Túlsúlyosság és cellulitisz kezelése az Ájurvédában
Címlap / Ezotéria / Túlsúlyosság és cellulitisz kezelése az Ájurvédában

Túlsúlyosság és cellulitisz kezelése az Ájurvédában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-29

Az ájurvéda komplex, holisztikus gyógyászati rendszer, amely elsősorban az egészség megőrzésére törekedik, másodsorban, pedig a kialakult betegségek kezelésével foglalkozik. Ezért a klasszikus ájurvéda, mint gyógyászati rendszer, nem foglalkozik a szépség ápolással. 

Az ájurvéda komplex, holisztikus gyógyászati rendszer, amely elsősorban az egészség megőrzésére törekedik, másodsorban, pedig a kialakult betegségek kezelésével foglalkozik. Ezért a klasszikus ájurvéda, mint gyógyászati rendszer, nem foglalkozik a szépség ápolással. De vallja, hogy a szépség az egészségből, a belső harmónia megteremtéséből és a helyes életmódból fakad.

Az ájurvéda az egészség (és ez által a szépség, fiatalosság) megőrzése céljából számtalan egymást követő, egymásra épülő módszert alkotott meg.


Ezeket a kezeléseket és a kezeléshez használatos anyagokat teljesen egyénre szabja.Az ájurvéda az egészség, fiatalosság és szépség fenntartása érdekében a három dosa harmonikus működését igyekszik biztosítani. A három dosa a: váta (az a hatóerő, amely a testben az összes mozgást, szállítást teszi lehetővé), pitta (az a hatóerő, amely a szervezetben az átalakítást teszi lehetővé) és a kafa (az a hatóerő, amely a test szerkezetét alakítja). A dosák harmonikus működését a követekző szepontok figyelembevétele biztosítja:

• jó emésztés
• jó metabolizmus
• helyes táplálkozás
• a megfelelő időben és mennyiségben történő ürítés
• helyes életvitel
• megfelelő testmozgás

A túlsúlyosság, petyhüdt izmok, cellulitisz, a kafa dosa hibás működéséből, illetve annak felszaporodásából fakadnak. A kafa dosa őselem összetétele: Víz (cseppfolyósság) és Föld (szilárdság). A kafa dosa elsősorban a plazma és nyirok létrehozásához és működéséhez kapcsolódik, így a kafa dosa működését szabályzó ájurvédikus kezelések ideálisak a fent említett problémák kezelésére, cellulitisz esetében a nyirokpangás megszüntetésére.

Két fajta cellulitiszt különböztethetünk meg:
- a keményebb változat ( a kafa dosa Föld elemének felszíporodása), amely általában az aktívabb embereket támadja meg.
- a puhább változat az elernyedtebb izomzat következményeként könnyen elengedi a bőr rugalmasságát, feszességét és laza, megereszkedett hatást vált ki (leginkább a kafa dosa Víz elemének felhalmozódása)

A leghatékonyabb ájurvédikus masszázs kezelés a kafa dosa szabályozására az udwarthanám, amely Kerala (Dél-India) ájurvédikus tradíciójában alakult ki.

Az udwarthanám kezelésben hosszanti, mély simító és körkörös mozdulatokkal végezzük. A toló mozdulatokat (viloma), amely a lényege a kezelésnek, mindíg a kafa dosa mozgási irányába, tehát fölfelé végezzük. A lefelé irányuló (anuloma), simító mozdulatok a váta dosa harmonizálását szolgálják.

A kezelést olyan gyógynövények finom őrleményével végezzük, amelyek melegítő, diaforikus hatásúak, vagyis, ellentétesek a kafa dosa hideg, kemény, fix tulajdonságaival. Ilyen pl. a sudarshana choorna (speciális gyógynövény őrlemény keverék), az ashwagandha, atibala,, guggul, ajwan, barna mustármag, angyélika, viaszbokor, tövisbokor, tamarindsuz, szurokfű, szerecsendió, ruta, narancshéj, stb. A gyógynövény őrleményeket mindig úgy állítjuk össze, hogy legalább 5 összetevője legyen és a keverék tartalmazzon olyan hatátús gyógynövényeket is, amelyek harmonizálják a növények tüzes tulajdonságait, ezáltal nem irritálják túlságosan a pitta dosát.
Az udwathanám kezelés megszépíti a bőrt, a gyógynövények hatóanyagainak egy része felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe. Amennyiben túlsúlyosság, narancsbőr, petyhüdt izmok kezelésére, alakformálásra használjuk, úgy az udwarthanám akkor lesz ténylegesen hatásos, ha legalább 10-15 kezelést igénybe veszünk.

