Dzsanmastami: Az Úr Krisna megjelenési napja
Címlap / Ezotéria / Dzsanmastami: Az Úr Krisna megjelenési napja

Dzsanmastami: Az Úr Krisna megjelenési napja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-23

Augusztus hónapban különleges időszak veszi kezdetét a Krisna-hívők életében. Ekkor emlékeznek meg az Úr Krisna és örök társai megjelenéséről szerte a világon. 

Az ünnepkör 13-án kezdődik, az Úr Balaráma ünnepélyével, aki Vrindávanban mint az Úr testvérbátyja jelenik meg. Az ezt követő napokban hívek ezrei vándorolnak el az Úr szülőhelyére, hogy felidézzék Krisna életét és kedvteléseit. Ekkor nem csak Magyarországról, hanem szerte Európából is zarándokok érkeznek Krisna-völgybe, amely az indiai Vrindávana falu mása, ahol Krisna gyermekkorát töltötte, és ahol több száz szent hely található, melyeket egyesével érintve elevenítik fel Krisna tanításait.

A hívek úgy tartják, hogy az Úr kedvteléseire való emlékezéssel és Szent Nevének éneklésével, e szent helyek megelevenednek, lelki potenciállal töltődnek, s ezáltal nem különböznek az eredeti Vrindávana falu tereitől. Az elmélyülést Dzsanmastami ünnepe zárja, Krisna megjelenésének napja (augusztus 22.), amikor is egész nap történeteket mesélnek és hallgatnak Róla. A születésnapon a hívek egyébként böjtnapot tartanak, amelyben mindenki a személyes elhatározásának megfelelően, egészségügyi állapotához mérten vesz részt. Az emlékezést vidám éneklés és tánc kíséri, valamint egy könnyű lakoma zárja éjfélkor, amely az Úrnak felajánlott, megszentelt ételekből áll.

Az ezt követő napon emlékeznek meg Sríla Prabhupáda megjelenéséről, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapítójáról, aki lelki tanítómestere kérésének megfelelően megkezdte az indiai szentírások angol nyelvre történő lefordítását, hogy megismertesse a nyugat emberével az ősi, óind tanításokat. Sríla Prabhupáda 69 évesen Amerikába hajózott, és idős kora ellenére rendkívüli eredményeket ért el a Krisna-tudat mozgalmának terjesztésében. Munkásságának köszönhetően emberek millióihoz jutott el a Bhagavad-gítá, amelyben Maga az Úr tanítja kedves barátját a vallás elveinek alapjaira. Prabhupáda inspirálására épültek az első krisnás ökofarmok, ahol a fenntarthatóságra, az önellátó gazdálkodásra és környezetbarát életvitelre rendezkedtek be a hívek. Élete végéig teljes intenzitással prédikálta az ahimszá, vagyis az erőszakmentesség elvéről, tanítványai ezreit bíztatta arra, hogy éljenek tiszta életet, kerüljék a hús fogyasztását, az élőlények bántalmazását, de még a szóbeli erőszakot is. Előadásain igyekezett elmagyarázni a tanítások esszenciáját, amely szerint mindennek a forrása és birtokosa Krisna, és ha az emberek Isten szolgálatában foglalják le magukat, szerényen, egymásra testvérként tekintve, akkor egy jobb világban élhetünk. „Ez a béke képlete” – mondta. Sríla Prabhupáda tanításait közvetlen tanítványai ma is töretlenül őrzik.

Az Úrról való megemlékezés folyamatába bárki bekapcsolódhat a világ bármely pontján, ha a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré, Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré mantrát vibrálja, vagy akár csak egyetlen fejezetet is olvas az Úr Krisnáról szóló írásokból, történetekből.

www.krisna.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2804 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x