Világvallások Hete
Címlap / Ezotéria / Világvallások Hete

Világvallások Hete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Miért érdemes valamelyik egyházhoz csatlakozni? Közösségben leszel, nem maradsz egyedül. Mindig fognak ajánlani valamilyen munkát, amivel segítheted a közösséget, vagy a tagok ismerőseit. Ha fiatal vagy, ott találkozhatsz értelmes, erkölcsös fiatalokkal, énekelhetsz, gitározhatsz, beszélgethettek aktuális, fontos dolgokról. Ha idős vagy, bekerülhetsz egy nagy, segítő családba, ahol vannak fiatalok, kisgyermekesek is, foglalkozhatsz velük, ha kevés az unokád. Szóval, közösségben élni jó. 

A rendszerváltozás óta mindenki megtalálhatja a neki való vallási közösséget. A Margit Kórház hospice gyakorlatán egy hatvan körüli gondosan ápolt cigány származású úrral beszélgettünk, aki hat gyereket nevelt fel, előzőleg bádogos szakmában dolgozott, és tudta, hogy közeledik a végső órája.

- Karácsonykor eljönnek értem a testvéreim, együtt fogunk ünnepelni – mondta. Ő a Hit gyülekezet tagja volt. Valóban megtartották az ígéretüket, az utolsó karácsonyt még együtt töltötték.

A keresztény egyházakban ádvent – Krisztusvárás – idején ökumenikus hetet tartanak már évtizedek óta, egymás templomába járnak a papok, lelkészek, és megtalálják egymással a közös hangot. Ez nem nehéz; egy római zarándokúton evangélikus, református lelkészek közösen áldoztak a katolikus hívekkel, mert a zarándokutat vezető fiatal pap, őket is meghívta Jézus asztalához.

Aki igazán mély kapcsolatban van Istennel, az derűs. Aki mindig halálosan komoly, annak állapota valószínűleg komolyan halálos – mondta James Martin „Istennel együtt nevetni – derű, humor és nevetés a lelki életben" című előadásában, amelyet jezsuitákról, ferencesekről, trappistákról szóló viccekkel fűszerezett, több mint félezres hallgatósága élénk derültségére. Márpedig, aki derűs, az őszintén élvezheti a másféle neveltetésű emberek humorát is, ezt bizonyítja az évtizedek óta működő Keresztény – Zsidó Társaság és a Goldmark kórus, melyben rabbik és lelkészek együtt énekelnek.

Kelet misztériumai
A muzulmán hívek Indiától a Balkánig hirdetik Allah nagyságát és a próféta tanait. Sőt, Obama éppen arra hivatkozott, hogy Amerikában is milliók élnek mint iszlám hitűek, vagyis Amerika baráti kezet kell nyújtson az iszlám országainak. Ez ott még várat magára, de Magyarország a testvériségben élen jár: Szigetvárt a török kormány segítségével újítják fel. A Magyarországi Muszlimok Egyháza november 23-án hétfőn 17.30-20.30-ig várja a látogatókat a Világvallások Hetére, a Sáfrány u. 43-ba.

A zsidó, keresztény és muszlim hívők jól megéltek egymás mellett évszázadokig, hiszen mindnyájan Ábrahám fiai lennének. Ámde a fiaknak is elég egy szó, egy betű, hogy egymás ellen forduljanak. Allah és Jehova egy személy. Rendben. De Jézus vajon próféta-e, vagy tanító, avagy Isten fia? Ez bizony jó alkalom egymás fejének vételére. Sőt, kialakult a bírálatnak az az érdekes esete, amikor a másik tanításából kiragadunk egy mondatot, és azt aktualizáljuk a saját mondanivalónkhoz.
A leánygyermek pedig fájdalmas teher, szégyen az apjára nézve” idézet Sirák fiának könyvéből. Ez a mondat ragadta meg a Bibliából Dr. Anwar Zsuzsát, s ezt se helyezi történelmi környezetébe, hanem a kereszténység terhére írja, holott a kereszténység előtt háromszáz évvel korábban keletkezett.

Krisna hívei
November 24., kedden tart programot.
Megtekinthető templomuk, lesz ismertető a vaisnava (Krisna-hívő) tanításokból és bevezetés a szertartásról. Esti szertartást, áratit láthatunk, majd indiai ételkóstolóban lehet részünk.
Helyszín: Budapesti Hare Krisna Templom és Kulturális Központ, Budapest III. ker., Lehel utca 15-17.

A buddhista vallási irányok
November 23-án, hétfőn a Karma Kagyüpa vallás hívei fogadják az érdeklődőket. Kedden a Hare Krisna Kulturális Központban, III. Lehet u.15-17-ben lesz beszélgetés. A Tan Kapuja Egyházban – Börzsöny utca 11. -  csütörtökön fog Mireisz László nyilvános előadást tartani. Szombaton délután pedig a Susulyka utcában lesz Dharma-tanítás Pressing Lajos vezetésével.

Zsidók
Több új zsidó szervezettel is találkozhatunk, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség
november 27-én pénteken rendez közös kiddust az érdeklődők számára. Megtartva, de újjáfejlesztve gyakorolják őseik vallását, a 21. század értékeinek megfelelően. A múlt század eleji beolvadási törekvések helyett a legfőbb zsidó erényeket táplálják a vallásos emberekben, és az összetartás erejét tanítják.

Minden vallás a Teremtő felé nyitja meg az emberek szellemét, és azok képességeiknek megfelelően dönthetnek, melyik közösségben találják meg a helyüket.

Dobosy Ildikó

(Leadkép: piqs.de)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2491 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x