A vudu mágia
Címlap / Ezotéria / A vudu mágia

A vudu mágia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-30

Vudu. Kevés ennyire koherens és kiismerhetetlen vallás él ma a földön, mint Haiti népének ősvallása. Divat ma ez a szó. Dezodorok, ruha márkák élnek ezzel a névvel, mégis a legtöbbünk fejében csak ködös képzetek élnek arról, mi is a vudu valójában?...  

A vudu vallás a világon

A vudu vallás terjedését nem az aluljárós hittérítők hiánya, vagy a szekta alapító szerencselovagok bátortalansága okozza. Néhány önjelölt mágusnál össze is akadunk vudu kellékekkel, melyek általában nem autentikusak. A terjedésének inkább az a gátja, hogy a fehér európai kultúra teljesen más elveken gondolkodik. A vudunak nincs írott bibliája, de a beavatott papok és papnők évszázadok óta őrzik a titkokat. És Haitin olyan titkok vannak, amiket a haiti ember még magának sem mond el.Rio de Janeiroban Macumba kultuszáról sok amerikai filmben hallhattunk, de több más afrikai eredetű kultusz is van, például Kubában és Dominikán a Santeira, vagy Jamaicán a Procomania. A vudu egyes állítások szerint az ősi atlantiszi mágia egyik torzult válfaja és a dahomeyi királyságból, afrikai rabszolgák útján került át Amerikába, ahol sok afrikai eredetű elemmel keveredett. Többek között keresztény hatással is. A vallás nevét sokféleképpen írják: vodu, vaudoux, vaudou, vouduu, voodoo.

Ha Haiti fővárosában, Port-au-Prince utcáin járunk, rögtön észre vesszük a házak falára rajzolt, feslett, tőzött különös jeleket, feliratokat, rajzokat, neveket, alakokat, állatokat, melynek mindnek külön jelentése van. Ezek a legváratlanabb pillanatokban feltűnhetnek. Buszon a nyakban, lakások bejáratán, vagy a minden házban megtalálható házi oltárokon, vagy egy fára akasztva. De nem minden vudu mágikus eszköz ilyen feltűnő.

Találkozás a vuduval

Egy barátunk jamaicai túráján gyufásdobozát egy helyi lánynál felejtette. Napokig kínzó hiányérzete volt, úgy érezte, hogy a lánynál hagyott valamit, de nem tudta, mi az, látszólag semmije nem hiányzott. Mikor a sziget másik oldaláról visszament a lányhoz, az megvallotta neki, hogy szerelmes, és a gyufásdobozán keresztül hívta vissza magához. Ebből látszik, hogy a mágia még arra is hat, aki nem hisz benne és nincs mindig szüksége egy vudu mágusnak arra, hogy holmi feltűnő fekete kakasokat aggasson a cseresznyefára. Elég, ha a tárgyat hatalommal ruházzák fel.

A nagy politikára is "rátette a kezét a vudu". Állítólag a Kennedy gyilkosságban 1964 -ben szintén az akkori rettegett rémuralmat fenntartó haiti elnök, vudu főpap, Francois Duvallier, vagy ahogy a nép hívta. Papa Doc volt a ludas. A diktátor a vudu segítségével 15 évig tartotta kézben a szigetet és az uralkodása alatt 26 ezer ember tűnt el nyomtalanul. Az amerikai elnök néhány hónappal korábban megorrolt papa Doc-ra a diktatúra túlkapásai miatt, és felfüggesztette az országnak kiutalt évi 12 millió dolláros segélyt. Ezután a vudu legkeményebb átkával sújtotta Kennedyt, az Onanga átokkal, mely 3,6 vagy 9 hónap alatt öl. Az uralkodó fia "Baby Doc" folytzatta apja totaliárus uralkodását és a vudu praktikákat is. Uralkodása "csak" 10 ezer emberéletet követelt. Elűzése után a mai Haiti a legszegényebb országok egyike.

