Karácsony, egy főre
Címlap / Ezotéria / Karácsony, egy főre

Karácsony, egy főre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Aki egyedül tölti a Szentestét, azt szeretik vajon? 

Az amerikai filmekből él bennünk egy kiűzhetetlen kép arról, hogy milyennek is "kéne lennie" a Szentestének. Az illúzió szerint a szoba közepén gyönyörű, kétméteres karácsonyfa áll, melyre kicsi és nagy együtt aggatja fel a díszeket. Ezután ünnepi meghittségben elfogyasztják a minimum háromfogásos vacsorát, majd a fa köré gyűlnek, és egymás kezét fogva éneklik a mennyből az angyalt. Hol a hiba?

Ott, hogy akármennyire is akarjuk, a kétméteres fa bizony meghaladja a nappalink befogadási képességét. Ott, hogy odaégett a malacsült, és a káposztát is túlpároltuk, ami megpróbáltatásai után most úgy fest, mint holmi ázott papírcafatok halma – ráadásul mindezt az ünnepi terítéken. A kontrasztot csak tovább erősíti a ház asszonyának az egész napos sürgés-forgásban elfáradt arca, az itt-ott elkenődött sminkkel, és persze a szép ünnepi ruhával, ami kényelmetlen, mint a fene, de pár órát csak kibír benne.

A nehéz vacsora és az ötödik szelet mama-féle diós-csokis süti után persze elsétálunk a fáig, még az is lehet, hogy megfogjuk egymás kezét, de miután nem jut eszünkbe a Mennyből az angyal szövege, és alig bírunk megmozdulni, inkább elnyúlunk a kanapén/fotelben/földön, és nézzük a Reszkessetek betörőket és Kevint, aki minden évben elvész. Hol otthon hagyják, hol New Yorkba téved – szeretik ezt a gyereket egyáltalán? S míg a filmben – hogyhogy nem – Kevin története happy end, a valóság sajnos nem ilyen.
 
Nem ilyen egyszerű, törvényszerű és amerikai – szimplán reality. Mert mi van akkor, ha egyedül választjuk ki a karácsonyfának való kisfenyőt a sarki árusnál? Ha egyedül aggatjuk rá a díszeket? Mi van, ha egyedül fogyasztjuk el a tegnapról megmaradt pizzát az adventi koszorú fénye mellett? Mi van, ha nincs kinek megfogni a kezét – nem azért, hogy énekeljünk, csak úgy. Azért, mert karácsony van. A szeretet ünnepe.
 

Aki egyedül tölti a Szentestét, azt szeretik vajon? Gondol valaki a hajléktalanra, aki jobb esetben már nem tudja megkülönböztetni a hétfőt a keddtől, és így csak elmúlik felette a karácsony? És a kis nyugdíjasra, aki 50 évig sosem volt egyedül, és aki mellől a betegség most elragadta élete párját? Gondol valaki a karrierista szinglire, aki ezen az estén minden hibáját megbánja? Lehet, hogy fát sem vesz. Inkább elmegy önkénteskedni, hogy ne legyen annyira egyedül, és adhasson valakinek a szeretetéből – lehet, hogy épp a hajléktalannak.
 
Ez már majdnem annyira megható, mint egy hollywoodi film, igaz? Ha film lenne, lehet, hogy meghatódnánk, így azonban csak elszomorodunk. Ezek a történetek ugyanis ritkán végződnek happy enddel. Bár jó esetben karácsony közeledtével felerősödik bennünk a segíteni akarás érzése, ezért kivételesen rápillantunk az aluljáróban fekvő, a hideggel dacolni kényszerülő, maximális szeretetnélküliségben létező – létező, nem élő – idegenre. Ha pedig már észrevettük, nem tudunk majd elmenni mellette – veszünk neki egy forró teát az aluljáró büféjében, esetleg egy szendvicset is mellé.

Lehet, hogy megsajnáljuk a kis nyugdíjast a szomszédban, és áthívjuk magunkhoz Szentestére. Nem hagyjuk magára. És hogy a szinglivel mi lesz? Talán önkénteskedés közben találkozik egy másik segíteni akaróval, aki szintén nem bírta egyedül feldíszíteni a fát. 

FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!

Nagyon boldog karácsonyt kívánunk!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3509 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x