Gyertya és mágia - spiritualitás és fényforrás
Címlap / Ezotéria / Gyertya és mágia - spiritualitás és fényforrás

Gyertya és mágia - spiritualitás és fényforrás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

A gyertya talán a legősibb világító eszközünk. A fáklyák, és a kezdetleges gyertyák talán már a tüzet ismerő ősember viskójában ott világítottak. Ami pedig ennyire ősi, az egy idő után megtelik valamiféle misztikus, önálló "élettel".  

Ahogy a gyertya viasz rétegei egymásra rakódnak, úgy rakódnak a gyertyára, mint kultikus tárgyra mindenféle misztikus-mágikus rituálék aura-rétegei.

A győztes gyertyaszál


Amikor egy sötét szobában vagyunk, a legfontosabb érzékszervünket veszítjük el – a látásunkat. Csak a többi érzékszervünkre hagyatkozhatunk. Ám hogyha van egy szál gyertyánk, vagy mécsesünk, akkor világíthatunk, s legyőzhetjük a sötétet. Jelképesen azonban a fény a lelki erőnket, a bátorságunkat, a sötét a félelmeinket, a hitehagyott ember gyengeségét jelképezhetik. A fény ebben az értelemben az Isteni, a sötét ebben az értelemben a pokoli. A fény, vagyis isten, győzedelmeskedik a pokol ereje felett. A legnagyobb sötétet is legyőzi egy icipici gyertyácska lángja. Ezért a gyertya szimbólummá vált.

 

Karácsony és a gyertya


Az év legsötétebb éjszakáján, éjfélkor az emberek imára gyűlnek – éjféli misére hívnak a harangok. Az imádkozók mind biztosan tudják, hogy reggel fel fog kelni a nap, eljő a fény. Talán megszokásból elmormolt „Mi atyánk..”-juk közben nem is gondolnak erre az egyértelmű tényre. Azonban ugyanez a bizonyosság-tudat nem mindenkiben van meg, amikor arra gondolnak, hogy a Messiás eljött. A megváltás lehetőségének ténye ugyanolyan egyértelmű, ahogy a fény győzedelmeskedik a sötét felett. A Messiás eljövetele ugyanazt az erőt, azt a bizonyosság tudatot jelenti, amit a gyertya lángja a sötét szobában, vagy amit karácsonyi éjfélkor a hajnal biztos érkezésének tudata. A gyertya Krisztus jelképe is. A három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng. A viasz a korpusz, mely a korral haladva fogy, kopik, elég. A kanóc, mely a korpuszt hasznosan égeti, s a láng, mely örök, s mely ha ellobban az egész gyertya meghal.

A szent háromság üzenete a gyertyaszál, a fiú megszületése, a fény megérkezése- ám a gyertya fénye nem nyomhatja el a szellem fényét.

Gyertya: A spirituális erő, jelképe.

Az élet gyertyája születésünk pillanatában gyullad meg és halálunkkal lobban el. Vigyázzunk, hogy ne égjen a körmünkre, és ne is égessük két végéről! Ugye milyen szép a népi hasonlat? A körmünkre égett gyertya az el nem végzett feladatokat jelzi, a két végéről égetett gyertya az elherdált életet szimbolizálja.  A gyertyafény az élet fénye, a szív világossága. A gyertya viaszból vagy faggyúból készített világítóeszköz. A fény, a Nap életadó erejének kifejezője. A lankadatlan éberséget, a szellemi életet is szimbolizálja. Az élet bizonytalanságát is jelenti, mivel könnyen eloltható, ahogy a népnyelv mondja: ellobban élete gyertyája. A véges életet, az "ellobbanó lángot" is jelképezi. A téli napfordulókor eleink gyertyát gyújtottak, hogy támogassák a fény harcát a homállyal szemben.