Ha hosszútávon szeretnénk fenntartani az udwarthanám áldásos hatásait, akkor természetesen be kell tartanunk mindazokat a tanácsokat, amelyeket az ájurvéda tanácsol: helyes táplálkozás, jó emésztés, megfelelő időben és mennyiségben történő ürítés és rendszeres testmozgás. Az ájurvéda gyógyászat az udwarthanám kezelést elsősorban gyógyászati célokkal alkalmazza, hiszen igen eredményesen kezeli az ízületi problémákat, ízületek merevségét, izomsorvadást, egyes típusú paralizist, stb.

Galambos Rózsa
ÁJURVÉDA

A cellulitiszes bőr érzékeny és sérülékeny és könnyen kialakulnak rajta a seprűvénák, ezért az ájurvéda nem támogatja a különféle kefék, súroló kesztyűk alkalmazását. Ehelyett a tiszta selymet.

Nyirokdrenázs
Az egyik leghatékonyabb masszázstechnika cellulitiszek kezelésekor, mert kimondottan a nyirokpangás megszüntetésére szolgál. Gyengéd köröző-pumpáló mozdulatokkal végig kell masszírozni a végtagokat.
A masszázs elején mindig a központi (nyaki) nyirokcsomókat kell kiüríteni, hogy a nyirokelfolyás a periféria felől a centrum felé akadálytalan legyen. A cellulitisz leggyakrabban a lábakon keletkezik. A fertőzés rendszerint bőrsérülés, fekélyesedés, lábgombásodás vagy bőrgyulladás után alakul ki. A folyadékgyülem (ödéma) miatt duzzadt bőrterületek a legsérülékenyebbek. A cellulitisz hajlamos a sebészi beavatkozások hegeiben vagy azok közelében (például vénatágulat műtéti hege) kiújulni. Mindezeken kívül sértetlen bőrterületen is kialakulhat cellulitisz.

Gyorsteszt a felismeréshez:
Gödrös térdek, hurkás combok nagyon helyesen néznek ki egy egészségtől duzzadó kisbabán. De amennyiben valaki már távol került a kisbaba kortól, mégis gödrök és hurkák díszelegnek rajta derékon alul, akkor egészen bizonyos, hogy cellulitisze van. Nagyon egyszerűen bizonyosságot szerezhetünk aggályainknak a narancsbőrt illetően. Egyszerűen csípjünk bele a kényes részek valamelyikén bőrünkbe, és ha az nem simul ki azonnal, hanem fodrozódik, vagy hurkásodik az összenyomás helyén, akkor narancsbőrünk van.

Csak a teltebb idomok esnek áldozatul?
Cellulitisz gyakorlatilag bármilyen korban kialakulhat. A lehangoló statisztikai adat szerint, a 30 évesnél idősebb nők 99%-ánál valamennyi narancsbőr szinte biztosan kialakul. Mind emellett a férfiak esetében is beszélhetünk a cellulitisz kialakulásának lehetőségéről. Náluk a nyak és a gyomor környéke a legveszélyeztetettebb terület. A nőknél a címben említett combok kerülnek leginkább a cellulitisz áldozatává. De ugyanolyan gyakorisággal felfedezhető a fenék külső domborulatain, a csípő, a gyomor, a bokák, a felsőháton a váll körül is. Néha úgy tűnik, mindent elborít. A leginkább meghökkentő tény, hogy nem kell elhízottnak lenni ahhoz, hogy narancsbőrünk legyen. A soványaknál is lehetséges! Azért az is egy tény, hogy túlsúlyos embereknél nagyobb eséllyel alakul ki.

Mi okozza?
Némely kutató szerint a cellulitisz kialakulásának hajlamát a génjeinkben hordozzuk. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy fő okozóként egyszerűen rossz szokásainkat kell megnevezni. Rossz étkezési szokások, mozgásszegény életforma járulna hozzá ahhoz, hogy a szervezetben a különféle mérgek gyűljenek fel, és keringési zavarok keletkezzenek. Narancsbőr kialakulhat szülés után, vagy hormonkészítményű fogamzásgátló tabletták intenzív szedésének mellékhatásaként is. A cellulitisz kialakulása a szervezetünk közvetlen reagálása az anyagcsere elégtelenségre és a mérgek lerakódására. Közrejátszik az a folyamat, hogy a kötőszövetek leválnak az izomról és kis megkeményedett gumók alakulnak ki, amelyek gödröket és domborulatokat képeznek a bőrünk felszínén. Ettől bőrünk pontosan úgy fog kinézni, mint a narancsnak a héja.

Galambos Rózsa
ÁJURVÉDA

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3404 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x