A kínai horoszkóp legendái - Utazás a Nefrit császár mesés...
Címlap / Ezotéria / A kínai horoszkóp legendái - Utazás a Nefrit császár mesés birodalmába

A kínai horoszkóp legendái - Utazás a Nefrit császár mesés birodalmába

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Évezredes múltja van a kínai naptáraknak, sőt a kínai horoszkóp meséjének is. A mai napig ilyen különleges, horoszkópos naptár - kínai nevén T’ung Shu - alapján határozzák meg a kínaiak, hogy az évnek mely szaka, mely napja alkalmas arra, hogy házasságot kössenek, új vállalkozást, vagy boltot nyissanak.  

A kínai állatjegyek azonban fokozatosan alakultak, egyes tartományokban más és más jellel jelölték azokat. A mítosz – mely szerint elfoglalhatták mai helyüket a kínai zodiákusban – azonban máig fennmaradt.

A kínai horoszkóp a maihoz közeli formája körülbelül a Tang-dinasztia idejére tehető, a Krisztus utáni 600-900-as időszakra –ekkor enciklopédiát állítottak össze az asztrológia tudományáról. Ma már nincs élet horoszkóp nélkül a modern, fejlett Kínában sem – bár a nyugat-majmolás miatt a nyugati asztrológia is hirtelen népszerűvé vált.

 

Kínai holdév – kínai számítás
A kínai naptárt a holdfázisok szabályozzák, melyek a nap-föld viszonyára épülnek. A holdévben 12, nagyjából 29,5 napos hónapokból álló tagok vannak, úgynevezett „kis” és „nagy” hónapok. Minden kínai holdújévkor más-más csillagjegy veszi át az uralmat – ez egy folyamatos, 12 éves ciklust eredményez. Ez a Patkánnyal kezdődik és a Disznóval zárul. (2008 február 7-től 2009. január 25-ig tartott a legutóbbi Patkány év, tehát most a Kínai évciklus elején vagyunk, a 2009-ben a Bivaly évét írjuk, 2010 pedig a Tigris éve lesz.)

Az Ég Császára – Jáde, vagy Nefrit uralkodó

A Jáde-császár az Ég Uralkodója, akit Nefrit-császárnak is fordítanak, ami nem minőségi megkülönböztetés, csak abból adódik, hogy a jáde zöldes színű, áttetsző követ jelöl, de tulajdonképpen a jadeitnek és a nefritnek a közös elnevezése, Kínában. Ezt a követ megkülönböztetett tisztelet övezi, legtisztább változatait a legértékesebb drágakőként tartják számon. Nem véletlen tehát, hogy az Ég császárát a jáde, illetve nefrit jelzővel illetik. (Mi most a Nefrit császár nevet használjuk)

Hogy nyerték el helyüket az égen a Nefrit császártól a mai csillagjegyek?
Számos mítoszlétezik - ebből egyet, egy számunkra kedveset elevenítünk fel most.

A Patkány
patkanyA Nefrit császár elhatározta, hogy az állatöv jegyeivel kapcsolatban két követelményt támaszt. Olyan állatokat fogad el, amely hasznára van az emberiségnek, vagy amelyik legelsőnek érkezik a válogatás napján a Felhőpalotához. A Patkány tudta, hogy hasznosságára nem számíthat, gyorsasága sem vezeti célra, így cselhez folyamodott. Felpattant a Bivaly szarvai közé és észrevétlen meghúzódott ott. A szorgos Bivaly elsőként ért a palota elé és kötelességtudóan várta a kapunyitást – a fürge és agyafúrt Patkány azonban leugrott a szarvai közt és az ajtórésen beszökve elsőként ért a palotába. Mivel a Nefrit császár igazságos volt, és nem másította meg a szavát, így a Bivaly elé helyezte a Patkányt.
Tovább a Patkány jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Bivaly
A felhőpalota – és a Nefrit császár legmegbízhatóbb, legalaposabb szolgálója volt a Bivaly. Egy napon a Nefrit császár megpillantotta, hogy kopárak a legelők, s a parasztok könyörgésére a Bivalyra bízta a friss füvet termő magvakat. A Bivaly önelégülten vágott neki a fontos útnak, magában mondogatva, hogy háromlépésenként egy marék magot kell elhintenie. A Felhőpalota kapujában azonban elbotlott, a fontos magvakat szanaszét szórta az egész földön, s abban az évben nem maradt hely a vetésnek, mindenütt fű nőtt. A Nefrit császár haragjában kihajította a Bivalyt a palotából, hogy a parasztoknak szolgáljon, legelje le a füvet, és segítse a szántást és vetést. (A legenda szerint akkorát nyekkent, hogy kitörte az addig ragadozókéra emlékeztető erős fogait –azóta csálé a Bivaly fogsora!) A szorgalmas Bivaly tízszeresen fizette vissza az adósságát az embereknek, így a parasztok ajánlásra a Nefrit császár visszavette a Bivalyt az égi udvarba.
Tovább a Bivaly jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>


