintén előfordul, de spirituálisan érzékeny nők is gyakran álmodnak ilyesmit.

Kinesztetikus álmok: Az álmodó intenzív, erős mozgási élményt él át. Intenzíven fut, úszik, vagy más módon mozog, sportol, tornászik, kerékpározik, stb. Gyakran kísérik az álmot tényleges mozdulatok is. (futó lábmozgás, stb..)  Ébredéskor akár valóban izzadtan ébred, mintha mozgott volna. Elsősorban férfiaknál, de minden korosztálynál előfordul.

Menekülős – üldözéses álmok:
Az álom azon fajtája, amikor valamilyen üldöző elől menekülünk. Gyakori kép, hogy a menekülés közben az álmodó lebénul, csapdába esik, képtelen tovább haladni, s emiatt felébred álmából. Az álomértelmezők az ilyen álmok esetében azt tanácsolják, várjuk be az üldözőt és kérdezzük meg mi az üldöztetés célja. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul, de gyermekeknél és stressz alatt élő férfiaknál gyakoribb.

Reinkarnációs álmok: Olyan álom, melyben teljesen valóságosan egy másik személy bőrében, más időben, térben, helyen élünk. Az álom valóságszerűen, vagy elmosdottan is megjelenhet, attól a hittől teljesen függetlenül is, hogy hiszünk-e előző életeinkben vagy sem!
Szinte minden korosztálynál és mindkét nemnél előfordulhat, de kisgyermekeknél és a témára érzékeny, ezoterikusan gondolkodó embereknél gyakoribb. (Tudatos álomkontrollal ilyen álom akár elő is idézhető!)
 
Repüléses álmok: Az álmodó repül – többnyire nem valós repülőgépen, hanem misztikusan, karjait kitárva, vagy más különös módon. A karját előre nyújtva a levegőeget hasító Superman figurája is feltehetőleg egy ilyen repüléses álomból született. Ez ugyanis egy gyakori álomkép. Főleg kamaszoknál fordul elő.


Fotó forrása: Pixabay
 
Színes álmok:
Az álmodó személy színes képeket lát, egészen valósághűen jelennek meg a dolgok az álomban. Vannak ugyanis olyan álmok – többnyire férfiak álmaiban – melyek fekete-fehérek, elmosódottak. Többnyire nőknél fordul elő – kábítószer hatására igen élénk színes álmok jelentkezhetnek.

Születési álmok: Nagyon fontos tudatalatti feldolgozó folyamat. Nem konkrétan a születésről, hanem áttételesen, szimbólumok nyelvén szól a születésről. Gyakoriak ezekben a képekben a fulladásos álmok (első levegővétel nehézsége) a különféle fájdalmak, erős testi érzések megjelenése, melyek a születés körülményeire utalhatnak. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.

Szorongásos álmok:  Különböző szimbólumok formájába jelenik meg. Akkor különösen jellemző, ha szorongásunk nappali életünkben is jelen van. Gyakran ébred fel rá az álmodó – foglalkozni kell a szorongás tárgyával, mert alvászavarokhoz vezethet, ha hosszan húzódik a szorongó álmok ciklusa. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.

Vágyteljesítő álmok: Az elfojtott tudatalattink tartalma tör felszínre, s az álom olyan képeket vetít, melyet ébren nem élhetünk meg. Gyakran gyermekkori vágyaink válnak valóra az álmok síkján, vagy valamilyen elérni remélt célunkat álmodjuk valóságosnak. Az ilyen álmok erőt adnak a hétköznapokhoz, a célkitűzéseinkhez. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.

Zuhanásos álmok: Az álmodó úgy érzi, hogy valamilyen mélységbe, örvénybe, szakadékba, vagy magaslatról lefelé zuhan, s mielőtt földet érne, hirtelen felébred. Szinte csak a nagyobb gyerekekre, kamaszokra jellemző – felnőttekre viszonylag ritkán.

Egyes álom típusok szinte minden hosszabb álomban összemosódnak – például egy álom lehet kinesztetikus, sok mozgással járó ugyanakkor szorongós, menekülős álom, mely végül zuhanással végződik. Az álmok kategorizálása csupán azért érdekes, mert így könnyebb átlátnunk, milyen élmények mely lelki változókról szólhatnak.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 220699 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x