A gyertya egyrészről a spirituális láng is. A láng a tudás és az élet szimbóluma. A hindu kultúrában a láng, a lélek lángja, egy a csecsemőmirigy felett található kék színű képződmény, melyet egyes istenábrázolásokon meg is jelenítenek. Ez a Kék Gyöngy az Élet jelképe, a Tudás és a Bölcsesség, önmagunk ősmagva. A kék láng megtalálása az önismeret magas foka. Jól mutatja ez az embert, a belül nyugodt, de mégis "lángoló" embert, a szenvedélyek ura és néha kényszerű megteremtője.

Öntik, vagy mártják?


Ismert a mese –a faggyú és a viasz gyertyáról. Mindegyik a másik életére vágyakozott. Az öntött faggyú gyertya, aki egy szegény család egyetlen fényforrása volt karácsonykor, az ünneplők pompás csillárjában ragyogó mártott viaszgyertyákat irigyelte, míg a viaszgyertya éppen azt panaszolta, hogy a sok láng között elvész a fénye, s hogy mennyivel nemesebb dolog egyetlenként bevilágítani a teret, ahogy lám, a szegény faggyú gyertya teszi. S mire a gyertyák rájöttek, hogy mindegyikük küldetése beteljesedett, addigra már csonkig égtek. Az öntött gyertya a teremtés jelképe – a „mennyei öntőformából” született az ember, Isten saját képmására teremtette meg, ahogy a Biblia írja. A mártott gyertya az aprólékosan megszerzett tudás jelképe, hiszen ahogy a gyertyát mártják, úgy épülnek egymásra a tudás rétegei. 

A szív gyertyája


A szúfi iskolában soha nem volt szabad gyertyát vinnünk a terembe. A Mester mindig azt mondta, hogy a gyertya csak elvonja a figyelmet a szellem lángjától, s keressük meg szívünkben a lángot. Azzal többet érünk, mint holmi gyertyákkal. Sugallta, hogy a téves misztika útjain botorkálók holmi homályos jósdákba mennek, egy szál gyertya fénykörében, misztikus félhomályban részigazságokat kapnak. Aki azonban a bölcsességet megérti, annak osztályrésze nem egyetlen gyertya apró fényköre a nagy sötétségben, hanem maga a teljes fényesség. Ezért soha nem engedte, hogy gyertyát gyújtsunk a tanítás alatt, s az egész tanítás idején fény volt, csupán a mélyen átélt zekr (szúfi ima) alatt volt félhomály.

A gyertya mágiája


A gyertya gyújtása, a gyertya lángjának figyelése, a gyertyaszál mellett végzett meditáció nagyszerű belső alkímiai folyamatot indíthat meg benned. Közelebb vihet magadhoz. Ám ennek nincs köze a gyertyához, mint tárgyhoz, csak a tudathoz, melyet magadban felépítesz, majd elengedsz. A gyertya tehát fókusz-tárgy, s magában semmiféle misztikus hatása nincsen, ezt soha ne felejtsd el.

A gyertyával barkácsolhatsz akár „varázstárgyakat”, égethetsz oldalába érmét, s vizualizálhatod, hogy mire a láng az érmét eléri, addigra vagyonod megnövekszik – s égetheted napi 10-15 percet, míg meditálsz a gyertya fényében. Ugyanezt teheted páros rózsakvarccal, s gondolhatsz Életed Szerelmére, melyet a gyertya lángjának ellobbanásáig meg kell találnod.  Az egészet azonban fogd fel koncentrációs gyakorlatnak, s engedd, hogy életedben a dolgok megtörténjenek. Elvárásaidat tedd a polcra!

A jós meg a gyertyája

Sok jósdában ég gyertya. Sokan mindenféle szerelmi mágiákat folytatnak ezzel. Azoknak, akik a valódi fényt akarják megismerni, melyben nincs többé szükség a részigazságokra, ahol nincsenek félelmek, melyeket gyertyával kezünkben le kell küzdenünk, azt tanácsolom, hogy olvassák el újra a szúfi mester tanítását. Ez talán soha nem aktuálisabb, mint éppen Karácsony napján! 

(A szerző fotóival)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon 
 
[ 25359 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x