Keddi KvantumTükör: az elfogadás
Címlap / Ezotéria / Keddi KvantumTükör: az elfogadás

Keddi KvantumTükör: az elfogadás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Az elfogadás jelenségének megértése az egy fontos tényező a harmonikus élet megvalósításához, s a vonzás törvényének felhasználását is megkönnyíti. Érdemes azonban mélyebben megvizsgálni mit is jelent, hiszen a köztudatban többféle jelentése lehet az "elfogadás" kifejezésnek. Hogy az pozitív vagy negatív kicsengésű lesz-e számodra, az csak a Te értelmezéseden múlik. Ez a cikk abban segíthet, hogy megértsd, miért helyez sok misztikus iskola és spirituális tanító az elfogadásra olyan nagy hangsúlyt. S ha megérzed, hogy az elfogadás mennyire egyszerű és hatékony módja életed megváltoztatásának, akkor használni is fogod a hétköznapokban 

Gyakori, hogy valamiféle passzivitásként értelmezük ezt a jelenséget. Ennek oka elsősorban az elme uralta társadalmi és oktatási rendszer, melyben a szocializáció segítségével még gyermekkorban mindenkinek a fejébe nagyon mélyen belevésnek bizonyos koncepciókat. Az egyik jellemző irányelv például az „Ember küzdj és bízva bízzál.” Tehát, hogy a küzdelem, a konfliktus a harc a legfontosabb eszköz, annak érdekében, hogy megvalósítsd vágyaidat. Már az iskolában bőséges gyakorlati tapasztalatokhoz jut a legtöbb gyerek ennek valóságáról, s hogy mennyire „hasznos” ez a hozzáállás.  S ez így is van, hiszen az a gondolkodásmód hozta létre a környezetet, amely ezt vallja igazságnak, így azt tükrözi. Addig a pontig, amíg csak a fejedre hallgatsz, mindenképpen jogos ez a nézőpont. Nagyon hatékonyan lehet a kitűzött célokat elérni, azonban ez a szemlélet kevés jelentőséget tulajdonít annak a minőségnek, hogy milyen érzelmi állapotban zajlik a folyamat.

Nehéz dolog így harmonikus, elégedett életet élni, hiszen az életben állandósul a túlzott versengés és feszültség. Ebből a nézőpontból az elfogadás akár negatív kicsengésű és passzív állapotot is jelenthet. Jelen cikk azonban arra biztat, vizsgáld meg a fenti „igazság” következményeit az életedben, s esetleg próbálj alkalmazni egy új szemléletmódot. Főleg ha a küzdelmet már próbáltad, s már nem igazán van kedved hozzá. Ha szeretnél egy hatékony, ugyanakkor harmonikus elemet adni a belső világod változásainak, akkor vidd bele az életedbe az elfogadást. Természetesen a fent leírtaktól teljesen új értelemben. Mit is jelent ez?


Azt, hogy érdemes éberré válni, milyen is az energia minősége, amellyel végrehajtod a mindennapokban a cselekedeteidet. Legyen az munka, vágyaid megvalósítása, vagy egy „probléma” megoldása, tisztában kell lenned azzal, mi a kiinduló motivációd, és ahhoz milyen érzelmek társulnak. Ha tele vagy türelmetlenséggel, félelemmel, feszültséggel, s így próbálod megváltoztatni a körülményeidet, akkor ez a minőség megjelenik az erőfeszítésed eredményében is. Ha történik valami az életedben, amely kellemetlen, természetes, hogy meg akarod változtatni. Azonban megteheted úgy is, hogy első lépésben elfogadod. Megszünteted a belső ellenállást, ami gerjeszti a feszültséget, a negatív érzelmeket. Ez nem jelenti azt, hogy ne cselekednél, amikor itt az ideje (akár azonnal), egyszerűen csak nem viszed bele a helyzettel való elégedetlenségedet. Ha tiszta, semleges energiával indul a cselekvés, látni fogod, mennyivel hatékonyabb annál, mint ami tele van ellenállással.

