Élők és holtak
Címlap / Ezotéria / Élők és holtak

Élők és holtak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-27

November elsejei Mindenszentek ünnepét és Halottak napját a bencés rendnek köszönhetjük. Ezen a napon az egyház azokat a szenteket ünnepli, akik név szerint nem szerepelnek a naptárban. Ez a nap az egyházi év utolsó szakába esik, és tulajdonképpen diadalünnep: seregszemle a mennybe jutottak között. Már a kereszténység első évszázada óta ezen a napon ünnepelték, de az utána következő Halottak napja mellett az evilági elismertsége mintha kissé háttérbe szorult volna. A Mindenszentek tulajdonképpen előkészület, virrasztás a holtak emlékéért. A Halottak napja pedig megemlékezés a tisztítótűzben szenvedő holtak lelkeiről... 


Rendezvénynaptár
Mindenszentek és Halottak napja

"Ha a bűneinket, Uram, felrovod,
Uram, ki az, aki előtted megállhat?
De nálad bocsánatot nyer a vétek
ezért félve tisztelünk Téged

Remélek az Úrban, benne remél a lelkem
és bízom ígéretében."
129. zsoltár

November elsejei Mindenszentek ünnepét és Halottak napját a bencés rendnek köszönhetjük. Ezen a napon az egyház azokat a szenteket ünnepli, akik név szerint nem szerepelnek a naptárban. Ez a nap az egyházi év utolsó szakába esik, és tulajdonképpen diadalünnep: seregszemle a mennybe jutottak között. Már a kereszténység első évszázada óta ezen a napon ünnepelték, de az utána következő Halottak napja mellett az evilági elismertsége mintha kissé háttérbe szorult volna. A Mindenszentek tulajdonképpen előkészület, virrasztás a holtak emlékéért. A Halottak napja pedig megemlékezés a tisztítótűzben szenvedő holtak lelkeiről.

Az ünnep délutánján tele vannak a temetők a megemlékezők gyertyáival, csokraival és koszorúival. Az élő hagyomány szerint délután megtisztítjuk, este pedig világítjuk a sírokat. Otthon gyertyát gyújtunk, annyit, ahány halottja van a családnak. Ahogy törődünk a sírokkal, ez önmegtisztító gesztussá is válik, kapcsolatteremtéssé a múlttal - azzal a múlttal, amelyben a szeretet örökkévalósága számít egyedül. A gyásznak megvannak a saját rítusai. Amelyek egyúttal a megnyugvás és az elengedés rítusai is.

Hagyományok
Érdemes kicsit szétnézni, milyen hagyományok éltek. Volt, ahol azt hitték, hogy az első gyertya meggyújtásánál minden családtagnak jelen kell lennie, mert a holtak szellemei kijönnek a sírokból, és ellenőrzik, hogy mindenki megemlékezik-e róluk. Mindenszentek napjára sok kalácsot sütöttek, és szétosztogatták a temető kapujában álló koldusok között, hogy imádkozzanak a holtak lelkéért. Volt olyan is, hogy a háztól a sírig mákot szórtak, hogy a halottnak nyugodt álma legyen, és ne térjen vissza, ez utóbbi a bűntudattól való megszabadulás és a halál tényében való megnyugvás vágya. Ha valaki fölakasztotta magát, a néphit azt tartotta, hogy az évben sok lesz a halott. Ahol a halottat kiterítették, letakarták a tükröt, azért, nehogy visszanézzen, és magával hívjon valakit. Kisgyereket pedig csak akkor szabad kivinni a temetőbe, ha már kinőtt a foga. Valamikor a halva született gyereket nem lehetett eltemetni, mert nem volt megkeresztelve. A népi hiedelem szerint az ilyen gyerek a születése utáni hetedik esztendőben fölsír, és aki először meghallja, annak kell megkeresztelni azáltal, hogy azt mondja: "Én megkeresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ha fiú vagy, légy Ádám, ha leány vagy, légy Éva." Előfordult az is, hogy Mindenszentek napján tartottak legényvásárokat is A legények a falu főutcáján gyülekeztek, és a gazdák is odamentek, ott egyeztek meg egy álló évre, aztán pedig elvonultak a korcsmába meginni az áldomást.

