Zsidó nők a vallás viharában
Címlap / Ezotéria / Zsidó nők a vallás viharában

Zsidó nők a vallás viharában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-31

Dr. Wallenstein Zoltán mondta 1938-ban, hogy a zsidó vallás a "rózsaszín szemüveg vallása", a töretlen optimizmusé. Az optimizmus és a legfontosabb "sejt", a család megőrzésének feladata, mint minden közösségben, itt is elsősorban a nőkre hárul.  

Dr. Wallenstein Zoltán mondta 1938-ban, hogy a zsidó vallás a „rózsaszín szemüveg vallása”, a töretlen optimizmusé. Az optimizmus és a legfontosabb „sejt”, a család megőrzésének feladata, mint minden közösségben, itt is elsősorban a nőkre hárul.

Egy ortodox zsidó vallást követő nő élete egy hatalmas megkönnyebbült sóhajjal kezdődik: a körülmetélést megúszta. Van helyette más.

Mint minden vallási közösség életét a zsidó nők életét is behatárolja a vallás, a rituálék, a szabályok. Elsősorban három vallási feladat hárult az elszánt hölgyekre a Tóra szerint.
Az első a szombati (sabat) gyertya meggyújtásának feladata, a feladat hátterében az áll, hogy a zsidó hagyományok szerint a gyertya jelképezi a házi békét, aminek életben tartása a mindenkori nő feladata.
A másik kötelesség a kenyérsütés során a tésztából egy diónyi adagot tűzbe kell vetnie (ez a chala-vétel). Eredetileg ezt a kis adag tésztát a Szentély lakóinak illet felajánlani. Ez persze arra is utalás, hogy a konyhát is a nőnek kell „tisztán” tartania: ami nem is olyan egyszerű a kóser hagyományokat követve.
Végül az utolsó feladat a rituális havi fürdő elvégzése. A Tóra szerint ugyanis a nők a havi vérzést követő hét napon is „tisztátlanok” egészen addig, amíg át nem esnek, áldásrebegés kíséretében természetesen, a rituális fürdőn. A három kötelesség héber megfelelőinek első betűiből a „báj” szót lehet kirakni.

Persze a dolog nem ilyen egyszerű. A nők, hogy nehogy kísértésbe vigyék a férfiakat alakjukkal, hajukkal, előzékenységből (nem várható el egy ivarérett férfitól, hogy ne gerjedjen egy szép hajkorona láttán) el kellett testüket fedniük (Ugyanezen okból nem vehetnek részt együtt a nők és a férfiak a vallási rituálékon: egy nőnek még a hangja is csábos). Tehát hosszú szoknyát, hosszú ujjú inget és kendőt, vagy a modernizáció és a divat előretörésével, parókát kellet viselniük. Egy asszony testét, haját más férfi nem láthatta csak a férje.

Apropó házasság. A házasságot közvetítőn keresztül volt szokás nyélbe ütni, de a szülők közvetlenül is tárgyalhattak. A megegyezést követően a vőlegény már átjárhatott a leendő mennyasszony házához, és ha eljött az ideje jöhetett az eljegyzés, amit ajándékkal és tányértöréssel tettek ünnepéjessé. A házasság előtt a menyasszonynak ismét mikvét, azaz rituális fürdőt kellett vennie, és a vőlegénnyel együtt böjtölve várni a nagy napot. A szertartás előtt a nők külön, külön megterítettek a női és a férfi vendégeknek, mialatt a mennyasszony egy külön teremben ülve fogadta a jókívánságokat. Közvetlenül a szertartás kezdete előtt a menyasszony legközelebbi nőrokona elfedte az ara arcát egy kendővel és, így kísérte őt a hüpe (sátor) alá, ahol hétszer kerülte meg leendő férjét. A rabbi áldást mond, felolvassa a házasság levelet, a vőlegény poharat tördel (aminek darabjait eladósorban lévő lányok teszik el reménykedve.) és már kezdődhet is a buli. Persze külön-külön a férfiaknak és a nőknek. A menyasszony tánc alatt is a már ismert szemérmességtől hajtva a felek egy kendőn keresztül érintkeznek, mivel más ember feleségét idegen férfi nem érintheti.

A zsidó vallás szereti a kiskapukat. Tehát a házasságból is van kiút. A megromlott házasságot fel lehet bontani: „csak” át kell adnia a férfinak egy válólevelet a háromtagú rabbinátusi bíróság jelenlétében. Ha VIII: Henrik ezt tudta volna!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10155 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x