A Tigris
tigrisKorábban az ártalmatlan, csíkok nélküli állatka a Macskától tanulta, fáradhatatlan és kitartó munkával a becserkészés, a rajtaütés és a harapás művészetét. A Nefrit császár megtette hát a felhőpalota őrének. Egyszer csak a földi állatok elkezdtek vadászni az emberekre és elpusztították őket. A Császár leküldte a Tigrist, hogy tegyen rendet. A Tigris élet-halál küzdelemben megvívott többek közt a medvével, a lóval és az oroszlánnal, akit ezen tettével ki is szorított a kínai zodiákusból. A legnagyobb tette azonban az óriásteknős, Tengerek Ura elleni győzelme volt. A Nefrit császár minden győztes csatája emlékére egy-egy csíkot rajzolt a Tigris hátára – ennek köszönheti mai impozáns bundáját. Ma Ő a kínai jegyek királya.
Tovább a Tigris jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Nyúl
nyulRégen, a Bivaly és a Nyúl egymás szomszédjában éltek, s jóban voltak egymással. Amikor a Nefrit császár kihirdette, hogy a leggyorsabb – aki elsőként ér a palotához – bekerül az évkörbe, bizony elbizakodottan vállalta, hogy a Bivallyal együtt fut majd odáig – biztos volt győzelmében. Mivel a Bivalyt alaposan lehagyta, megállt kicsit szunyókálni. Kisvártatva felébredt, s látta, hogy a Tigris megelőzte. Lélekszakadva futott, s akkor látta, hogy negyedik lett csupán – ezért megharagudott a Bivalyra, s leköltözött a föld alá fiaival, ahol máig is tanyázik.
Tovább a Nyúl jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Sárkány
A Sárkány elirigyelte az állatok királyának megtisztelő címét a Tigristől. Birokra keltek egymással, de egyikük sem tudta legyőzni a másikat. A Nefrit császár ezért úgy döntött, ő fog igazságot tenni közöttük, és színe elé rendelte a két hatalmas erejű jelöltet. A Sárkány azonban – a százlábú tanácsára – kölcsön kérte a Kakas szarvát. Ekkoriban ugyanis még a Kakas birtokában volt a szarv. A Kakas kölcsön is adta, segítve ezzel a Sárkányt, hogy az még impozánsabbnak tűnhessen. A Nefrit császár azonban igazságos döntést hozott: A Tigris maradt a szárazföld állatainak királya, míg a Sárkány a vizek feletti uralmat kapta meg.  Így nem tudta visszaadni a Kakasnak a szarvat, örökre megtartotta magának.
Tovább a Sárkány jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Kígyó
kígyóA Nefrit császár idejében a Kígyónak 4 lába volt, a Békának egy sem. Jó barátok voltak, s bár a Kígyó könnyedén mozgott volna, mégis a Béka fogdosta neki a legyeket, míg a Kígyó az embereket marta halálra szórakozásból. A Békát szerették az emberek, a Kígyót azonban rettegték. A Nefrit császár a Kígyónak megtiltotta, hogy a bántsa az embereket, de az nem hallgatott a jó szóra. A Nefrit császár megharagudott rá, ezért a Kígyó lábait a Békának ajándékozta. A Kígyó megijedt és nem csupán a Sárkánynak segített csatái során, de felajánlotta testét az embereknek, hogy abból gyógyszert készíthessenek – ezért a Nefrit császár megbocsátott neki és a Körbe emelte.
Tovább  Kígyó jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Ló
loRégen, a Ló a Nefrit császár szolgálatában állott. Nagyképű és zsarnoki volt minden állattal, mivel hatalmas volt az ereje és szárnyai voltak, hogy repülhessen. A Nefrit császár azonban – egy balszerencsés megbízatás teljesítése után – megharagudott rá, elvette a szárnyait és letaszította a felhőpalotából, egy hegy gyomrába zárta. Az emberek ősapja talált rá – a Ló addigra megszelídült és megígérte, hogy az embereket fogja szolgálni. Segített is a szántásban, a terhek hordásában, de a csatákban is helytállt. Az emberek ezért megkérték a Nefrit császárt, hogy ha már a szárnyait nem is adja vissza a lónak, de vegye vissza az állatöv állatai közé.
Tovább a Ló jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Kecske
A Kecske boldogan élt a Nefrit császár udvarában, míg le nem pillantott a Földre, meg nem pillantotta a nélkülöző embereket.  Megsajnálta őket és a Nefrit császár gabonaraktáraiból gabonát lopott, majd megtanította az embereket, hogyan kell vetni és aratni. A Nefrit császár megharagudott a tolvajra, s azt mondta: ha a kecskének annyira fontos jóllakatni az embereket, legyen a kecske amit a húsáért leölnek és megesznek. Az emberek meg is tették, meg is ették a kecskét – de nem felejtették el a jóságát, és az égi körbe ajánlották a Nefrit császárnál, aki engedett a nép akaratának.
Tovább a Kecske jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Majom
majomA majom tulajdonképpen a kínai évkör protekciósa. A Majom a Tigris egyetlen barátja volt. Mindenki más félt a Tigristől, kivétel a Majom. Egyszer a Majom észrevette, hogy a Tigris egy háló fogságába esett, hát azonnal kiszabadította barátját. A Tigris úgy érezte, egy életre lekötelezettje a Majomnak, és vissza kell fizesse a szívességet, így olyan ékesszólóan ajánlotta barátját a Nefrit császár előtt, hogy a Majom bekerült a zodiákus körbe.
Tovább a Majom jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Kakas
Az esélytelen Kakas, barátjától, a Lótól kért segítséget, hogy is juthatna be a versenybe, mely az égi jelek uralmáért folyik. Szárnyasok eleve meghívást sem kaptak, így a Kakas vállalkozása lehetetlennek bizonyult. A Ló azt javasolta, hogy szolgálja valamiképp az embereket. A Kakas szép hangjával minden reggel ébresztette a szorgos embereket, így azok hálából javasolták, hogy a Nefrit császár engedje őt is a vetélkedők közé. A versenyfutásban fej-fej mellett szaladt a Kutyával, de az utolsó pár méteren szárnyra kapott és megelőzte. Ezért kergeti a Kutya mindig a Kakast.
Tovább a Kakas jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

