Keddi KvantumTükör: önzés és önzetlenség
Címlap / Ezotéria / Keddi KvantumTükör: önzés és önzetlenség

Szabad Mihály

Keddi KvantumTükör: önzés és önzetlenség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Egyszerű jelenségek, melyek kristálytisztán elkülönülnek, olyan könnyű megkülönböztetni a kettőt. Vagy mégsem? 

- Bizonyos szempontból semmi különbség nincs a szent és a bűnös között – jelentette ki a Mester.

A hallgatóság döbbent csendben próbálta értelmezni a furcsa és megbotránkoztató kijelentést

Végül egy bátrabb hallgató dühösen megkérdezte:
- Azt akarja mondani, hogy Teréz anya, és egy rabló között nincs különbség? Ez ostobaság. Az egyik önzetlenül csupa jót tett az emberekért, a másik pedig önző módon ártott mindenkinek. Hogyan lehetne összehasonlítani őket?

A Mester csak annyit mondott:
- A naphoz viszonyítva, teljesen mindegy, hogy valaki a felhőkarcoló tetején vagy a pincében éli mindennapjait.


A vallások, ideológiák már évezredek óta próbálják önzetlenségre nevelni az embereket, de viszonylag kevés sikerrel. Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy ideálokat, és követendő, megtanulandó magatartásformákat akartak ráerőszakolni az emberekre - természetesen teljesen önzetlenül -, ahelyett, hogy a Tudatosságuk kivirágzását segítették volna elő? Talán az, hogy szenteket, példaképeket állították fel, akikre fel lehet nézni, és akikre hasonlítani lehet?


Pedig az a „szent”, aki önzetlennek látszik, ugyanolyan önző lehet, mint bármelyik bűnös, nála csak kifinomultabb, ravaszabb formában jelenik meg. A szent elméjének az a kellemes érzés kell, ami az ő nemesnek hitt magatartása révén megjelenik önmagában. Vagy az a fanatikus hit, hogy az általa magasabb rendűnek tartott cél érdekében cselekszik. Az a kérdés, tudja-e, hogy a saját jóérzése miatt hajtja végre cselekedeteit. Ha igen, akkor építő a cselekedete, ha nem, akkor öntudatlan és gépies, ami hosszabb távon mindenképpen árt neki és környezetének is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a mások hasznára végrehajtott cselekedet ne lenne segítség az embereknek és a társadalomnak, s ne értékelné, csak egyszerűen néha több energia megy el a látszatra, mint magára a cselekedetre. Egy példa:

A nemrégiben Japánban történő nukleáris baleset után a rádióban az egyik nemzetközi segélyszervezet vezetője büszkén nyilatkozott, hogy kétmillió forint értékű segélyt gyűjtöttek össze Magyarországon, és juttattak el a rászorulóknak. Dicséretes akció, de egy apró elejtett megjegyzés azonban elgondolkodtató volt. Az önzetlen úriember elmondta, hogy az egyik kollégájával együtt közösen vitte ki és személyesen adta át a rászorulóknak az adományt. Ez nem biztos, hogy a leggazdaságosabb megoldás volt a 21. században, de a jótékony önkéntesnek mindenképpen hasznos tapasztalatot nyújtott.

Segíteni az embereknek és a világnak csodálatos dolog, ezt senki nem vitatja. Mindössze annyit érdemes tudni, hogy lehet benne egy hatalmas csapda. Az ego felhasználhatja saját fontosságának növelésére, ami jelentős akadály lehet Tudatosodás folyamatában. Pedig ez az a gyógyír, ami a valódi segítséget jelenti. Egyszerűen azért, mert abban jelenik meg a valódi önzetlenség. Amíg valakit csak az elméje irányít, az eljátszhatja az önzetlen szent, a segédmunkás vagy a spirituális tanító szerepét, de ezzel a saját képességeit köti meg, hiszen nem valódi az, amit csinál, csak egy kifinomult utánzás.

A hindu filozófia is felismerte ezt a csapdát és ezért is szentel a „Bhagavad Gita” külön részt a „jóság” gunájának (kötőerejének). Bár azt is elismerik, hogy amikor valakire ez az erő hat, az már hatalmas eredmény és könnyebb kiszabadulni belőle, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy még mindig kötésben van a lélek.

Mit lehet akkor tenni? Első lépésben érdemes tisztázni, hogy mennyire akarsz tudatosabban élni és segíteni önmagadnak és a környezetednek. Abban nincs önzőség, ha beismered, hogy amíg nem vagy tudatos a saját mentális és érzelmi folyamataidra, addig bármit is tegyél, nem lesz igazán hatékony. Ezért elsőként önmagadban érdemes egyensúlyt, harmóniát létrehozni, s majd csak azt követően tudsz igazán segíteni másokon. Második lépésben meg kell figyelni viselkedésed a mindennapokban, hiszen az emberekkel való kapcsolat az, ami tökéletes tükröt tart eléd.


Aztán a tapasztalataid fényében megérted elméd és a polaritás törvényének a működését, mely megmutatja, hogy az önzés és az önzetlenség egymáshoz tartoznak, nem választhatók szét. Ez vezet el a valódi Önzetlenség megéléséhez, nem pedig a társadalmilag elképzelt és támogatott megnyilvánulási formák utánzása. Egyszerűen fel fogod ismerni, hogy az önzőség egy öntudatlan jelenség, mely az elme által létrehozott személyiség sajátossága, sőt egyik legjellemzőbb tulajdonsága. Azonban csak addig, amíg nem tudatosodott, s nem ismerted fel, hogy mögötte a félelem és az elkülönülés rejtőzik.

A leghatékonyabb út, hogy ne akarj akarattal Önzetlenné válni. Az erőszak önmagadon, s amúgy sem igazán vezet eredményre. Inkább figyeld meg magadban, melyek azok a mélyen beágyazott minták, amelyek a te önzésedet jelentik. Vedd észre a belső, rejtett folyamatokat, a kiváltó okokat, ne pedig pusztán a megjelenési formát. Ha ezeket felismered, akkor nem fognak öntudatlanul rángatni a külvilág hatásai, és elmeprogramod reakciói.

Légy éber mentális és érzelmi szokásrendszeredre, s vedd észre, amikor egód önműködő állapotban határozza meg cselekedeteidet, s játssza például az önző, vagy éppen az önzetlen szerepeit. S ahogy felismered azok formai megnyilvánulásait, annak mentén megtalálod a személyiséged korlátait, s így esélyed lesz túllépni rajtuk. Ily módon az önzőség felismerése fog tudatosabbá tenni.  Meglátod, így többet fogsz tenni a világért, mint egy focicsapatnyi szent együtt, hiszen a Tudatosság egy természetes mellékterméke a valódi Önzetlenség, nem pedig egy szervezet, vagy a társadalom által elismertnek és követendőnek tartott viselkedésforma.

A kvantumszemléletről ITT olvashatsz többet. Képzéseinkről pedig Facebook oldalunkon, vagy ITT és ITT. 


Képek:
Keattikorn / FreeDigitalPhotos.net
imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7486 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x