Az ördög vallása

A katolikusok a vudut az ördög vallásának kiáltották ki és a mai európai közhiedelemben is az ősi vudu kegytárgyak személyesítik meg a fekete mágiát. A fekete kakas, a viaszbáb és társai. A haiti lakosság szinte teljes létszáma gyakorolja a vudu valamilyen formáját. A szigeten tartózkodó egyházak igyekeztek a Papa és baby Doc kormányát gyűlölő népnél saját vallásuk számára tőkét kovácsolni. Elnézőbbé váltak a vudu kegytárgyakkal szemben és hadjáratot indítottak a régi rezsimben működő papok ellen.

Keresztény inkvizíció a XX. század nyolcvanas éveinek közepén

A vudu papok elleni hajsza másfélezer beavatott lemészárlásával még nem ért véget. 13 vudu pap csak úgy menekülhetett meg, hogy megtagadta vallását és kinyilvánította a kereszténységet. Jéremiben egy katolikus plébános elégette a vudu dobokat és más rituális tárgyakat. A hivatalos haiti egyház ugyan cáfolta, hogy hozzájárulásával végezték volna a keresztény inkvizíciót, de tények igazolják részvételüket. Az öldöklés az egész országra kiterjedt, bár az igazság az, hogy a diktatúrát legalább annyi katolikus, mint vudu hívő támogatta. Az a hír is járta, hogy a titkos vallásháborút az USA tőkeerős egyházai is támogatták.

A vudu eszmeiség

A vudu vallás, de nem csupán az. Összetett eszmeiség, egyfajta gondolkodás. Lényegében egy primitív kígyó-imádat, mely a társadalom minden rétegére kiterjedt. Mágikus, okkultista naturalista vallás és gondolkodásmód. Többnyire csak kívülről láthatjuk, és tudásunk róla tapasztalati alapú, vagy felszínes lehet. Rituáléit beavatott papok, papnők ismerik csak, tudásuk nem eladó, mert a pénz értéke teljesen más ott, mint a világ más területein. Hatalma irigylésre méltó. Nem sok olyan pontja van a földnek, ahol a kilencvenes évek közepén, a lakosság legnagyobb része gondolkodás nélkül elhinné, hogy a kormánynak zombi -zászlóalja van, és hogy varázslattal harcolnak az Amerikai Egyesült Államok elnyomása ellen. Ezeket a halálukból feltámasztott, ezért legyőzhetetlen harcosokat - bár teljes képtelenségnek hangzik, - a Pendragonnak komolyan kellett vennie.

 

A vallás és kellékei

Az ősi sámánizmus, kábítószer élvezet az állat sőt néha emberáldozat, a babonák és bizonyos keresztény hitből átszivárgott elemek egyesítése. Talán így foglalható össze a vudu ijesztő és egyben misztikus világa. Az Afrika nagy részén már elhalt kígyó - bika mítoszt megőrizték, mely a görög mitológiánál ősibb dzsungelvallásokból ered. A kígyó a láthatatlan lélek, a szexualitás, a fallosz szimbóluma is.

A vudu többistenhiten alapuló vallás. Animista, afro-keresztény elemeket elegyít eksztatikus masszában. Szertartásaikat papok, vagy papnők irányítják. A papok neve lehet: Houngan, papalois, papa loa. A papnőt mambo, vagy mamalois, mama loa néven említik. A templomok szertartásain beavatott résztvevők neve hounsi. Gyakori, hogy az emberekhez nem igazán kedves istenekhez áldoznak, akik lehetnek alakjukra nézve emberiek, állatiak és tárgyiak is. A vudu szertartást a dobok hangja, a rengeteg rum, a vér íze és látványa, a kábítószerek, egy speciális vallási hisztériához vezetnek. A ceremóniák legtöbbje kapcsolatfelvétel az istenséggel, vagy az istenség megjelenítését szolgálja.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11243 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x