HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19
Címlap / Ezotéria / Jóslatok nyomában

Jóslatok nyomában

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19

Mivel egyelőre még nem valósult meg sem az időutazás, sem a jövendőt mutató kronovízió, kénytelenek vagyunk a különféle jóslásokra hagyatkozni. Így voltak ezzel elődeink is, akiket szintén érdekelte, mit tartogatnak számukra az elkövetkezendő évek. 

 

Rendezvénynaptár
Kit ne izgatna, hogy mit tartogat számára a jövő? Majdnem mindenki kíváncsi a sorsára, esetleg a jövő heti lottószámokra vagy a tőzsdei index holnapi állására, nem is beszélve arról, mennyire furdalja az oldalát, vajon jövőre is szeretni fogja még az, aki most nagyon-nagyon kedves.
Mivel egyelőre még nem valósult meg sem az időutazás, sem a jövendőt mutató kronovízió, kénytelenek vagyunk a különféle jóslásokra hagyatkozni. Így voltak ezzel elődeink is, akiket szintén érdekelte, mit tartogatnak számukra az elkövetkezendő évek. Ráadásul nagy jelentőséget tulajdonítottak azoknak a jeleknek, amik megmutatták, mire számíthatnak.
Az ókorban növények, állatok is jósoltak
Az ókorban köztiszteletnek örvendtek azok, akik "előre megmondták". A görög prophétész szóvól származik a próféta kifejezés, ez az isteni irányítás vagy beavatkozás eredményeként kapott jóslatot jelenti. Dodonában, Zeusz szent ligetében a papok az ottani tölgyfák lombjainak susogásából jövendöltek. A jóslat - mint ezt a kifejezés mai jelentése is őrzi - többnyire kétértelmű volt, s mindenki úgy értelmezte, ahogy tetszett neki. Az etruszkok s később a rómaiak az áldozati állatok belsőségeiből is jósoltak. Szintén Rómában az augur a madarak röptéből jövendölt. (A legenda szerint madárjóslás alapján dőlt el, hogy Remus vagy ikertestvére, Romulus alapítsa-e meg Róma városát.) Apollón első papnője Sybilia volt, utódai később tőle örökölték a nevet, ami a tisztség jelölője lett. A szibillák jóslataira gyakran az uralkodók is komolyan támaszkodtak.
A háromszázas évek közepe táján viszont egy kakasjóslás hozott érdekes eredményt. Ez úgy zajlott, hogy kört rajzoltak a földre, s annyi részre osztották, ahány betűből az ábécé állt. Mindegyik körcikk egy betűnek felelt meg, s a körcikkekbe egy-egy árpaszemet tettek. Aztán beengedtek egy kakast a körbe, s figyelték, milyen sorrendben csipegeti fel az árpaszemeket, s a megmaradtakból jósoltak. Ezúttal azt akarták kideríteni, ki lesz Valens császár utóda. A "Theod" névtöredék jött ki. Az uralkodó tudomást szerzett erről, és dühbe gurult. Először a kíváncsiakat végeztette ki, majd minden Theodorus nevű, császárként számba jöhető polgárt. A kakas mégis tudhatott valamit, ugyanis Valenst Theodosius követte a trónon, akit a történelem a nagy jelzővel tisztelt meg.
A Bibliából, Mózes könyvéből tudjuk, hogy az izraeliták számára tilos volt a jövendőmondás minden fajtája: "Ne találtassék te közötted, a ki az ő fiát vagy leányát átvigye a tűzön, se jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló. Se bűbájos, se ördöngősöktől tudakozó, se titok-fejtő, se halottidéző!" Ez azonban nem akadályozott meg egy prófétát abba, hogy néhány titokzatos szó jelentését megvilágítsa az uralkodó előtt. "Mivelhogy Dánielben, akit a király Baltazárnak nevezett, nagyobb lélek, tudomány és értelem, álmoknak magyarázata és titkok megjelenése és rejtélyek megfejtése találtatott. Most azért hivattassék elő Dániel, és ő megjelenti az értelmet. (...) És ez az írás, a mely feljegyeztetett: Mene, Mene, Tekel, Ufarszin! Ez pedig a szavaknak az értelme: Mene, azaz számba vette Isten a te országlásodat és véget vet annak. Tekel, azaz megmérettél a mérlegen és híjjávval találtattál. Peresz, azaz elosztatott a te országod és adatott a médeknek és persáknak." Azt gondolhatnánk, hogy a királyt feldühítette a megfejtés, ám ehelyett: ".. öltöztették Dánielt bíborba, és aranylánczot vetének nyakába, és kikiálták felőle, hogy ő parancsol mint harmadik az országban." (Dániel, 5,12,25-29)
A jóslás vagy latin szóval divinato külső jelekből, illetve jelenségekből következtet a jövőre. A jövendőmondó vagy látnok viszont minden segédeszköz nélkül előre látja azt - vagy sem.
Jósok és jövendőmondók
A jóslás igazán a középkor vége felé vált népszerűvé a hétköznapokban. Ekkor több mint százféle módszert ismertek a borostyánjóslástól a vakondjóslásig. A későbbiek során a jövendölés valóságos üzletággá fejlődött, a hiszékeny emberek szolid összeg ellenében bepillanthattak a jövőjükbe. A jósok persze nem vállaltak garanciát az előre látottak megvalósulásáért, s ezt nem is kérte tőlük számon senki.
A magánélet eseményei nem képezték közérdeklődés tárgyát, annál inkább az uralkodóké. E témakörben a XVI. században Nostradamus volt a profi, akienk megvalósult jóslatairól a mai napig legendák keringenek. Michael de Nostre-Dame orvos volt, aki a pestisjárvány idején feleségét és három gyermekét nem tudta megmenteni a haláltól. Ezután kiábrándult a világból, és mai kifejezéssel élve az ezoterika felé fordult, hogy jobban segíthessen a betegeken. Anconában járt, amikor egy fiatal ferences szerzetes jött vele szembe, s Nostradamus leborult előtte azzal, hogy őszentségét térdhajtással kell üdvözölnie. Később Félix Peretti valóban pápa lett, V. Sixtus néven.
És most nézzük a jóslatokat! Az úgynevezett centúriákból érdekes dolgok derülnek ki. Például az egyik négysorosából II. Henrik halálának körülményeit írja le, miszerint "A fiatal oroszlán felülmúlja az öreget, harci tusában, különös párviadalban. Aranykalitkában repeszti szét szemét." Badarság, mondhatnánk, mi értelme van ennek? Ám egy lovagi tornán fiatal testőrkapitánya volt a király ellenfele, s dárdája halálos sebet okozva behatolt Henrik aranyos sisakrostélya mögé...
Alvó próféta a XX. században
A XX. században is élt egy látnok, aki megjövendölt bizonyos eseményeket. Edgar Cayce-nak hívták, és 1877-1945-ig élt. Az alvó prófétának is nevezett Cayce az első és a második világháború kitörését, az 1933-as nagy gazdasági válság bekövetkeztét évre pontosan előre megmondta. Vajon honnan tudta? Véletlenül utalt pont ezekre az évekre, vagy megálmodta? Mindenesetre sejtései megvalósultak, akár hiszünk az álomfejtésben, akár nem...
Racionális XXI. századunkban már komputerrel szoktak jósoltatni a kíváncsiak. A hagyományok kedvelői inkább kávézaccból állapítják meg a lottószámokat, vagy ha van kéznél, ólmot öntenek szilveszter éjszakáján, hogy kiderítsék, mit hoz a jövő.
De vajon igazán tudni akarjuk a választ?


 
 
[5567]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x