A részhoroszkópok a védikus asztrológiában
Címlap / Ezotéria / A részhoroszkópok a védikus asztrológiában

A részhoroszkópok a védikus asztrológiában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A részhoroszkópok elkészítése során a rási kundaliból, vagyis a születési horoszkópból indulunk ki. A teljes zodiákust 12, egyenként 30°-os részre osztjuk, és abban határozzuk meg a bolygók helyzetét. Ez a horoszkóp gyökere. A részhoroszkópok szerkesztésénél is ebből indulunk ki. 

A részhoroszkópok elkészítése során a rási kundaliból, vagyis a születési horoszkópból indulunk ki. A teljes zodiákust 12, egyenként 30°-os részre osztjuk, és abban határozzuk meg a bolygók helyzetét. Ez a horoszkóp gyökere. A részhoroszkópok szerkesztésénél is ebből indulunk ki. A részhoroszkópok szerkesztése esetében az egyes rásikat több egyenlő részre osztjuk, és a rásik neveivel nevezzük el. A rásiban (továbbiakban R-1) elfoglalt fokszámuk alapján valamelyik az adott jegy valamelyik részébe v. töredékébe fognak esni, amelyet vargának vagy amsának neveznek. Ennek alapján egy-egy újabb horoszkópot állíthatunk össze, amelyben az azonos nevű részekbe eső bolygók a nekik megfelelő rásikba esnek. Ezeket nevezzük részhoroszkópoknak, és a továbbiakban az 1/n, vagyis n részre osztott rásik alapján szerkesztett részhoroszkópokra az R-n rövidítéssel fogunk hivatkozni.

Az egyes részhoroszkópok a horoszkóp egyes területeinek jelzéseire utalnak részletesebben, és a jelzéseik finomságát tekintve 12-es ciklusokra oszthatjuk őket. Az egyes részhoroszkópok által jelzett életterületeket is ismertetem a horoszkóp elnevezése utáni zárójelben.

A részhoroszkópok első ciklusába az első 12 részhoroszkóp kapcsolódik, amelyek a hora (R-2 - vagyon), drekkána (R-3 - testvérek) csaturthámsa (R-4 - ingatlan), pancsámsa (R-5 - hatalom), kauluka v. sasthámsa (R-6 - betegség), szaptámsa (R-7 - gyerek), asthámsa (R-8 - győzelem és vereség), navámsa (R-9 - házasság), dasámsa (R-10 - karrier), rudrámsa v. ékadasámsa (R-11- halál) és dvádasámsa (R-12 - szülők). Ezek a részhoroszkópok a fizikai testhez vagy azok kiterjedéseihez kapcsolódnak, és nagyjából a 12 ház analógiáit fejtik ki részletesebben. Maharisi Parásara nem tesz említést az R-5, R-6, R-8 és R-11 horoszkópokról, viszont Maharisi Dzsaimini előírja a használatukat.

A második ciklusba az R-13 horoszkóptól az R-24 horoszkópig terjedő részhoroszkópok esnek. Ezek a valóság mentális vagy érzelmi szintjére vonatkoznak, és Maharisi Parásara csupán három horoszkópot emel ki ebből a ciklusból: kalámsa v. sódasámsa (R-16- luxuscikkek), vimsámsa (R-20 - vallásosság) és csaturvimsámsa vagy sziddhámsa (R-24 - tudás). A következő ciklus technikailag az R-25 részhoroszkóptól az R-36-ig tart, de ezek közül is mára már csak kettőt használunk, a bhámsa vagy szaptavimsámsa (R-27 - jellemerő) és a trimsámsa (R-30 - balszerencse) horoszkópokat, amelyek a valóság tudatalatti szintjét írják le.

A következő ciklus az R-37 horoszkóptól az R-48 horoszkópig tart, és a szellemi világot írja le. Ezek közül csak a khavédámsát (R-40 - anyai ágon kapott karma) és az aksavédámsát (R-45- apai ágon kapott karma) használjuk. A következő, eggyel magasabb ciklus az R-49 horoszkóptól az R-60-ig tart. Ez utóbbit sastyámsának nevezzük, és a valóság karmikus szintjét írja le. Ebből a ciklusból Maharisi Parásara csupán az R-60 horoszkóp használatáról tesz említést, amelyből az előző életünkben elkövetett tettekre és azok jelen életbeli visszahatásaira következtethetünk. Természetesen ehhez nagyon pontos születési idő kell (a köldökzsinór elvágásának pillanata), hiszen ebben a részhoroszkópban az aszcendens kb. két percenként vált jegyet.

Léteznek ennél magasabb beosztású részhoroszkópok is, amelyeket a nádi asztrológiában használnak, például az astóttarámsa (R-108) és a nádiámsa (R-150), amelyek az élőlény karmájának finomabb értelmezésére valók. Ezek helyes használatát azonban ma már nagyon kevesen ismerik.

Gauranga Das védikus asztrológus
gauranga@brihaspati.net 06-309-140-839
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2082 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x