Mi alapján kerülünk a kilencfalú gumiszobába?
Címlap / Ezotéria / Mi alapján kerülünk a kilencfalú gumiszobába?

Mi alapján kerülünk a kilencfalú gumiszobába?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Sokan kérdezték, hogyan, mi alapján alakul ki, hogy a kilencből melyik karakter lesz a sajátunk. Számmisztikai alapon lehet kiszámolni? Netán összefügg a horoszkópunkkal? Nos, egyik sem. A válasz meglepő: a kisgyerekkori sérüléseinkből vezethető le.  

Lehet, hogy szomorúan hangzik, de a karakter kialakulása a kisgyerekkori sérüléseken múlik. Olykor már az anyaméhben eldől, hogy kinek mi a legmélyebb, legfájdalmasabb élménye, gondolata, érzése, meggyőződése – ennek a „sebnek” a védelmére alakulnak ki azok a sajátos lelki bőrkeményedések, amelyek meghatározzák személyiségünk alapját. Ezeknek az alapoknak a megásása legkésőbb két éves korunkig megtörténik, és a későbbiekben erre az alapozásra épül rá a személyiségünk épülete, mégpedig téglánként – minden tégla egy-egy élmény, gondolat, érzés, ami hitrendszerekké (falakká) áll össze. Persze a fal nem tud máshogy épülni, mint ahogy az alapjai húzódnak, ezért az Enneagram nem személyiségtipológia, hanem az alapokkal foglalkozik: a karakterrel.

Jellegzetes tehát, hogy kit milyen korai sérülés ért. Néha – persze nem mindig - ez a legkorábbi emlékünk, amit vissza tudunk idézni. Ezt „kikristályosodási pontnak” is nevezik, ekkor dől el, melyik karaktert testesítjük meg a későbbiekben. Persze ebből az is következik, hogy ez már az élet során nem fog változni. Ettől fixáció a neve. Nem lehet átfejlődni egyikből a másikba – szerencsére nem az a cél, hogy egyik gumiszobából a másikba szökjünk, hanem hogy az egész diliházból jussunk ki!

„Apu után mentem a nagy hóban, két éves lehettem, és apám türelmetlen volt, hogy mit totojázok. Pedig nagyon igyekeztem, csak hát kicsi voltam még és belesüllyedtem a hóba. Egyszer csak apám elvesztette a türelmét és lekevert egy nagy pofont” – ez a férfi ma világbajnok harcművész, Nyolcas karakterrel. Itt fogadta meg, kétévesen, hogy őt soha senki nem fogja többé igazságtalanul megütni (ez a Nyolcas ideológia alapja).

„Anyám nem akart engem, de én mégis megszülettem – habár azt mondták rám, nem érem meg a felnőtt kort, gyógyíthatatlan beteg vagyok. Most mégis élek.” Ez a fiatal nő már az anyaméhben megélte, hogy „halálra van ítélve”, nincs helye az életben, ahogy egyébként sincs szeretet. A „juszt is élek” egy jellegzetes meggyőződés. Ő természetesen Négyes lett. Most olyan foglalkozása van, ahol azokkal foglalkozik, akiket elűztek a hazájukból („nincs helyed”), idővel az anyjával is kibékült, és a szellemi útnak köszönhetően egészséges.

„Apám lelépett, amikor hat hónapos voltam. Később nekem kellett gondoskodni az öcsémről”. Az „apámat kell helyettesítenem” jellegzetes Hatos meggyőződés, és mivel ebben a korban az apák igen gyakran hiányoznak (vagy csak névleg léteznek, mert például iszákosok), rengeteg a Hatos fixációjú ember, aki aztán mindent vállal, ami nem is az ő dolga lenne.

„Nagyon nehezen születtem, anyám egy egész napig vajúdott velem. Igaz, nagy baba voltam, négy kilós, talán túl is hordott kicsit.” Meséli a nagydarab, szőrös, szakállas ember, aki még ma is gyakran tűnik tehetetlennek, elbambulónak, és mindennek nekimegy a nagy zsibbadt testével, leginkább fotelben szeret üldögélni. Ki lehet találni: egy Kilencesről van szó.

„Amikor másfél éves voltam, a szüleim külföldre mentek dolgozni, és mivel kisgyereket nem akartak vinni, lepasszoltak a rokonokhoz. Sehol se voltam sokáig. Amikor a rokonoknak is elege lett belőlem, intézetbe raktak. Ott voltam hároméves koromig.” A „mindenhol idegen vagyok, csak a magány biztos” jellegzetes Ötös életérzés. Az Ötösöknek később sok gondjuk van a kötődéssel, a barátsággal, a szerelemmel – mivel átélték, hogy nem érdemes bízni az emberi kapcsolatokban, hiszen úgyse tartanak soká…

Közismert emberek élettörténetében sokszor megtaláljuk a karakter kialakulásának gyökereit.

