A leghosszabb éjjelen születő fény
hirdetés
Címlap / Ezotéria / A leghosszabb éjjelen születő fény

A leghosszabb éjjelen születő fény

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

A téli napforduló az északi féltekén december 21-ére esik, a déli féltekén június 21-22-ére. Ettől a naptól kezdve az éjszakák rövidülnek, a nappalok hosszabbodnak. 

 

Rendezvénynaptár

A téli napforduló az északi féltekén december 21-ére esik, a déli féltekén június 21-22-ére. Ettől a naptól kezdve az éjszakák rövidülnek, a nappalok hosszabbodnak. A Római Birodalomban a harmadik században a Mithrasz-kultusz elterjedésével kezdték ünnepelni. Jézus Krisztust a szellemi fény eredetének tartották, így kapcsolták össze a megújuló Nappal. Az üstökös képe, ami állítólag megjelent a pásztoroknak és a bölcseknek, maga is az új napot szimbolizálta.

A téli napfordulóhoz kapcsolódik a Csillagászati Nemzetközi Éve 2009-ben. Az Év Honlapján (hirek.csillagaszat.hu), a fényszennyezést, az exobolygókat, a Mars meghódítását, az Apollo-8 negyven évvel ezelőtti karácsonyi holdkerülését, az új James Bond-film csillagászati vonatkozásait ismerhetjük meg. A Hédervári-emlékkötetről is megemlékezünk, közös hobbinkról, a csillagos égről és még sok minden másról. Tervünk szerint átvettük az írországi webes közvetítést a newgrange-i napkeltéről. A Magyar Csillagászati Egyesület ismert előadói tartottak előadást.

piqs.de - Téli napforduló

Az írországi Newgrange az egyik legjelentősebb európai megalitikus síremlék. A mintegy 5000 évvel ezelőtt készült hatalmas építmény boltozatos sírkamrát rejt, melyet évente egyszer, a téli napforduló idején megvilágít a Nap, ami az építők jelentős csillagászati ismereteiről tanúskodik. Az ír csillagászok emiatt választották a csillagászat éve egyik fontos eseményének 2008. december 21-ét – a kezdeményezéshez a Magyar Csillagászati Egyesület is csatlakozott.

A Polaris TV a Magyar Csillagászati Egyesület interneten nézhető tudományos ismeretterjesztő „televízióadója". Technológiailag az ingyenes shoutcast streaming-en alapul, az adás az interneten ingyenesen nézhető böngészőprogramok és winamp segítségével, emellett utólag a több mint 400 műsort tartalmazó archívumból letölthető. A Polaris TV 2005-ben indult, csillagászati előadásokat, rendezvényeket és egyéb eseményeket közvetít. A nonprofit Polaris TV-t a Magyar Csillagászati Egyesület üzemelteti.

Műsorán leggyakrabban a Polaris Csillagvizsgáló keddi csillagászati előadásai, a Kulin György Csillagászati Szabadegyetem és a Dávid Gyula-sorozat részei szerepelnek. Élő adásai segítségével csillagászati találkozók, szakmai rendezvények, a Szkeptikus Konferenciák és egyéb események követhetők. Az érdeklődők online fórum és email segítségével tehetnek fel kérdéseket, küldhetnek megjegyzéseket az éppen zajló előadáshoz, rendezvényhez kapcsolódóan. A Polaris TV élőben, magyar nyelvű szakkommentárral sugározza az űrrepülőgépek startját és visszatérését. Ritka csillagászati jelenségek (pl. fogyatkozások, fedések) alkalmával az érdekes látnivalót, annak távcsőben látható képét és a hozzá kapcsolódó előadásokat közvetíti.

A leghosszabb éjszaka misztériuma, hogy ezen az éjjelen születik meg az Újesztendő, a Fény - jelképesen, vagyis ez az éj a természeti Karácsony. - a szerk.

Dobosy Ildikó

(Fotó: piqs.de - OhneWorte: sonnenunter)
 


 
 
[ 3400 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x