Meglátja-e a medve az árnyékát?
Címlap / Ezotéria / Meglátja-e a medve az árnyékát?

Meglátja-e a medve az árnyékát?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A népi meteorológia hagyománya szerint február 2-án kell megfigyelni, mit csinál a medve, valamint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe is ezen a napon van.  

Februárban még tart a farsang, és ez időszak a húsvéti böjtöt előzi meg, ezért a hónap neve az ómagyar kalendáriumban: böjtelő hava.

Gyertyaszentelő Boldogasszony

Mária tisztulatjának napja, vagyis az a nap, amikor hagyomány szerint a szülés után Mária megtisztult, újra a temploma mehetett és bemutathatta Jézust. Ez tehát Jézus bemutatásának ünnepe is egyben. A gyertyaszentelés szimbolikus értelmezése szerint Jézus, a követendő láng, a gyertya, az ő megszentelésének ünnepe pedig a mai. A néphitben a még hátralévő tél negyvenes - mégpedig ellentétes - rámutató napja.

Medve koma kijön a barlangjából...

Legalábbis így tartja a hagyomány. Ha a medve ilyenkor enyhe időt talál (a napsütésben meglátja az árnyékát), akkor még visszabújik, mivel akkor hideg idő várható a maradék télre, ha viszont csípős hideget, akkor a tél hamar véget ér.Ez a nap egybeesik a rómaiak tavaszkezdő ünnepének idejével is. Az elrabolt Ceres gabonaistennő keresését szimbolizáló gyertyás- fáklyás felvonulás vált a kereszténységben gyertyaszenteléssé. Ez lehet az ősi magyarázata a gyertyás misének és a gyertyás körmenetnek.

A gyertyaszentelés

A szertartás előtt minden tüzet eloltottak, majd az új tüzet megáldották, azután az áldott tűzről a gyertyákat meggyújtották. Ezeket a gyertyákat körülhordozták. A gyertyának azt a végét, ami még nem égett le, a híveknek illett hazavinni, hisz ez jó szolgálatot tett a ház körül. A szentképek háta mögé tették a gyertyát és égiháború, lidércveszély, villámlás, Isten haragja vagy más esetekben a gonosz erők ellen használták, ezzel világítottak. Az utolsó kenet feladásakor a pap ezt a gyertyát helyezte a haldokló kezébe, meggyújtva. Erről vettek lángot a ravatalhoz.

Balázsolás

Szent Balázs örmény püspök, vértanú ünnepe a katolikus egyháznál, napja február 3. A püspök megmentette egy gyermek életét, akinek egy szálka akadt a torkán. Mondják, máskor meg visszaszerezte egy asszony disznaját a farkastól, s a nő egy gyertyával rótta le neki háláját. A torokbajok elleni közbenjáróként tisztelik - amire ugye ebben a nagy torokfájós, influenzás időszakban nagy szükség van. Ilyenkor jó, ha "Balázsáldást" kér magára a hívő. Balázs napon, a misét követően a pap két összekötött gyertyát tart az áldást kérő arca elé és rövid fohászt mond. Apátfalván, akik a templomban megbalázsoltatták magukat, az otthon maradottaknak is megsímogatták a torkát. A Hont megyei gyerekek a szentelés után a szobában ingre vetkőztek, balázstáncot jártak. Jól kimelegedve aztán kiszaladgáltak az udvarra, hogy megtudják, jól hat-e az áldás.

A palócok torokszentelés közben almát tartanak a kezükben, hogy az áldás után parázsra vetett héjával a fájást megfüstöljék. A Balázs-nap a Benedek nap ellentétes napja. A földművelésben "madárűző" nap, mert Balázst a pusztában madarak táplálták, tehát tudott velük beszélni. Göcsejben a gazda hajnalban megmetszi szőlője négy sarkán a tőkét, hogy ezzel megakadályozza az őszi madarak elhullását.

Szent Veronika napja kedvező a házasodóknak!

Február 4. Szent Veronika napja, akiről azt illik tudni, hogy a kereszt alatt roskadozó Jézusnak nyújtotta a kendőjét, aki megtörölhette verítékes arcát. A hagyomány szerint a kendőn rajta maradt a Megváltó arcának mása. Úgy tartják, ez a nap a tél leghidegebb napja, és kedvez a ma házasulandóknak.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5226 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x