Üzenet Kínából: 4 tanács a sikerhez, 2010-re!
Címlap / Ezotéria / Üzenet Kínából: 4 tanács a sikerhez, 2010-re!

Üzenet Kínából: 4 tanács a sikerhez, 2010-re!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Valamikor az idő távoli korszakában a bölcsesség fénye Keleten sütött fel először. Időszámításunk előtt háromezer évvel már bontogatta szárnyait a természet megismerésének vágya. Ez a vágy mely a tudást magával hozta, Kínában, Indiában, Egyiptomban volt a legerősebb. 

A kozmosz örök rendjének megfigyelése évszázadok alatt magas szintre fejlődött. Később az univerzum törvényei szerint történő természetes változások új, sötétebb korszakot hoztak erre a régióra is, mégis kijelenthetjük, a régi korokból származó örök bölcsességek hasonló fontossággal bírnak a mai ember számára is akkor, ha helyesen értelmezi azokat. Egészségfilozófia szempontjából, talán a kínai orvoslás alapelmélete áll legközelebb a magyarokhoz. Sok hasonlóan nagyszerű rendszer közül ez, ami legjobban érthető elmagyarázható. Ezért most nézzük meg, hogy mit javasol a „kínai” filozófia és orvoslás a 2010-re egészségünk megőrzéséhez.

A Taoizmus
A Hagyományos Kínai Orvoslás a taoizmus filozófiájára épül. Az elmélet i.e. 2. évezred környékén kezdett kialakulni, de átfogó rendszerezése a legendák szerint Lao –Ce a bölcs (kb. i.e. 5 sz.) munkáiban kristályosodott ki. A Tao (az „Út”) rendje szerint mindig és minden mozgásban, változásban van. A mozgás alapja az ellentmondás, a különbözőség. Elmélete szerint a Tao hatására minden előbb, vagy utóbb átcsap egymásba, „ellentétesség az út mozgása” vallja többek között a filozófia.

Első tanács:
Fogadd el a természet törvényét, és ne küzdj a változások ellen, hanem alkalmazkodj hozzájuk! A napjainkban élő ember „újítási vágya” túlzásokba esik.

* A félreértések elkerülése végett, fontos megemlíteni, hogy a cikk az egészségről szól! Tehát, pl. Ha öregszel és kopott a térded gerinced, akkor, ne akarj minden áron fallabdázni, hanem menj úszni.


Yin és Yang törvénye

Eleinte a régi kínai valláselméletek egyik része volt. Később alakult át a konfuciusi tanok, és a Taoizmus hatására a mindennapi élet, a természet és a lét általános érvényű filozófiájává. Yin és yang-nak nevezzük a természet, a környezet, a világ minden jelenségében meglévő ellentétek egységét. Önállóan sem energiájuk, sem anyagi természetük nincs! Az elméletnek több jelentős szabálya van. Ezek közül most kettőt olvashatunk: 1.  „yin és yang mindig egymásba alakul át” 2. „yin és yang egyben korlátozza, és egyensúlyban tartja egymást”

Második tanács:
A világon minden egyensúlyra törekszik, és ha valami túlsúlyba kerül, akkor ellenkezőjére fordul! Ha túlhajtod magad, akkor törvényszerűen kerülsz passzív (beteg) állapotba, tehát őrizd meg egyensúlyod!

* A yin és a yang fogalma az egyik, amelyet rendszeresen hibásan értelmeznek sok helyen.

A Chi (qi)

Nyugati megközelítésben „energia” „életenergia” a kínai gondolkodás szerint egy természetes fogalom, hiszen az univerzum minden jelensége ebből épül fel. Lényegét nem fogalmazzák meg, csak a funkcióit. Több jelet használnak leírására, attól függően, hogy milyen dologhoz kapcsolják. Az ember viszonylatában az „ég előtti” (szülőktől kapott), „ ég utáni” (táplálkozásból, és a légzésből felvett) együtt alkotja az alap qi-t, amely energiapályákban (csatornákban) kering, és ellátja az összes szervet, szövetet. Minden betegség oka a qi diszharmónája, vagyis: hiánya, elakadása, felhalmozódása.

Harmadik tanács: Erősítsd a qi-t! Táplálkozz egészségesen, végezz légzésterápiát naponta, mozogj eleget, hogy támogasd keringését!

* A helyes táplálkozás itt a kínai filozófia szerint értendő. Ha hideg van, vagy fázol, egyél melegítő hatású ételt, ha meleged van, akkor hűtő-összehúzó jellegű táplálék a helyes.Shen

A shen (lélek, szellem), a kínai gondolkodás szerint, csak az emberre jellemző fogalom. Az egészséges embert a shen teszi képessé, hogy fogalmakban gondolkodjon, és az egyéni élni akarás is neki köszönhető. A szellemi vitalitás alapja. A kínaiak szerint, ha a shen emelkedettebb, és erőteljesebb akkor az érzékelő képesség kiteljesedik. Jobban kapcsolatba tud kerülni a személy a spirituális világgal is. A HKO a nyugaton úgynevezett pszicho-szomatikus betegségeket sokkal mélyebben értékeli, és fontosnak tartja a shen nyugalmát.

Negyedik tanács: Erősítsd meg a tudatod, hogy helyén tartsa a csapongó „lelkedet”!

* Keleten fontosnak tartják, hogy a tudat erős legyen, mert akkor képes az ember a testi-lelki folyamatait jól vezérelni. A shen szerepe természetesen sokkal mélyebb, mint a kis bevezetőben írtuk, többek között 10 részből (3 égi és 7 földi) áll.

Tehát a négy jó tanács 2010-re: Kövesd az Út (Tao) tanítását, tartsd be az egyensúly törvényét, építsd és mozgasd a qi-t, erősítsd meg lelked! Ekkor megtettél az egészségért minden fontosat!

Tanfolyami ajánló: „Kínai módszerek a természetgyógyászatban” 200 órás képzés. (Egyben akupresszúra szaktanfolyam) Kezdés: 2010. január. 22. Részletes információ: www.teafa.hu

Hartmann Ferenc

Kép:
piqs.de: oOoLeoOo - Fahrt in den Sonnenuntergang

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 20163 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x