Karma - Az ok és okozat tanítása
Címlap / Ezotéria / Karma - Az ok és okozat tanítása

Karma - Az ok és okozat tanítása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-31

A karma az oksági viszonynak felel meg. Egész pontosan egy olyan törvény, mely szerint egy bizonyos cselekedet, melyet elkövetünk, egy bizonyos eredményhez fog vezetni, amit később megtapasztalunk. Egy pozitív cselekedet pozitív eredményt hoz, ami után boldogságot és örömöt fogunk tapasztalni. Másrészt viszont egy negatív tett, elkerülhetetlenül fájdalmas eredményhez vezet. Minden valószínűség szerint szenvedést fogunk tapasztalni egy negatív cselekedet elkövetésének eredményeképpen... 

A karma az oksági viszonynak felel meg. Egész pontosan egy olyan törvény, mely szerint egy bizonyos cselekedet, melyet elkövetünk, egy bizonyos eredményhez fog vezetni, amit később megtapasztalunk. Egy pozitív cselekedet pozitív eredményt hoz, ami után boldogságot és örömöt fogunk tapasztalni. Másrészt viszont egy negatív tett, elkerülhetetlenül fájdalmas eredményhez vezet. Minden valószínűség szerint szenvedést fogunk tapasztalni egy negatív cselekedet elkövetésének eredményeképpen. Ez a dolog teljesen magától történik, abból eredően, hogy az eredmény elkerülhetetlenül a tett természetének felel meg. Például, ha ültetsz egy magot, akkor egy bizonyos növény fog kikelni belőle.

A rizsnek a magjából, rizs fog kikelni és nem valami más, de ha bogáncsot vetsz, vagy tüskebokrot, akkor természetesen a magnak megfelelő növények fognak kisarjadni a magból, bizonyos idő eltelte után. Ezért nagyon fontos, hogy óvatosak legyünk és nagyon éberen figyeljük, hogy mit teszünk, még a látszólag legkisebb cselekedeteinket is vizsgálat alá véve, hogy jövőnkben ne tapasztaljunk szenvedést. Ébernek kell lennünk a "jó" megítélésében, hiszen azt, hogy mikor mi és hogyan jó, nem tudhatjuk előre, csak ha a magasabb önvalónk útmutatásaira nyitottak vagyunk. Ügyelnünk kell még a gondolatainkra is, másoknak csak jókat kívánva, mert a gondolatok szavakhoz és tettekhez vezetnek, ezért a gondolatok és az érzelmek a karmánk gyökerei.

Bármit teszünk vagy mondunk, legyen az másokra nézve jó vagy rossz, elősegítve mások boldogulását, vagy akadályokat gördítve annak útjába, elraktározódik a tárháztudatunkba. Ezek az elraktározódott benyomások az ún. karmacsírák. Ezek a karmacsírák elkerülhetetlenül beérnek egy bizonyos idő után lehet, hogy csak 20 év múlva, és legtöbbször nem is sejtjük, hogy egy szerencsétlenség miért ér minket, "miért ver minket az Isten".
De persze ez fordítva is igaz. Az is elképzelhető, hogy azt nem fogjuk tudni, vajon miért sikerül nekünk minden az életben és miért születtünk egy gondtalan, anyagilag megfelelő környezetbe.

Nos ezek az emberek, a sikeresek és gazdagok, mind-mind megérdemlik, hogy ilyen életet kaptak, mert előző életeikben pozitív benyomásokat raktároztak el tudatukba és most ennek az eredményét élvezik. Persze a jó karma is elfogy egy idő után és ha nem tartjuk magunkat fogadalmunkhoz, hogy csak pozitív eredményre vezető tetteket hajtsunk végre, akkor egy idő után körülményeink átalakulnak, a kényelem és gondtalanság helyett nehézségek és szenvedés fog körülvenni bennünket. Az is igaz, hogy az ok-okozat törvénye néha nagyon lassan működik. A legtöbb ember ezért nem is látja az összefüggést egy cselekedet és annak eredménye között.

