Hogyan járul hozzá a spirituális fejlődéshez a testi egészség?...
Címlap / Ezotéria / Hogyan járul hozzá a spirituális fejlődéshez a testi egészség?

Hogyan járul hozzá a spirituális fejlődéshez a testi egészség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

Ép testben ép lélek - ezt már az ókori Rómában hangoztatták és igyekeztek eszerint élni, gondozni a testüket. Mintha azóta kissé elhalványult volna ez az értékrend, és mintha elfelejtettük volna, milyen fontos is a testet megfelelően karban tartani - nemcsak a fizikai jól-létünkért, de a lelki harmóniánk érdekében is.  

A kereszténység sajnos nem sok pozitívumot adott ezen a téren hosszú évszázadokig, a vallásos dogmák hatására évszázadokra elfelejtettük, hogy a testünket ugyanolyan fontos gondoznunk, mint a lelkünket. A legszélsőségesebb vadhajtások a fizikai test sanyargatásán és kínzásán keresztül kívántak magasabb szellemi és lelki szintekre eljutni, mintegy bevésve ezzel az emberi tudatosságba azt, hogy a fizikai test csupán egy sallang, egy rossz, ámbár szükséges gúnya, amelynek levetésével vár ránk az igazi mennyország.

A tudat tágulásával, a dogmatikus vallási eszmék háttérbe szorulásával ezt a világfelfogást hamarosan a féktelen hedonizmus követte, amely a XX. századra már elképesztő méreteket öltött, és mára már igencsak átestünk a ló túlsó oldalára. Ma semminek nem szabunk határt, ami a testi élvezeteinket képes fokozni – nem tartunk mértéket evésben, ivásban, szexben és a mű ételek, a drogok, gyógyszerek, serkentő- és stimulálószerek egy végtelen fizikai örvényben tartanak, amelyben pofonegyszerű megfeledkezni arról, hogy a fizikai testünkön kívül más „tartozékaink” is vannak... Ahogy a középkorban a test nem volt fontos, most a lelket hanyagoljuk el, ám a fizikai testet sem gondozzuk kellőképpen. Mértéktelenség és egyensúlytalanság a két legjellemzőbb állapot, tehát igencsak messzire kerültünk az ’Ép testben ép lélek’ ősi eszmény harmóniájától.

Pedig ez az évezredes bölcsesség, amilyen egyszerűnek tűnik, olyan mély igazságokat tartalmaz és életvezetési alapelvként nagyon fontos lenne megszívlelnünk. A latin eredeti (Mens sana in corpore sano: sanus=egészséges) rávilágít arra, hogy az ép-ség valójában a sértetlenséget, az egész-séget, a teljességet jelenti. Ha a fizikai test egészséges, akkor tud a lélek is egészséges maradni. A testi diszharmóniák, a működési zavarok, tünetek és betegségek pedig ennek az egyensúlynak a megbomlását jelzik.

A régi-új gyógyító rendszerek, az alternatív irányzatok régóta hangoztatják, hogy a betegségek többsége mögött „lelki ok” áll, és éppen az Egység jegyében törekszenek arra, hogy az egész embert gyógyítsák (a testi, lelki és szellemi szinteket egyaránt), ne csupán a fizikai tünetek megszüntetése legyen a cél (mint a hagyományos orvoslás esetében általában).


Különböző irányzatok léteznek azzal kapcsolatban, hogy melyik testi baj milyen lelki okra vezethető vissza, és ezek közül több igen hatékony és valóban hozzásegít a gyógyuláshoz a lelki problémák feltárása révén. Lassacskán egyre inkább elterjed az az óvó,  gondoskodó, preventív szemlélet, ami az egészséges fizikai testet tartja „normálisnak”, nem pedig azt, hogy a betegségek úgyis törvényszerűen jönnek, legfeljebb kezelni lehet őket, kikerülni, megelőzni nem.

Az egész-ség az emberi lény eredendő és természetes állapota, az Egység állapota, amelyből ha kibillen, akkor annak valóban fizikai, testi tünetei lesznek, amelyek figyelmeztetik erre az egyensúlytalanságra. Az első finom jelzések megjelenésekor még könnyű kezelni a kiváltó okot és visszatalálni a harmóniába. Ha megismerjük a saját testünk működését és megértjük, hogy hogyan kell gondozni, akkor nemcsak sokkal tovább fogunk élni, hanem az életünk minőségi is lesz. Vagyis képesek leszünk arra, hogy teljesebben kibontakoztassuk önmagunkat, megvalósítsuk a céljainkat. Egy egészséges, jól működő test stabil alapként hozzásegít ahhoz, hogy magasabb szférákra, a spirituális céljainkra, a lelki fejlődésünkre, az önismeretünkre is figyelmet tudjunk szentelni.

Miért? Mert az energiáink nagy része nem arra fog elmenni, hogy kompenzáljuk a testünk helytelen gondozásából adódó tüneteket. Ez ugyanis manapság szinte törvényszerűen megtörténik, hogy nem úgy és nem arra használjuk a testünket, amire való. Nem úgy gondozzuk, ahogy az megfelelő lenne. A testi problémák pedig előbb-utóbb óhatatlanul megjelennek lelki szinten is.

A test ugyanis olyan, mint egy rendkívül intelligens precíziós műszer, ami érzékenyen reagál arra, mit viszünk be (táplálék), milyen körülmények között „tartjuk” (levegő, testmozgás, életöröm, lakóhely, kapcsolatok, méregtelenítés stb.), hogyan tréningezzük (kap-e elegendő megterhelést a mozgás révén, vagy hagyjuk tunyulni), hogyan gyógyítjuk, ha baj van (szelíd módszerekkel időben vagy csak akkor, amikor már drasztikus beavatkozások segíthetnek).

Ezért érdemes visszatérnünk az ősi szemlélethez, amely ugyanolyan fontosnak, sőt, egymástól elválaszthatatlannak tartotta a testi jól-létet és a lelki békét. A test és lélek egységet alkotnak, csak ép testben élhetünk ép lélekkel. A lelki sérelmek gyakran fizikai tünetek formájában is megmutatkoznak, és hogy ezeket a tüneteket megértsük, valóban érdemes a testünket tisztelni és figyelni szükségleteire, gondozására.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5384 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x