A Kutya
kutyaA macska és a Kutya hosszasan civódtak, melyikük is méltóbb a Nefrit császárhoz. Összemérték hasznosságukat, erejüket, de még azt is, ki mennyit eszik, mekkora terhet ró ezzel a gazdájára. Az igazságos Nefrit császár nem döntött a kérdésben, hanem azt mondta, vegyenek részt mindketten a versenyfutásban. A Kutya hamarabb ért célba, mert a macska félt a kutyától, hogy az majd megtámadja a hazugságaiért, így csak a Disznó után ért célba. Meglepetten látta, hogy a Patkány kezdte a sort, így nem maradt helye a körben – a Kutya azonban sikerrel bekerült.
(Itt jegyezzük meg, hogy egyes tartományokban a Nyúl nincs az állatövben és helyette a Macska van . A szerk.)
Tovább a Kutya jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>

malacA Disznó 
 A Nefrit császárhoz fordult egyszer egy fiú, akinek egykor boldog életet és bőséget ígértek a jósok, mivel apja 60 éves korában nemzette őt, a csodával határos módon. A fiú azonban tönkretette az életét, s a pokolra jutott – a Nefrit császár azzal bűntette, hogy szülessék újra disznóként és bűnhődjék így – ám egy hivatalnoka elírta a parancsot és a Disznó így az utolsó jegy lett a kínai zodiákusban.
Tovább a Disznó jegy jellemzéséhez és a kínai párhoroszkóphoz >>


Kínai horoszkóp - kínai párhoroszkóp >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14174 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x