A Védikus asztrológia tudományágai
Címlap / Ezotéria / A Védikus asztrológia tudományágai

A Védikus asztrológia tudományágai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A védikus asztrológia (dzsjótis) hat fő tudományterületre oszlik. A hora vagy dzsátaka a születési horoszkóp elemzésével foglalkozik. Ehhez a születés, egészen pontosan a köldökzsinór elvágásának időpontját kell alapul venni, lehetőleg minél pontosabban.  

A védikus asztrológia (dzsjótis) hat fő tudományterületre oszlik. A
hora vagy dzsátaka a születési horoszkóp elemzésével foglalkozik. Ehhez a születés, egészen pontosan a köldökzsinór elvágásának időpontját kell alapul venni, lehetőleg minél pontosabban. Nyilvánvalóan ez a dzsjótis legismertebb és legalapvetőbb területe, ahol a kifejtés összes alapvető szabályát megismerhetjük.

A ganita a csillagászati vagy asztronómiai számításokat jelzi. Erre
két módszert alkalmaztak az ősi bölcsek: a vákják alalmazását, illetve a az efemerida-táblázatokat. A vákják olyan védikus formulák, amelyek segítségével a születési hely és idő alapján kiszámítható a horoszkóp, minden külső segítség nélkül. Az efemeridák adatait a bolygók mozgásának hosszas megfigyelése által számították ki. Még ma is fennmaradt öt ilyen ősi obszervatórium India területén Dzsaipurban, Delhiben és más helyeken. Ma már számígépes programok segítségével is elvégezhetjük a számításokat, viszont az éretlmezéshez továbbra is szükség van az asztrológus személyes intuíciójára és tapasztalatára.

A góla a szférikus asztronómiát jelenti, vagyis az bolygók gömbalakjából származó mozgási sajátosságait veszi számításba, és tulajdonképpen a ganitához hasonlít.

A prasna a kérdező horoszkópokat jelenti. Indiában sokszor gondot jelentett az, hogy az átlagemberek nem tudták megmondani a születési időpontjukat. A kérdező horoszkóp a kérdés feltevésének idejére és
helyére vonatkozólag készül el, és bármilyen kérdés megválaszolható a segítségével, beleértve az ismeretlen születési időt. Sok asztrológus kizárólag kérdezőhoroszkópok segítségével válaszol a kliensek kérdéseire.

A muhúrta a kedvező időpontok kiválasztását jelenti. A Hold állása, a holdciklus napja, a Nap-Hold fényszöge és számos más jellemző alapján kiválaszthatóak azok az időpontok, amelyek kedvezőek bizonyos fontos események, pl. utazás, házasságkötés, üzleti találkozó elkezdéséhez, és képesek előtérbe hozni a születési horoszkóp kedvező eredményeit.

A szamhitá vagy nimitta az ómenek tudományát jelenti. E kiterjedt témakör segít az asztrológusnak abban, hogy a kérdés feltevésének körülményeit, az azt kísérő ómeneket megfigyelve következtessen a kérdés kimenetelére. Így tulajdonképpen számítások nélkül is számos következtetésre tud jutni, csupán az emberek, állatok stb. viselkedését, az időjárás változásait, az általa hallott hangokat stb. megfigyelve.

A szakértő asztrológusnak a fent ismertetett hat tudományágat az ősi írások tanulmányozása által kell elsajátítania.

Gauranga Das védikus asztrológus

gauranga@brihaspati.net
06-30-914-08-39
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1857 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x