A Halottak napjához több korlátozó szokás is kapcsolódik. Nem volt szabad például mosni, mert ez ezen a héten mosott ruhák megsárgultak. Meszelni sem lehetett, mert a férgek ellepték a házat. A Felső-Duna mentén azt hitték, hogy ilyenkor a halottak lelkei is hazalátogatnak, azért ilyenkor végezték az őszi nagytakarítást, hogy a tisztán, felkészült lelkekkel fogadják őket. De tilos volt ezen a napon a varrás is, mert minden öltés ezen a napon szúrás a halottjuknak.

Ellentmondásos a népi képzelet, hiszen a szokások egy része a megnyugvást szolgálja, mint a mákszórás szimbolikus cselekedete, amely azt a vágyat volt hivatott kifejezni, hogy a holtak békében nyugodjanak. Másrészről a fokhagyma legáldásosabb hatása a kísértetek távoltartása volt. De nem ezen a héten! Ezen a héten nem volt szabad fokhagymát ültetni, mert "az mind megromlott".

Haldoklással kapcsolatos hiedelmek
Az álomfejtés rossz jelnek tekinti például, ha valaki virágot kap álmában. Temetést jelent. Tiszaföldváron a fekete felhő, Jászberényben a cseresznye vagy fekete szilva evése jelenti ugyanezt. A beteg ember házatáján szorgalmasan figyelték a jeleket: fölépül-e. A nagybeteg családjának valamelyik tagja hozott egy marék földet a temetőből, s bal kezében a földet, jobbjában egy karéj kenyeret tartva a betegágy lábához áll. Azt figyeli, hogy a szenvedő melyik kezét mozdítja előbb. Ha a balt, akkor már az elmúlás kísérti, és hamarosan meg fog halni. Amikor már nincs remény, és látni, hogy mindenképpen meg kell halnia a betegnek, igyekeznek megkönnyíteni a szenvedéseit. Ezért sokfelé a földre ágyaznak neki, a mestergerenda alá, hogy a lába az ajtófele legyen. Abban a házban, ahol haldokló van, nem szabad nyitva hagyni a fiókot sokáig, mert, nehezen fog kimúlni. Sokszor lélekharangot húznak, ha a haldoklás hosszú ideig tart, hogy megtévesszék a lelket, és az könnyebben hagyja ott a testet. Nem tud meghalni az, akinek haragosa van, míg a halálos ágyán kezet nem foghat vele. A tolvaj pedig csak akkor tud kimúlni, ha kikiabálta mindenkinek, hogy mi minden rosszat tett életében. Hosszasan szenved az is, akinek pénz van a feje alatt. Ezért szokták ezt a jó rokonok onnan kimenteni. Az utolsó pillanatokban nem szabad a távozót nevén szólítani, mert akkor visszajárna a túlvilágról.

Az elmúlás utáni idő
A matyók szerint, amikor valaki meghal, egy csillag fut le az égről: "leáldozott a csillaga". Általános hit, ha a halott szeme nyitva maradt, akkor vár valakit maga után, ha meg a szája, akkor ellenségét vagy megbántottját akarta volna megbékíteni. Minden cifra holmit kivisznek a házból. A rokonok hozzák az ételt, mert a háziak nem főznek, nehogy visszajárjon a halott. A temetésig többször megsiratják a halottat, de vigyázni kell, nehogy "fölsírják" a halottat, mert aki így föléled, az elkínlódik három-négy napig is. A kisgyermeket nem szabad nagyon megsiratni Hajdúnánáson, mert angyalszárnyai átnedvesednek, s elmarad a repülésben a többiektől.

Annak ellenére, hogy a Mindenszentek és a Halottak napjához a legkülönbözőbb rítusok és hagyományok kötődnek, valamennyi ugyanazt hivatott megkönnyíteni. Most, az ünnep délutánján tele vannak a temetők a megemlékezők gyertyáival, csokraival és koszorúival. Az élő hagyomány szerint délután megtisztítjuk, este pedig világítjuk a sírokat. Otthon gyertyát gyújtunk, annyit, ahány halottja van a családnak. Ahogy törődünk a sírokkal, ez önmegtisztító gesztussá is válik, kapcsolatteremtéssé a múlttal - azzal a múlttal, amelyben a szeretet örökkévalósága számít egyedül. A gyásznak megvannak a saját rítusai. Amelyek egyúttal a megnyugvás és az elengedés rítusai is.

Árvay Alica
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 5266 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x