Az Egyesek életének központi kérdése a jog, a törvényesség, az igazság. Ez nem véletlen: a gyerekkori megbántódás ilyesmivel kapcsolatos. Az illető később is a kibillent egyensúlyt próbálja helyreállítani. Ilyen életpálya Rózsa Sándoré, a „szögedi betyáré”. Apját lótolvajlásért akasztották fel, és akkoriban úgy tartották, zsiványnak csak zsivány fia lehet. Sándor, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét, különösen becsületes mintagyerek igyekezett lenni – amíg 23 évesen igazságtalanul be nem vádolták egy ellopott tehén miatt. Innen nem volt visszaút: Rózsa Sándor átállt a „törvényen kívüliek” oldalára, de ezt is Egyes módra tette: kínosan ügyelt arra, hogy csak valóban gazdagoktól vegyen el, védelmezte a gyengéket és az asszonyokat, sohasem káromkodott, minden reggel imádkozott és vitézkedett az 1848-as szabadságharcban is.

A Kettes Brigitte Bardot egy híres mondása: „a nagyestélyiket mindig csak egyszer viselem, majd elajándékozom. Így előfordul, hogy alkalmi ruháim gyakrabban járnak szórakozni, mint én.” A Kettes egyrészt bőkezű adakozó, másrészt elég hiú ahhoz, hogy csak egyszer viseljen egy-egy alkalmi ruhát… Könnyű elképzelni, milyen gyerek lehetett. A kis Kettesek minden erővel igyekeznek elbűvölni a környezetüket: szépek, bájosak, kedvesek, sőt szexisek – és nagyon, de nagyon céltudatosak. Hamar rájönnek, hogy így érik el céljaikat. A szülők erre „gyúrnak” is: a gyermekszépségversenyek, castingok kis barbibaba-szereplői között igen sok a Kettes kislány, kisfiú.

A Hármassá válásban is benne van a szülők keze. A túl magas elvárások, korai „okosbaba-programok”, többnyelvű óvodák, divatos bébisportok kitermelik a megfelelési kényszeres gyerekeket. A kis Hármas százötven százalékon teljesít – viszont nem ér rá gyerek lenni, cserébe felnőtt korában feltűnően éretlen marad, sokszor lelkileg összeroppan (mint Britney Spears, Paris Hilton). Íme, így mutatja be a sajtó a gyerekszínész Noah Grayt: mindamellett, hogy rengeteg idejét leköti a zenei és színészi karrierje – ami hatéves korában kezdődött – kitűnő tanuló, és már nekilátott önéletrajzi könyve megírásának is. Egyéb elfoglaltságai mellett sokat sportol, rajong a kosárlabdázásért, és már vívni is megtanult. Előfordul, hogy naponta háromszor öltözik át. Emellett kijelentette: „szeretném, ha egyszer én lennék az Egyesült Államok elnöke”.

A Hetesek született nevettetők, ezért sok humorista akad közöttük. Ám ez se véletlenül alakul ki, gyakran jellegzetes gyerekkori sérülés van mögötte. Körmendy János így mesélt a gyerekkoráról: „egész pici voltam, amikor rájöttem, hogy jót kell mondani, és akkor nem pofozzák meg az embert. Sok nyaklevest megúsztam így”.

Nos, ezért kapcsolódik az ősi Enneagram a modern pszichológiához. A lelki sérülések – még a legmélyebbek is – gyógyíthatóak, habár igen nagy munkával. Sok energia kell ahhoz, hogy ennyire mélyre le tudjunk ásni, és merjünk szembenézni a „leletek” érzelmi súlyával. A jó hír az, hogy az önismereti munka által a karakterfalak egyre átjárhatóbbá válnak, és megélhetjük a karakter pozitív oldalát is.

A keménykedő, szigorú Egyes az értékes hagyományok őrzőjévé és továbbadójává válik.

A mindenkit megkörnyékező, befonó, fojtogatóan „szerető” Kettes önzetlenül kezd főzni és etetni mindenkit, átölelni és vigasztalni a rászorulókat.

A sikerorientált, manipulátor Hármas elkezdi másoknak is tanítani a siker titkait (ettől még sikeresebb lesz, mellesleg).

A világfájdalmas Négyes kifinomult művészetté alakítja élményeit és gyönyörködtet (maga a szecessziós stílus, a klasszikus balett vagy a japán művészet úgy ahogy van, Négyes).

A zárkózott, zsugori csodabogár Ötös elkezd bízni az emberekben, ezért kijön a laboratóriumából és nagyszerű tanárrá válik vagy értelmes dolgokat talál fel a génmanipuláció helyett.

A másoktól függő, másokat kiszolgáló és megfelelési kényszeres Hatos végre nem belép egy csapatba, hanem saját csapatot épít (a legjobb értelemben) vállalja a felelősséget és hajlandó az ügy élére állni.

Az idegesítően bohóc Hetes a nevetéssel gyógyít (a bohócdoktor műfaj ilyen magas tudatszintű Hetes dolog).

Az agresszív diktátor Nyolcas a gyengék, elesettek igazságos védelmezőjévé válik.

A Kilences végre kiemeli a fenekét a fotelből és dolgozni kezd. Don’t worry, be happy.

Van út tovább is… A megvilágosodás, az üdvösség, a teljesség, a szentté válás szintjére. Ez nem más, mint amikor minden fal leomlik, az összes tégla, amely a karaktert, a személyiséget felépítette. Ez az egység állapota, amikor semmiféle fal nem választ el többé a világtól. Ez a valódi kiszabadulás a kilencfalú gumiszobából...
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4283 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x