Az elménkben lévő uralkodó tendenciák fognak elsőként beérni. Ha eddigi életünk során negatív benyomásokat raktároztunk el tárháztudatunkba, akkor nyílván ezek a benyomások fognak uralkodóvá válni és már hamar szenvedést fogunk tapasztalni, boldogság helyett. Ezt sokan nevezik isteni igazságszolgáltatásnak is, keresztény nevelésünk eredményeképp. A negatív benyomások eredménye lehet betegség, szerencsétlenség, balesetek…és így tovább. Ez súlyosbítja életünket, mert nem tudunk boldogulni és még nagyobb bajba kerülünk.
Másrészről, ha pozitív viselkedésünket erősítjük, másoknak jókat kívánva és másokat segítve, akkor a boldogságunk és örömünk egyre fokozódik, uralkodó tapasztalattá válva életünk során. Ennek felismerése pedig megerősíti a pozitív viselkedésünket, mert értelmét látjuk, hogy jó befektetéseket eszközöljünk a jövőre nézve.

Az ok-okozat tanítása nem egyszerű kitaláció. Ez a tanítás alapigazság, tökéletesen igaz, Sakjamuni Buddha által került hozzánk 2500 évvel ezelőttről. Ezen tanításokat tehát Buddhától kaptuk, az ő mindent ismerő bölcsességéből és az ő nagyszerű együttérzése által, mely nem tett különbséget a lények között. A Buddhizmus egyik fő iskolája a Hínajana ösvény szinte csakis és kizárólag erre a tanításra épül. Vagyis ha el akarjuk kerülni a szenvedést és boldogságot akarunk tapasztalni a jövőben, akkor olyan cselekedeteket kell véghezvinnünk életünk során, melyek biztosan pozitív gyümölcsöt hoznak.

Említettem, hogy még a gondolatok és az érzelmek is nagyon fontosak az ok-okozat tanítása szempontjából. A negatív érzelmek, melyeket elnyomni nem lehet, mert jönnek maguktól, vezetnek később a negatív cselekedetekhez, azok mozgatórugói. Ezek a negatív érzelmek a harag, gyűlölet, ellenszenv, irigység, féltékenység, ragaszkodás. Ezeket az érzelmeket is lehet kezelni. A tanítások szerint a legjobb módszer az, ha megfigyeljük őket. Hagyjuk, hogy megjelenjenek tudatunkban, majd anélkül, hogy hatást gyakorolnának ránk, eltűnjenek. Így biztosan nem vezetnek cselekvéshez, vagy ártó beszédhez, hanem csak megjelennek és eltűnnek.

Sokat beszéltem negatív és pozitív cselekedetekről. Nagyon fontos tudni, hogy mi vezet boldogsághoz és mi az ami biztosan szenvedést hoz. A fő negatív cselekedetek három csoportra oszthatóak:

1. Három, amit a testünkkel követünk el. Ezek az ölés (ide értve bármely állat életének a kioltását is), a lopás, és a szexuális ártás. (például érzelmi sérülést okozni valakinek, azzal, hogy használjuk, majd eldobjuk…)


2. Négy ,amit beszédünkkel követünk el. Ezek a hazugság, rágalmazás vagy mások befeketítése, véleménykülönbséget okozó beszéd, azaz viszályszítás, és az üres fecsegés vagy pletykálkodás. Meg kell említenem itt egy tényt, amit sokan nem ismerünk. A beszédben elkövetett negatívitásnak ugyanolyan jelentősége van, mint a testünkkel elkövetettnek, sőt néha még nagyobb az ereje.


3. Három negatív cselekedetet pedig az elménkkel eszközölünk. Ezek a rosszakarat, irigység, és helytelen nézetek követése, például ha figyelmen kívül hagyjuk az ok-okozat törvényét, melyet korunk tudománya a fizika hatás-ellenhatás néven ismer.


Ezen tíz negatív cselekedet mindenáron elkerülendő. Ugyanakkor ezek ellentétei felelnek meg a pozitív cselekedeteknek és természetesen ezek gyakorlása vezet jó karmához. Mindannyiunknak, akik boldogságot és örömöt akarunk tapasztalni életünk során, fogadalmat kell tennünk, hogy elkerüljük a negatív cselekedeteket, meg kell bánnunk a régebben elkövetetteket és ezentúl csak pozitív cselekedeteket szabad eszközölnünk.

Neptuno
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10047 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x