Álom: a "királyi út" az önismerethez
Címlap / Ezotéria / Álom: a "királyi út" az önismerethez

Álom: a "királyi út" az önismerethez

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Álom, önismeret, kaland, mélységek… Hogyan függnek össze ezek a látszólag egymástól távol álló fogalmak? Az álmok szerepe az önismeretben a Keddi KvantumTükörben. 

„Önmagunk megismerése kaland, mely váratlan messzeségekhez és mélységekhez vezet” – írja C. G. Jung.

Első pillantásra talán nem is látszik, hogy milyen szoros összefüggés van a cím és a mottó között. Álom, önismeret, kaland, mélységek… Hogyan függnek össze ezek a látszólag egymástól távol álló fogalmak? Aki ismeri Carl Gustav Jung életét és munkásságát, az nem csodálkozik. Ő arra buzdított mindenkit - kollégákat, barátokat, pácienseket - hogy induljanak el önmaguk megismerésének a rögös útján, hiszen ez lehet az emberi élet kiteljesedésének legfontosabb lehetősége. S aki megfogadta tanácsát, egy csodálatos útra lépett, mely nagy messzeségekbe vezet.

Azonban az önismeretet az emberek nagy többsége rendszerint összetéveszti személyiségének, énjének az ismeretével. Ha megkérdezünk valakit, hogy ismeri-e önmagát, a legtöbb esetben gondolkodás nélkül adja meg a kérdezett a választ. Természetesen ismeri önmagát. Ilyen furcsa kérdést… Talán éppen a kérdezővel van valami gond. Jung szerint azonban az „én” azonban csak saját tartalmait ismeri, s nem ismeri a tudattalant és annak tartalmait. A tudattalan megismerése az a „kaland”, mely túlmutat azon a szűk rétegen, amelyet az ember társadalmi környezete révén alkot saját magáról. A tudat és a tudattalan viszonyát Jung egy költői metaforával mutatta be. Képzeljünk el egy jéghegyet, mely az óceánon úszik. A jéghegy vízből kiálló parányi csúcsa hasonlítható az emberi psziché általunk ismert részéhez. A jéghegy víz alatti része, mely összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a víz fölötti, a személyes tudattalan. Maga az óceán pedig, melybe a jéghegy belemerül, a kollektív tudattalan.


A személyes és a kollektív tudattalan megismeréséhez pedig a természet adott egy eszközt – az álmot -, melyet sajnos az emberiség nem igazán tanult meg használni. Illetve voltak idők, amikor nagy jelentőséget tulajdonítottak neki, de a nyugati civilizáció emelkedése és annak egyik hatása a mindent értelmezni akaró racionalizmus majdnem teljesen eltörölte. A 20. században Freud, majd Jung volt az, aki újra felfedezte az álmok fontosságát. Ahogy maga Jung fogalmaz:

„Az álom lelkünknek ez az illékony és szerény terméke, csak a legújabb időben lett megvetés tárgya. Régebben nagyrabecsült jövendőmondó, és vigasztalást hozó hírnök volt, az istenek küldötte. Ma, mint a tudattalan küldöttjét használjuk fel, neki kell elárulni azokat a titkokat, melyek a tudat számára rejtve vannak.”[1]

Érdekes, hogy kivétel nélkül minden ember minden este álmodik, ennek ellenére megdöbbentően keveset tudunk az álmokról, azok születéséről, szerepéről, hatásairól és jelentőségéről.  Pedig majd minden emberben él a vágy, hogy megértse ezt a jelenséget. Megfigyelhetjük, milyen szívesen beszélnek az emberek az álmaikról, ha például egy baráti társaságban felvetődik a téma. Napjainkban nagyon sok könyvet lehet kapni, melyek azzal kecsegtetnek, hogy gyors, könnyű és egyszerű módszert adnak az álmaink megértéséhez. Ha például egy kígyóról álmodik valaki, csak fel kell lapozni a megfelelő címszót a könyvben és már meg is értette az álma üzenetét. Sajnos azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, hiszen az álom mindenkinek a saját nyelvén üzen. Így a könyvek, lexikonok, sőt még maga a szakember is csak segítség lehet, ezek önmagukban – az álmodó segítsége, magyarázata nélkül - semmiféle megértéshez nem vezethetnek el.

Ahogy Freud fogalmazott, az álomfejtés a „via regia”, vagyis királyi út a tudattalan felé, amelyen mindenkinek érdemes elindulnia és használni azt az eszközt, amelyet a természet biztosított számunkra a mélyebb önismeret érdekében. Álmaink üzenetének megfejtése így nemcsak érdekes és szórakoztató játék, hanem az önismeret mélyítésének nagyon hatékony segítője is.


Szatmári L. Miklós
író
www.facebook.com/QbmKvantumszemleletű

Kép: www.FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7353 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x