Első lépésben nem feltétlenül kell örömmel cselekedned, ahogy némely „pozitív gondolkodó” és sikertréner oktatja. Van, akinek ez sikerül, van, akinek nem. Például ha úgy érzed, hogy kevés a pénzed, s azt a tanácsot kapod, hogy örömmel fizesd be a csekkeket, akkor biztos furcsán nézel majd. Pedig sok könyv ilyen módszerek ajánl. Ebben is van ráció, de egyszerűen túl nagy változást kér tőled. Azt sugallja, hogy a fejeddel írd át az érzelmeidet. Ez kevés embernek sikerül, sokakak inkább az önbecsapás felé terel, hiszen akkor is mosolyog, és „egyre jobban vagyok” kijelentést ismételgeti, még akkor is, ha pont az ellentétét érzi. Önmagán kívül senkit nem ver át. Ahelyett, hogy megoldaná a helyzetet, csak elfedi azt. Könnyebb és megvalósíthatóbb út az, amikor első lépésben éberré válsz az érzelmi negativitásra, s a következő lépésben elfogadod. S aztán cselekszel a legjobb tudásod szerint.

Első lépésben tehát maradj nyitott arra, hogy más út is létezik vágyaid megteremtésére, mint amit az ego sugall (hogy küzdj, versenyezz, gyűjtögess stb). Vedd észre, hogy amíg csak az egód irányítja a figyelmedet, addig az életedben lévő nehézségekre, hiányra és problémákra fókuszálsz, s azokat akarod „megoldani”. Azt, ami jelenleg van, az elme mindig át akarja alakítani valamilyen más helyzetté. S addig semmi gond nincs, amíg ezt belső feszültségek nélkül semlegesen, vagy játékosan szeretné megvalósítani. Ezt jelenti, hogy az elfogadás a valódi kezdet egy harmonikus változáshoz.


A vonzás törvényének vonatkozásában az elfogadás az utolsó lépések egyikét is jelenti. Amikor már gondolati szinten megtervezted, érzelmi szinten pedig átélted a vágyadat. Formát és energiát adtál neki, és el is engedted a kérésed a világba, aztán megérkezik a visszajelzés valamilyen formában. Itt lép be az elfogadás a képbe. Nagyon sokan vannak úgy, hogy szeretnének valamit, s el is jutnak addig, hogy a vágyuk csírái megjelennek az életükben. Akkor azonban a változástól való félelem miatt nem fogadják el, és nem mernek tovább cselekedni a megvalósulás kibontakozásának érdekében. Inkább a fejükre hallgatva, természetesen racionális indokokra hivatkozva, hagyják tovaszállni a lehetőségeket.

Furcsának tűnhet, de gyakran valóban nem a legkönnyebb elfogadni azt, amire előzőleg annyira vágytál. Mi lehet az ok? Valószínűleg az, hogy a valódi vágyak átélése átalakít téged és a világodat is, ami pedig az ego egyik nagy félelme. A szívedet elkezdi vonzani az ismeretlen, a bizonytalan felé, mert megérzi, ott rejlik a valódi izgalom, a tartalmas, kreatív élet lehetősége. S oda csak a „bizonytalanság tengerén” keresztül lehet eljutni. Az ego gyakran inkább racionális indokokat gyárt, s ennek eredményeképpen nem fogadja el a változást jelentő dolgokat. Ekkor segít, ha tudatos tudsz maradni, s akár a benned rejlő félelmek ellenére cselekedni. Hiszen nem az a gond, ha félsz, az mindenkivel előfordul. Az igazi nehézség az, ha nem tudod elfogadni az érzést, elfojtod magadban, s  az így rejtekhelyéről irányítja életed hajóját. Ilyenkor még akkor is nehéz felhúzod a vitorlát, amikor a számodra tökéletes irányú és erejű szél megérkezik. Ezt azonban könnyedén túllépheted, ha a szívedbe vésed a régi szufi mondást:
 
„Az óceán mélyén végtelen kincsek várnak rád,
de ha biztonságot akarsz, valóban ott a part.”


Szatmári L. Miklós
író, Quantum Balance konzulens és oktató
www.kvantumszemlelet.hu

Képek:
imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net
chanpipat / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4340 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x